A Vécsey

2012.07.01. 15:13

Ismerőseim bizonyára tudják, hogy Mezopotámia gazdaságtörténete után a magyar hadtörténelem a fő szakterületem. Értek hozzá - igaz, ami igaz, nem is akarok álszerénykedni. Ezért is érzem magam följogosítva a mostanában sokat szóban forgó Vécsey típusú kézigránát bemutatására. (Természetesen szigorúan saját és önálló kutatásaim alapján.)

A kézigránát a Magyar Királyi Honvédség saját fejlesztése, tervezője Vécsey Zoltán százados volt. A klasszikus Vécsey-gránát, amelyet mindig emlegetünk, az a 36 M. jelzésű. Tehát nem a 42 M. (Vécsey), ez ugyanis már késleltető gyújtós volt.

Vécsey kézigránát.jpgA 36 M. jelzésű Vécsey kézigránátot 1937-ben rendszeresítette a honvédség, és - többek között - ezt használta a második világháborúban is. A Vécseyt használták a német csapatok, valamint a téli háború idején küldtünk belőle a finneknek is. Sőt, magyar licenc alapján Svájcban is gyártották annak idején. (Svájcban kézigránátot? Minek??)

Becsapódáskor robbantak, ami számos előnnyel járt: az ellenség nem dobhatta vissza őket; lejtős, vagy függőleges felületekre való dobásnál nem gurultak el; és ahogyan az a háború alatt kiderült, közelharcra is megfeleltek, mivel a támadó ellenséghez vágva is azonnal robbantak. Azonban hátrányaik is voltak. Fenti sajátosságaik miatt kevéssé voltak alkalmasak erdei harcra, ahol nem mindig állt rendelkezésre elegendő hely a repülés közbeni élesítésre, vagy ahol fennállt a veszélye annak, hogy a faágaknak csapódva felrobbanó gránát a dobót is megsebzi, illetve páncélosok elleni vagy helységharcra, ahol a gránátot ablakon vagy csapóajtón kell beejteni.

A tény, hogy a gránátot nem lehetett visszarúgni vagy visszadobni, borzasztó demoralizáló hatással lehetett az ellenzékre. Erre vonatkozóan közölnék is egy szemléletes példát Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj c. könyvéből. A könyv egyébként döbbenetesen jó olvasmány, mindenkinek ajánlom, akit csak egy kicsit is érdekel, hogy mit csináltak nagy- és dédapáink a frontokon,, illetve hogy meddig tudtuk volna tartani a Kárpátokat. Na de nézzük, hogyan működött a Vécsey (36 M.) harc közben.

Sebo Odon.gif"Az első kép az összevisszaságot mutatta, ember ember ellen hadakozott, szuronnyal, kézigránáttal és a félelem „hajrá”-üvöltésével. Ahogy vezettem szakaszom rohamát az ellenségre, egy kukoricagránát gurult felém. Gyors mozdulattal visszarúgtam közéjük. Én is kilőttem már a magam fegyvereit, csak a kézigránátjaim maradtak, amelyekkel tele volt a kenyérzsákom. Egymás után kaptam elő a „Vécsey”-gránátokat, számmal húzva ki belőlük a biztosítóvillát, s karomat szemem elé emelve könnyelmű közelségbe dobáltam az oroszok közé. Mivel a mi kézigránátjaink az ütközésre robbantak, azokat nem lehetett visszarúgni vagy dobni, a hatásuk rémületes volt.

A másodpercek, a percek óráknak tűntek ebben a véres, üvöltő viadalban. A harc percekig egyenlő esélyekkel folyt. A döntő fordulatot — ma már, azt hiszem — egy jól sikerült kézigránátdobásom hozta meg, melyet egy tőlem talán tíz méterre lévő támadóra hajítottam. Annak nyaka és válla között robbant a gránát a fél fejét leszakítva, ütőerét is szétszaggatva magasra szökkent a vére, s ez egybeesett rémületet keltő ordításával. Ezt a jelenetet sokan látták az oroszok közül, s ettől az iszonyatos kiáltástól meghűlt a vérük, s úgy érezték, hogy ők is erre a sorsra jutnak, ha nem adják meg magukat."

Most pedig gyorsan morzsoljunk el magunkban egy imát az örökké tartó világbékéért.

Forrás: Wikipédia és http://donci.blog.hu/ (ezen a weboladalon az egész könyv elolvasható, szépen fejezetenként)

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr694622218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2012.07.03. 09:56:42

hiába, sic transit gloria mundi!

Jamal_Fraser 2012.07.04. 00:48:52

KONTAKRA ROBBAN ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!

kispaul 2013.04.18. 21:11:09

Pal janos vagyok es udvozlok mindenkit aki elofordul itt.A keresem az hogy kit abrazol az oldalon lathato fenykep.Vecsey Zoltant vagy mast.Ha nem Vecseyt akkor hol talalok rola fenykepet.A sogoromnak szeretnek segiteni akinek az edesanyja Vecsey lany Pederrol.Akinek van lehetosege segitseget elore is koszonom

Luusta 2013.04.18. 22:25:53

Kedves János! Az oldalon Sebő Ödön képe látható. Vécsey Zoltán-fénykép felől szerintem a Hadtörténeti Múzeumnál érdemes esetleg érdeklődni.

Zsolt751 2013.12.30. 17:08:33

Vécsey Zoltán a 36M kézigránát tervezésekor nem volt százados, csak tisztviselő.

Kiflee 2013.12.31. 19:45:40

@Zsolt751: Köszönet a kiegészítésért! Akkor gondolom mintegy a fejlesztői munkája jutalmául kapta a századosi rendfokozatot.

Zsolt751 2014.01.01. 11:44:39

1940-ben még főtisztviselő volt.
Tervezésért nem rang járt, hanem pénzjutalom vagy kitüntetés.

Kiflee 2014.01.03. 14:36:50

@Zsolt751: Rendben... Leültem és beírtam magamnak az 1-est. :)
süti beállítások módosítása