Szalonképes Magyarország?

2010.12.29. 21:13

Manapság se szeri, se száma a Magyarországot, illetve a a magyar kormányt és Orbán Viktort bíráló, szidalmazó, fenyegető magyarországi és külföldi megnyilatkozásoknak. Ma a független és demokratikus Index hírportálon találtam egy cikket, mely szerint a német konzervatív Die Welt napilap szintén keményen bírálja Orbánt a médiatörvény miatt, sőt egyenesen a Puszta Putyinjának nevezi.

Ezen személy szerint egy picit sem lepődtem meg, hiszen a magyar kormány híre mindig rossz a nyugati médiákban - persze csak akkor, ha jobboldali. Ennek a képnek a kialakításában nyilván nincs szerepe a nyugati magyar értelmiségnek (Kertész Imre, Paul Lendvay, stb.), ezt minden józan gondolkodású ember tudni véli. A hozzám hasonlóan erről másképp gondolkodók eltúlozzák a dolgokat, ugyanúgy, mint a kereskedelmi tévék szerepét a baloldal két utóbbi választási győzelmében.

Persze nem áll szándékomban arról elmélkedni, amihez nem értek, ezért térjünk inkább vissza a Die Welt mai számára. A lap internetes kiadása nagyszerű retorikával támadja a magyar kormány eddigi működését, legfőképpen pedig a médiatörvény elfogadását emeli ki. A cikk írója valamiért arra is késztetést érzett, hogy a Fideszt félig-meddig összemossa a Jobbikkal, de számomra a legviccesebb az, hogy a KDNP-t "katolikus fundamentalista" pártnak nevezi. Igazából azon sem lepődtem meg, hogy a német jobboldali sajtó ilyen keményen támadja a magyar jobboldalt.

Viszont mindezt sztoikus nyugalommal olvasgatva a számítógép képernyőjén (NEM) eszembe jutott, hogy talán nem ártana elolvasni a nép véleményét sem, a cikk alatti kommentárokban. Hiszen kevés németországi tapasztalatom azért sejteni engedte hogy hiába a demokratikus-liberális maszlag, azért a német kisemberben maradt még nemzeti érzés, s néha nem is rejti azt véka alá. Egyébként is arrra gondoltam, hogy a magát konzervatívnak valló lap internetes kiadását jobbára jobbos figurák olvasgatják. Nos a kommentárok felületes átfésülése igazolta feltevéseimet - persze eszem ágában sincs pontos statisztikát készíteni, de az egyértelműen kijelenthető, hogy a kommentelők jelentős része nem osztja az újság "hivatalos" véleményét. (Ennek némiképp ellentmondani látszik, hogy az ankétra szavazó több mint 2 000 olvasó 62%-a szerint Magyarországnak nincs többé helye az EU-ban - nos, nem muszáj elfogadni a véleményem, tessék nyugodtan beleolvasgatni).

Lássunk most néhány érdekesebb kommentárt eredetiben, a németül nem tudók kedvéért megpróbálom a mondanivalót nagyjából lefordítani.

1. Abwarten und schauen was passiert, eventuell könnte es ja mal besser werden!
Auch ich wünsche Herrn Orban viel Erfolg.

(Várjuk meg, hogy mi történik, lehet ez még jobb is. Orbán úrnak sok sikert!)

2. Ungarn geht wieder als erstes Land den Weg der Freiheit. Sie lassen sich nicht von der "freien" linken Meinungsdiktatur manipulieren. Es wird Zeit, daß in Europa ein frischer Wind bläst. Wenn Ungarn der Ventilator ist, warum nicht.

(Magyarország újra az első állam a szabadság útján. Nem hagyják magukat a "szabad" baloldali véleménydiktatúra által manipulálni. Itt az ideje, hogy Európában új szelek kezdjenek fújni, miért ne lehetne Magyarország a ventillátor. [Megjegyzem, hogy ezt a bejegyzést 248-an "lájkolták" a 29 "nem tetszik" ellenében...])

3. ein bisschen frischen nationalismus schadet niemanden ;-)

(Azt hiszem ez eléggé egyszerű és tömör: Egy kis friss nacionalizmus senkinek sem árt)

4. ist das nicht schön? Mal abgesehen von der Betrachtung der wirtschaftlichen Aspekte des irrsinnigen Konstrukts "Europäische Transferunion"...
Darauf waren die EU - Idioten bestimmt nicht vorbereitet.
Einerseits ist die EU die Wiege der Demoktratie, genau so wie die USA (hahaha). Anderererseits übernimmt ein Land die Fühererschaft in der EU, in dem die Medien per Gesetzt staatlicher Kontrolle unterliegen. Also doch keine Demokratie...Damit ist nun auch die ganze EU undemokratisch (das wissen wir doch alle)... Und was nun? Der Ausschluss Ungarns würde ja bedeuten, dass die EU so nicht funktioniert...
Ich wünsche dem Orbán viel Erfolg, und hoffe dass der den Drecksladen ordentlich aufmischt! Und zwar so, dass die Transferunion zu Ostern zerfällt.
Ich will die D-Mark wieder zurück und macht die Grenzen dicht. Deutschland raus aus der EU!
MfG Igor

(Itt a kommentelő magát az egész Uniót kritizálja, ironikusan a demokrácia bölcsőjének nevezi. Aztán megállapítja, hogy az Unió soros elnöke egy olyan ország lesz, ahol a médiát a kormány szigorúan ellenőrzi - így azonban az egész Unió sem demokratikus, de ezt mindnyájan tudjuk. Magyarország kizárása az EU működésképtelenségét bizonyítaná. Végül sok sikert kíván Orbánnak, és reméli, hogy ő majd felkeveri a szart [ha jól értem], valamint hogy az Unió keleti fele szétesik. Újra márkát, feszes határokat szeretne, és azt is, hogy Németország lépjen ki az Unióból.)

5. Da schießen die Medien alle zu früh. Es wird sich herausstellen dass Ungarn in der Praxis ein vorbildlich demokratisches Land bleiben wird. In einem sogar noch demokratischer: Man darf in Ungarn sowohl rechts als auch links sein. Was westlichen Journalisten nicht gefällt Orbans völlige Gleichsetzung des Kommunismus mit der Nazizeit. In Deutschland lebt die Linke ja noch immer allein privilegiert.

(A médiák túl koránn formálnak véleményt, Magyarország továbbra is egy mintaszerű demokratikus állam marad. Sőt, még demokratikusabb, hiszen Magyarországon az ember lehet jobb- és baloldali is. A nyugati újságíróknak az nem tetszik, hogy Orbán a kommunizmust azonosítja a nácizmussal. [Ha jól értem] Németországban a baloldali média még ma is privilegizálva van.

A cikkel csak árnyalni szerettem volna a médiatörvény s minden más kormánytevékenység folytán kialakult helyzetet. Egyébként magam a törvényt nem ismerem, ezért nem is nagyon formálok véleményt róla. Mindenesetre egyelőre senkit sem büntettek meg jogtalanul. Egyébként meg mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a törvényt - én is ezt fogom tenni a közeljövőben - mielőtt véleményt formálna róla. Trianont is be lehet mesélni úgy egy mai franciának, hogy valójában milyen sok jó oldala volt.

Az Index említett cikke: http://index.hu/belfold/2010/12/29/a_die_welt_a_puszta_putyinjakent_ir_orbanrol/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr852546969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiflee 2010.12.29. 22:44:28

a cikk megírását inspirálta a tegnapi, Vikinggel és Droiddal folytatott eszmecsere, valamint, hogy Viking rám hagyományozta a hétfői népszavát. köszönet érte!

Jamal_Fraser 2010.12.30. 00:24:35

Fű, gondolatébresztő cikk. Számos pontjával mélységesen egyetértek, bár kardinális kérdésekben eltérnék. Mindenek előtt elkötelezett ellenzékiként néhány részétől eltekintve messzemenőkig nem értek egyet a törvénnyel. Azzal nem leszünk előrébb, ha a baloldali médiasúlyt most átbillentik fideszes (és nem jobboldali-azzal nem lenne gond, de mint tudjuk a fidesz közel sem jobboldali) túlsúllyá.

Ezen felül a magyar és nyugati ájvékolóktól, többek között akik divathullámként fácsén meg mittudoménhol játszák a független LIBERÁLIS értelmiségit, és tiltakoznak, na, attól hányingert kapok. A németek meg kurvára ne pofázzanak bele a mi dolgainkba, hanem igyák húgyízű sörüket és jódlizzanak tovább. A kommentelők szimpatikusak ellenben, öröm látni, hogy azért szurkolnak a magyar kormányzás sikerének.

Végül: Kifli, több szkepszist tanusíts a kétharmados királyunk irányába, bár erről már többször beszélgettünk, ismered e témájú véleményemet. És tényleg, érdemes lesz elolvasni a törvényt, főleg, ha a blogunk is érintett lesz...

Kiflee 2010.12.30. 01:24:52

@Jamal_Fraser: én senkire nem akarom rákényszeríteni a véleményem (egyetlen kivétel a kutyám), de ezt Te is tudod.
a törvénnyel, már amennyit ismerek belőle, én sem értek egyet (másrészt meg nekem van hozzá a legkevesebb közöm a szakosztályból).
a tiltakozókkal nekem is tele a hócipőm, nem fogok sehova csatlakozni, az biztos...
harmadrészt ne várjátok, hogy úgy lássam a dolgokat, mint egy anyaországi magyar. mindig is elfogult leszek, bármennyire is törekednék az objektivitásra, és a mostani kormányban a sokkal kisebb rosszat fogom látni. egy vajdasági magyar művész mondta, akit véresre vertek először a magyar csendőrök, majd a jugoszláv partizánok, hogy tudta, hogy a budapesti rádió is ugyanúgy hazudik, mint a belgrádi, mégis azt hallgatta, mert az mégiscsak MAGYAR volt. a fidesz azért mégiscsak jobboldali.

Noked-Lee 2010.12.30. 10:06:25

valóban érdekes poszt (gondolom kiflee már jó ideje vár arra, hogy menőzzön a friss némettudásával:), én is hozzátennék pár szót: személy szerint én nagyon nem ajvékolok a demokráciáért, mivel mint ismert, alapvetően horthysta beállítottságú vagyok. a baj azzal van, hogy a fidesz szörnyen ostoba dolgokat talál ki. ilyen volt a nenyi, és szerintem ilyen most a médiatörvény.
nem nagyon siratnám meg a népszavát, az rtl klubot (najó, a barátok közt kicsit érzékeny pont lenne), ha betiltanák ezeket, de hadat üzenni az internetnek olyan, mint megrázni a pofonfát.
eddig ha valaki kommentelt egy olyat, hogy "hüje cigány orbán" addig az egy gyökér volt. de a médiatörvény után már ellenálló, egy webpartizán (micsoda szóalkotás!).
nekem úgy tűnik, hogy a fidesznek a legfőbb célja, hogy 2014ben elbukja a választásokat.

Jamal_Fraser 2010.12.30. 10:17:17

@Kiflee: logikus érvelés, a helyedben én is így látnám valószínűleg.
@Noked-Lee:
bizony, és ha elbukják a választást, kik jönnek újra? nyilván nem a jobbik meg a lemp... bár ki tudja, 94-ben se gondolta volna senki az antikommandós szdszről, hogy beül a kormánykoalícióba...bár el is felejtem, akkor szélsőnáczi veszély volt épp, és össze kellett fognia a liberálisoknak a demokrata baloldallal.

a Viking 2010.12.30. 11:03:54

@Kiflee: viccesek ezek a fácseforradalmárok. Ezzel ölik meg a valódi ellenforradalmat. Otthon lájkol egyet, oszt már azt hiszi, hogy megtette, amit megkövetel a haza. Nevetséges.
Kiflee. Azért a szerecsenmosdatással vigyázzunk. Én megértem azt, hogy neked jobban esik, ha egy jobboldali rúg tökön, mint egy baloldali. Nekem személy szerint mindegy. De vajon akkor is keresnéd a felmentő kommenteket, ha ezt a törvényt (betűről betűre ugyanezt) az mszp csinálja? Nem. akkor tiltakozol te is. A viktor-szimpátia egy dolog, az nekem is van. A viktorhívőség már nem egészséges. A fideszhívőség meg pláne.
Itt nem a jók és a rosszak küzdenek...

a Viking 2010.12.30. 11:06:32

@Noked-Lee: azért azt ne felejtsd el, ha nem lenne demokrácia, te valószínűleg egy pincebörtönben ülnél a horthysta nézeteid miatt.
A Népszavát csak azért sajnálnám, mert én szeretem, amilyen kis vicces. Komolyan viszont nem lenne kár érte. A gond az az, hogy vele egy körben zárnák be a barikádot is...

Kiflee 2010.12.30. 12:22:18

@a Viking: a cikket nem szerecsenmosdatásnak szántam, és szerintem nem is az. az csak egy adalék, miszerint azért nem minden német ítéli el a jelenlegi magyar kormányt. ha ezt a szoci kormány teszi (de miért tette volna, hisz mellette állt a média), akkor ő simán kimosdatná magát, karöltve a Spiegel és New York Times tollforgatóival. egyébként nem esik jobban, ha egy jobboldali rúg tökön, sőt az jobban fáj. csak ők még nem rúgtak tökön, ellentétben másokkal.
amúgy meg az Unió belepofázhat magyarország ügyeibe (valahogy ez jobban zavarja, mint a Beneš-dekrétumok megerősítése, vagy mikor emberek szemét verték ki 2006 őszén), de igazából le lehet szarni, mint ahogy azt Fico is nyugodtan megcsinálta az elmúlt 4 évben.
a jó és a rossz harcában én sem hiszek már, de azt sem gondolom, hogy minden politikus ugyanolyan hazug, szemét, senkiházi és minden párt ugyanolyan korrupt, saját érdekeit a haza érdekei elé helyező, stb. nagyon remélem, hogy a következő 4 év engem fog igazolni.

Kiflee 2010.12.30. 12:37:56

@Noked-Lee: teljesen egyetértek azzal, hogy a Fidesz hihetetlenül balfasz módon csinálja a dolgait, köztük a médiatörvényt. elképesztő.
de mivel más kormányképes erő nincs a jobboldalon (senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Jobbik jelen állapotában azzá válhat), ezért - míg esetleg ki nem ábrándulok egyszer a politikából - mindig örülni és bizakodni fogok, ha egy jobboldali párt
vagyis a Fidesz) kormányoz. szurkolni fogok nekik, hogy ne rontsák el, és valószínűleg szemet hunyok néhány kisebb hibájuk fölött, a már említett objektivitás-hiányom miatt.
amúgy kicsit tényleg örülök, hogy újra beszélek egy világnyelvet (gimiben is ment, csak azóta megkopott), amely sajnos napjainkban méltatlanul alul van reprezentálva Európában, nem úgy mint egykoron. :)
süti beállítások módosítása