szakosztályos filmezés

2010.04.18. 14:24

 

Egy új, kedves szokás kezd meghonosodni a szakosztály berkein belül, ez pedig nem más, mint a közös filmezés. Nemrégiben a Lavina című remekművet néztük meg (az isteni David Hasselhoff főszereplésével),most csütörtök éjjel pedig egy igazi filmtörténeti remekmű, a 9 Oscar-ra jelölt blocbuster a "Gyilkos kobold" került terítékre. Jamal és Viking már rendelkeztek némi előképzettséggel, ugyanis ők már láttak a sorozatból (jogosan kapjátok fel a fejeteket, a Gyilkos koboldból 6!! rész készült  - de erről majd még később) én magam azonban "koboldszűz" voltam, így elvárások nélkül, elfogulatlanul ültem le Jamal kéjlakjának heverőjére, hogy magamévá tegyem a 90 perces vizuális orgazmust.

De mi is ez a "film"? Íme egy rövid összefoglaló, a port.hu-ról.

  

Gyilkos kobold 
  (Leprechaun)

 

színes, magyarul beszélő, amerikai horror-vígjáték, 92 perc, 1993
 

rendező: Mark Jones
forgatókönyvíró: Mark Jones
operatőr: Levie Isaacks
jelmeztervező: Holly Davis
producer: Kevin Kiner, Robert J. Walsh
vágó: Christopher Roth
 

szereplő(k):
Jennifer Aniston (Tory Reding)
Mark Jones (Leprechaun)
Ken Olandt (Nathan Murphy)
Mark Holton (Ozzie)
Robert Hy Gorman (Alex)

Vot...Nem semmi....a készítők egy ügyes húzással horror-vígjátéknak aposztrofálták a filmet, így elkerülték az olyan kritikákat, mint ez a horror műfajának megerőszakolása stb.

A szereplőgárdát nézve rögtön feltűnik egy név, bizony, Jennifer Aniston. Nos igen, a filmben szerepel a zsenge '93-as kiadású "Rachel". A szépségét, vagy a színészi játékának nagyságát (mindenki döntse el maga) dícsérí, hogy ez után ő még filmszerepet kapott. A többi szereplő viszonylag ismeretlen, de mindnyájan odateszik magukat, a játékuk csillogó, lehatolnak a figurájuk gyökeréig, átalakulnak.

 A történet szintén a port.hu-ról: Az elkényeztetett városi lány, Tori (Jennifer Aniston) apjával együtt vidékre költözik. A lerobbant házat látva már fordulna is vissza, de egy fiú jelenléte mégis maradásra bírja. Ekkor még egyikük sem sejti, hogy a felújításra váró régi ház tulajdonosa magára haragított egy koboldot, aki a pincébe zárva csak arra vár, hogy kiszabaduljon és bosszút álljon az embereken...

 

Nem semmi, igaz? Nos, a Tolkient és Asimovot megszégyenítő sztori után jöjjön maga a film látványvilága. Itt az egyetlen pozitívumként Jennifer Anistont tudnám kiemelni, bár a díszletek és a környezet (ház, erdő város stb) azért megállják a helyüket. A szereplőkkel már nagyobb a baj. Kezdetnek itt van a kobold. Azt hiszem a kép elég jól érzékelteti:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos, gyönyörű. Remek alapot szolgáltat egy menekülős horrornak. Egy igazi gonosz szörny, aki embereket öl, tolószékkel! rallyzik, a Scooby Doo-ban megismert módon mindíg más szekrényfiókból bújik elő sőt, annnyira gonosz, hogy még a főhős hímtagját is megfogja. Foglalkozása szerint cipész (ezzel főhőseink durván vissza is élnek, figyelemelterelésként cipőket dobálnak neki, amikre nimfomán módon veti rá magát és rajtaütészerűen kitisztítja őket),valamint Gollam módjára fetisizálja az aranyát. Egy szóval nagy geci. Fantáziája határtalan, emberek bőrébe bújik bele, kölcsönveszi a szemüket és így tovább. Sőt, a film egyik hiperrealista nagyjelenetében egy játékautóban ülve (aminek az elejére vasvillát erősít) borítja fel főhőseink terepjáróját...epikus, látni kell...

De nézzük a többieket. Jennifer Aniston jó, ő az elkényeztetett lány, ez jól is játssza, de persze a jófej férfi főhős hatására személyiségfejlődésen megy keresztül. Ha már nála tartunk, Nathan egy igazi flanelinges-hajlakkos redneck macho, igazi gyönyörű férfi. Még egy medvecsapda sem állítja meg. Haverjai: Ozzy, aki nem sovány, de cserébe buta, valamint a kb 12 éves Alex, aki az "agy". Ő végzi végül ki a koboldot egy kőre gyúrt négylevelű lóherével, amit egy csúzlival lő a szájába:) Az utóbbi kettő elég erősen hajaz egy elcseszett Obelix & Asterixre.

Nos már eddig is kiderült, hogy a film nélkülöz mindenféle realitásalapot és komolyságot. De mégis... Mi lehetett a cél? Az emberek megnevettetése? Nem tudom...családi vígjátéknak mégsem nevezném, valamint sok helyen kb. Tom és Jerrys gagekkel operál. Elképesztő. A fura pedig az, hogy ebből még 5!! további rész készült, tehát több, mint a Ramboból, a Gyűrűk Urából, vagy az Amerikai nindzsából.

Végül azért szólnék a film előnyeiről is. Ez pedig nem más, mint a női főszereplő, valamint az, hogy a maga módján nagyszerűen szórakoztatott minket egy egyébként unalmas éjjelen. Sajnos már több részletre már nem emlékszem, ezért kérem, hogy aki ott volt és látta, egészítse ki. Másrészt a jövő héten újra leadnak ebből csodából 2 részt úgyhogy további beszámolókra lehet számítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr641931585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2010.04.18. 17:12:41

A franchise (hehe) és eposz többi részére is várjuk a jelentkezőket. Bár a sztorit bajosan értik majd meg. HÁHÁHÁHÁÁHA!

Noked-Lee 2010.04.18. 20:09:09

hm, jól hangzik, szívesen csatlakoznék! viszont a 24 éves jennifer aniston, hát... már elmúlt 18, de milfnek még fiatal. nem a legjobb korosztály.

a Viking 2010.04.18. 23:39:21

egy filmtörténeti remekmű. egyszerűen csak szeretni lehet.

brux_88 2010.04.19. 18:08:38

egyébként nem kőre, rágóra rakta a lóherét...de a film nagyságából ez semmit nem vesz el, sőt...
süti beállítások módosítása