A börmingemi

2016.04.14. 16:05

Gyötrődés címmel jelent meg az idei Ünnepi Könyvhétre DROID író, műfordító új regénye. A dedikálásnál kígyózó sor mutatja a kortárs irodalom legnagyobb alakjának népszerűségét a széles olvasóközönségben is mindamellett, hogy új könyve is óriási kritikai siker. Az idén éppen 50 éves irodalmi Nobel-díjassal munkatársunk, Jamal Fraser készített interjút.


Régi ismertségünkre való tekintettel megállapodtunk a Művész Úrral, hogy tegeződünk. ,,A magyar irodalom csúcsteljesítménye. A finom lélekábrázolás, a legbelsőbb emberi folyamatok szürrealista látomásokban tobzódó megdöbbentő erejű és alaposságú prózai festménye.'Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették legújabb munkádat. Esterházy Péter szerint Dosztojevszkij óta nem ábrázolták ilyen mélységben  az emberi tudatalattit. Hogy érint ez a nagy kortárs elismerés?

Nem tudom haver, Angliában kurva nagy a kapitalizmus. El sem tudod képzelni mi megy ott.


Nobel-díj, Magyar Köztársaság Érdemrend nagykeresztje a lánccal, Kossuth- és József Attila-díj. Milyen céljai, irányai lehetnek még egy írónak ezek után?

Rengeteg a lengyel Szőki, meg a paki. Főleg a paki: salad majonees? next plíz! Ja, meg a szomi! GPD, érted? Csak az számít. A GDP.


Az összes eddigi regényedet és a legjelentősebb verses köteteidet is 32 nyelvre fordították már le, a Sorbonne külön tanszék alapítását tervezi, mely kizárólag a te prózáddal fog foglalkozni komoly pszichológiai szakmai támogatás mellett. Számosan azért tanulnak magyarul, hogy eredetiben olvashassanak Droidot. Befolyásolja mindez az írói önképedet?

Szőki, tudsz valami didibárt akkor, mert reggelig Kelenföldön csövezek, addig akkor bemegyek valahova nézni a csajokat, ezek legalább vékonyak és magasak.


Beszélgessünk a korai olvasmányélményeidről! Korábbi interjúdban említetted, hogy nagy hatással volt írói szerepfelfogásodra és textusalkotásodra Németh László: Iszony című műve és az Édes Anna. A kortársak közül ki a kedvenced?

Rohadt dagadtak az angol nők. Dagadtak. Dagadtak és rondák. Nagyon rondák.


Igen, sajnos egyre jobban megfigylehető tendencia, hogy kevés a fiatal az irodalmi életben. Milyennek látod a hallgatókat (DROID az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének címzetes egyetemi docense és a Sorbonne tiszteletbeli előadója, egyetemi tanára)?

Megyek beköszönök Macinak is, ha már itthon vagyok. Szevasz Szőki!

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr138615040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása