VI. (Májer) Fülöp végigtörölte homlokát. a nehéz páncélt tűzforróvá izzította a nyárvégi napsütés, így a franciák királyáról szabályosan folyt a víz. ennek ellenére büszkén és méltósággal tekintett végig több tízezer lovasán, majd magához intette az unottan almát majszoló tanácsosát, ózt, kit még a koldusi sorból emelt fel.
-mondd csak, mi is ennek a helynek a neve?
-crécy, uram.
-crécy... ez hát a hely, ahol földbetapossuk a vörösképű angolokat!
-tessék? -gúvadt ki a tanácsos szeme, s a nagy meglepődésben még egy falat almát is félrenyelt.
-mit nem értesz? ez lesz a hely, ahol megütközünk velük. -felelte ingerülten a király.
-megütközünk? -s ha lehet, még nagyobbra tátotta száját- nem lenne egyszerűbb csak simán megadni magunkat?
-nem, harcolni fogunk.
-de uram, most már nincs értelme harcolni! mi lesz a francia katonai hagyományokkal? az emberek nem azért jöttek idáig, hogy megütközzenek, hanem hogy gyorsan térdre vessék magukat!
-na igen, ez volt a múlt, de meglátod, a jövőben a francia nagy katonanemzet lesz! és úgy gondolom: a jövő elkezdődött.

eközben a pár mérföldre lévő táborban III. (Viking) Edward és fia ikertestvére, a Nagyorrú Herceg épp a stratégiát tárgyalták.
-hogy állunk az idővel? -kérdezte a király.
-aszongya, az A napon összegyűlt a sereg, a B napon bepakoltunk a hajókba, a C napon átkeltünk a csatornán, a D napon partraszálltunk normandiában, ma pedig szétvertünk egy francia előörsöt. épp most folyik a túszok kivégzése.
edward feltekintett az asztaltól. rabszolgája, a szerecsen jamal épp egy egy franciát húzott fel egy délceg kőrisre.
-mennyire beteg nemzet ez, nem tudnak mást csak kajálni meg bujálkodni! szét is verünk titeket a faszba, hogy dögölnél meg fordujjál föl, pusztuljál el! -motyogta magában, miközben mind magasabbra húzta a lovagot. a túsz száját elhagyta az utolsó 'mongyő' is, kezével reménytelenül próbálta lefejteni a nyaka köré tekert kötelet, lábaival még rúgott párat, majd vérben úszó szeme lassan üvegessé vált, teste tehetetlenül himbálózott a a tengerparti szélben.
-hehe, hát ez beadta a kulcsot. -jegyezte meg a király.
-a franciakulcsot! -replikázott rögtön brux herceg, majd jó 10 percen keresztül nevettek a "poénon". a kritikán aluli poénkodást egy pajeszos, kipás fiatal szakította meg, aki halkan megköszörülte a torkát.
-elnézést, hogy megzavarom az urakat, nokedli a nevem, és lenne egy ötletem, hogy is lehetne legyőzni a francia sereget.
-legyőzni a franciákat? -hahotázott nagyot edward. -őket nem kell legyőzni, majd szépen visszavonulnak!
-ezúttal nem, felség -rázta meg fejét az ifjú izraelita.- májer fülöp állítólag gyémántkemény rohamot tervez. van a táborában valami fiú, kifleenek hívják, aki az Úr nyelvén szólal meg. beszél az állatok nyelvén, és pontosan kiszámolta a csata kimenetelét. kétszer. eszerint pedig veszítünk, hacsak....
-hacsak? -húzta össze szemöldökét albion királya.
-hacsak nem veszed meg tőlem a nemrég elkészült csodafegyvert, most igen jutányos áron!
-ki az a jutányos áron? -kérdezte brux herceg pacsira várva, de edward gyorsan csendre intette.
-na és mi lenne ez a csodafegyver?
-én vikingfegyvernek nevezem, pontosabban ez a második széria, még jobban tökéletresítve. ez tehát röviden a V2. egy egészen forradalmi íj, mely nagy hatótávolságával, és kimagasló átütő erejével könnyedén hatol át a legedzettebb gall páncélon is! ergonómikus kialakítás, csúszásmentes felület, többféle választható szín, és csak két aranyba kerül darabja!
-hm, az nem rossz ár... -morfondírozott viking edward.
-de ez még semmi! -folytatta belemelegedve nokedli- rendelje meg most, és a hosszúíj mellé az első öt nyílvessző ingyen van! de még mindig nincs vége, ha több, mint 100 darabot rendel, meglepjük egy valóban forradalmi eszközzel, az eddig sosem használt, de igazán férfias ágyúval!
-rendben, megveszem! -csapott nokedli kezébe a király. -gyorsan kerítsük elő az érseket, hogy megáldja fegyvereinket, és indulhatunk franciákat ölni!
-edward, lusta érseket nem találjuk -súgta oda brux- állítólag részegen eltévedt a hajójával, és orosz földön lyukadt ki, ott meg ki tudja mit csinál.
-semmi gond, felség, fegyveráldást is vállalok, nagy tételben kedvezményes áron!
-ki az a kedvezményes ár... -nyögte volna közbe brux, ha nem kap bátyjától egy csattanós tockost.
-rendben, erre is befizetünk -húzta elő fájó arccal erszényét edward. -brux, te meg inkább tölts egy káeszt a vendégünknek!

így történt, hogy crécy mezejét hamarosan több tízezer francia lovag holtteste borította. májer fülöp "hát ez egy szhaaar!" felkiáltással othhagyta vesztésre álló csapatait, kiflit az angol király vette pártfogásába, mint udvari bolondot, óz, a királyi tanácsos súlyos hasi sérülést szenvedett, így több órás haláltusája volt. utolsó szavaival azonban nem családját szólítgatta, hanem reményvesztetten próbált valamiféle "cigit" tarhálni az arra járóktól, ám sajnos senki nem tudta, miről beszél...

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr441228605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2009.07.09. 18:36:35

Ez az eddigi legjobb szakosztály a történelemben epizód.

Mindenesetre megint elbasztad Noked: a Szasszer féle jóindulat kombó így hangzik: döggöjjémeg, hajjámeg, pusztujjámeg...

Lusta_ 2009.07.11. 15:57:53

"...mennyire beteg nemzet ez, nem tudnak mást csak kajálni meg bujálkodni! szét is verünk titeket a faszba, hogy dögölnél meg fordujjál föl, pusztuljál el!..."
Ahhaha, ez zseniális :))
süti beállítások módosítása