Menni vagy maradni?

2010.09.30. 14:06

mostanában mindenhonnan csak ezt lehet hallani: el innen.
a tévéből, egyes politikusainktól, a tanárainktól, és szinte minden fiataltól.
el innen, mert magyarország élhetetlen. szar az egész. a gazdaság, a munkaerőpiac rottyon van, a politika mocskos, a közélet korrupt, a fizetések nevetségesek, az utak járhatatlanok, az adók magasak, a magyar mentalitás szörnyű, a közbiztonság rémes. ugyan mi vár itt egy ereje teljében lévő friss diplomásra?
bezzeg németországban. bezzeg angliában. bezzeg hollandiában. bezzeg amerikában.
és igen. ott az emberek mosolygósak, a városok tiszták, és persze a fizetéseket össze se lehet hasonlítani a hazaival. innen nézve tehát nem is csoda, hogy az egyetemisták nagy része rögtön megpattanna nyugatra, ha lehetősége lenne rá. (és ezalatt a kitelepedést értem, nem egy erasmus-évet, vagy ideiglenes melót)
de kedves kitelepedni vágyó, hadd intézzek hozzád pár szót, amíg a bőröndödet pakolod.
leléphetsz nyugatra, de tudnod kell, te attól sosem leszel nyugati. bármely "fejlett, modern, demokratikus nyugati" államban utolsó cigányként fognak tekinteni rád. tán mosolyognak majd, és széles gesztusokkal üdvözölnek, de hátad mögött megjegyzik azért: "maradt volna ez is a balkánon". sosem leszel egyenrangú polgár, 20 év múlva is mocskos bevándorló leszel, s talán csak gyermekeidet fogadja majd el igazán a társadalom. feltéve, ha feladod az idióta magyar szokásokat.
de téged kápótol majd a pénz. nem kis dolog, szó se róla. de keresheted tízszeresét a magyar béreknek, ha egy zürichi étteremben sem vehetsz belőle egy tisztességes adag hortobágyi húsos palacsintát (egy jó pálinkáról nem is beszélve). beszereltetheted a vadiúj volvodba a napfénytetőt, ha nem látsz rajta mást, mint a borús égboltot birmingham felett. élheted a kertvárosi amerikai családok idilli életét, de egy idő után talán beleunsz az üres műmosolyokba, a kerti grillezésekbe, a hétvégi baseball meccsekbe, és nem vágysz majd másra, mint egy hétvégére a balatonon. még akkor is, ha a lángos hideg, a sör vizezett, a kiszolgálás pedig bunkó. mert tényleg ilyen napjainkban magyarország. a gazdaság, a munkaerőpiac rottyon van, a politika mocskos, a közélet korrupt, a fizetések nevetségesek, az utak járhatatlanok, az adók magasak, a magyar mentalitás szörnyű, a közbiztonság rémes. de lehet rajta változtatni. lemondani, feladni, menekülni mindig könnyebb volt, most is az. de választhatod azt is, hogy maradsz, és megpróbálod jobbá tenni a helyet, ahol élsz. és ne mondd, hogy "ugyan, mit tehetnék? azok odafönnt intézik a dolgokat, én csak egy apró fogaskerék vagyok"!
mindenki változtathat, képességeihez mérten. már azzal is teszel valamit, ha itt maradsz, ide fizeted az adódat, átadod a helyed a buszon, segítőkész vagy a külföldiekkel, és nem dobod el a sörösdobozt az utcán. apró dolgok, de valahol el kell kezdeni.
de ha mindez megrémít, hát eredj. eredj, ha tudsz.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr492334605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2010.09.30. 15:09:58

Bizony. A nagy világon e kívűl nincsen számunkra hely.

De ha ki is költöznék, csak Olaszhonba mennék, mert ott olyan életigenlő mindenki, meg finomak a sajtok!

Droid 2010.09.30. 18:16:34

Olyan szívhez szóló voltál, hogy majd küldök képeslapot New Yorkból!

Kiflee 2010.09.30. 18:49:59

persze hogy maradni, s 40-50 éves kor fölött szigorúan vidéken. szívesen maradnék itthon itthon is (vagy jönnék 40-en túl haza), remélem akkor már magyarországhoz fog tartozni.

Jamal_Fraser 2010.10.01. 00:38:55

@a Viking: hozzáteszem, nagyon helyesen!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.10.01. 15:30:47

ezt egy az egyben átmentettem a tumblelogomba, persze forrásmegjelöléssel. (halk, majd egyre erősősödő taps)
süti beállítások módosítása