A közvélekedés (O. Mária) szerint az 1918-as polgári forradalom után hatalomra jutó Károlyi és társai eleve kilátástalan helyzetben voltak és a nemzetközi helyzet miatt semmi esély nem lett volna a történelmi Magyarország határainak megvédésére, esetleg népszavazás kierőszakolására bizonyos területek hovatartozásáról.

Lássuk erről a pacifista politikáról Kozma Miklós huszártiszt, később belügyminiszter és az MTI elnöke véleményét. Ezt írta naplójába 1918. november 20-án (és mennyire igaza volt!):

"Nem akar katonát látni akkor, amikor forradalom ide, köztársaság oda, az országot a szétdarabolástól csak a magyar katona menthetné meg. (...) Nem akarjuk látni a magunk katonáit, hát majd látunk idegeneket. (...) Mi Károlyiék jóvoltából pacifisták lettünk, és határainkat külön e célra kitenyészendő békegalambok fogják őrizni."

Nem árt talán megvizsgálni azok véleményét sem, akik a legilletékesebbek lettek volna a honvédelem dolgában. Szurmay Sándor korábbi honvédelmi miniszter véleménye:

"Ha a magyar kormány észbe kap, még november közepén is oly fegyveres erőt tudott volna sorompóba állítani a szent hazai föld megvédésére, hogy Nagy-Magyarország határait teljes biztonsággal meg tudta volna védeni az amúgy is leszerelt román haderő és a cseh legionisták ellen, de a sokat szenvedett és kimerült Szerbiának sem jutott volna eszébe, hogy további harc árán próbáljon területet Magyarország testéből elfoglalni."

Mindenesetre már legalább nincs Károlyi-szobor a Parlamet mellett. Dr. Doktor Sándor és a többi bolsevista mellett szét kell nézni bizony az őszirózsás forradalom környékén is...

(Az idézeteket Popély Gyula nagyszerű munkájából vettem, mely könyvről egyébként egy ragyogó tehetségű ifjú TÖRTÉNÉSZ recenziója 2011 nyarán megjlelent a Bécsi Naplóban. [Popély Gyula: Felvidék 1914-1920. Budapest, 2010. 157. ill. 170. oldal])

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr214531768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2012.05.23. 16:59:10

plusz meg lehet említeni a vörös hadsereg északi sikereit, vagy a rongyos gárda eredményeit, amik szintén a fegyvereknek voltak köszönhetőek.

Noked-Lee 2012.05.23. 16:59:59

mármint a magyar vörös hadseregre gondolok itt természetesen.
süti beállítások módosítása