Váó, ez aztán a hatásvadász cím, mi?
Pedig ami azt illeti, reálisan végiggondolva ez összességében támogatható javaslat volna. Persze, iszonyatosan utopisztikus, és demokratikus viszonyok mellett megvalósíthatatlan, de lássuk, milyen hatásai lennének annak, ha a jövő öregjei már nem számíthatnának az állambácsi által kicsengetett, havi szinten érkező nyugdíjra.
Először is: a nyugdíj végre valahára nem lenne téma. Nem lehetne sírni amiatt, hogy csökkentették, vagy nem emelték, vagy emelték, de nem annyira, mint szeretnénk. Végre mindenki a háta mögött hagyhatná a totálisan idióta 13. havi nyugdíj árnyát, mert 1. meg 2. havi nyugdíj se lenne, nem hogy 13. A választásokat sem a nyugdíjak kérdése döntené el. Egy olyan országban, ahol a választópolgárok legaktívabb része a senior korosztályba tartozik, minden fontos ügyet a nyugdíjasok fognak eldönteni. A nyugdíjasok pedig (mint tapasztalhatjuk napjainkban is) többnyire pont leszarják az oktatás meg a munkahelyteremtés problematikáját, amíg Postás Józsi minden hónapban meghozza az állami alamizsnát. A nyugdíjak eltörlése ezen kívül segítene kigyomlálni végre azt a kádári proligondolkodást, miszerint az államtól kapott pénz nekik JÁR. Ja, mert ha valaki vakarta 30 évig a tökét a TSZ-ben, akkor logikus, hogy 50 évesen elmenve nyugdíjba most 30 évig vakarhatja a tökét otthon (mint a szomszédaim). Ha eltörölnénk a nyugdíjakat, az ország talán kevésbé lenne Nyuggerisztán.
A másik fő szempont gazdasági vonulatú. Magyarországon az átlagjövedelmekhez viszonyítva az egyik legmagasabb a nyugdíj egész Európában (ha jól emlékszem, csak Andorra előz be minket). Csökkenteni lehetetlenség és politikai öngyilkosság lenne őket, a mostani 1%-os emelésből (hangsúlyozom, emelésből!) is ritka nagy felháborodás lett. A jelenlegi nyugdíjrendszerünk hosszútávon fenntarthatatlan, ezt azt hiszem nem is nagyon kell indokolnom. Egyszerűbb lenne akkor már az egészet eltörölni a francba.
Jaj, de akkor éhen halnak az öregek, nem? Nos, nem. A nyugdíj modern idiotizmus, és valahogy a 20. század előtt is éltek emberek. Egy nyugdíj nélküli világ voltaképpen sokkal igazságosabb lenne. Miért is?
Egyfelől a nyugdíjak kifizetése nélkül az állam irtózatos pénzeket takarítana meg minden évben. Az átlagnyugdíj jelenleg 120 ezer forint körül van (megjegyzem, ennyi egy kezdő tanár fizetése!). 2 millió nyugdíjas esetében ez 240 milliárd forint havonta (!). A fennmaradó összegből nyugodtan megengedhetné tehát a kormányzat, hogy minimálisra csökkentse a jövedelemadót, aminek köszönhetően jóval több maradna minden kereső zsebében. Alighanem ennek hatására élénkülne a fogyasztás, ami pedig munkahelyeket, és befektetéseket generálna, de a komolyabb elemzést rábízom a közgázosokra.
És mi lenne az öregekkel? Először is, utóbbi definiálása meglehetősen relatív. Egyesek még 80 évesen is fittek szellemileg, de akár fizikailag is, mások 60 évesen már lerobbantak. Így mindenki maga választaná meg, mikor is vonul vissza a munkától, és milyen mértékben. És hogy miből élnének? Erre alapvetően két lehetőség van:
a) A gyermekeik tartanák el őket. Elég sokáig működött ez a rendszer, nem olyan ördögtől való ez. A nyugdíj eltörlése valószínűleg jót tenne a demográfiai helyzetnek is, hiszen több gyerek=több támogató időskorban.
b) A megtakarításaikból élnének. Ne feledjük, egy olyan világban, ahol alig kell adót fizetni, bőven lehet félrerakosgatni az öregkorra. Ha pedig valaki nem nevel gyermeket, pláne. És mi lesz, ha a megtakarítások elfogynak? A következő mondatom talán erős lesz, de ez az igazság: Ha valaki képtelen a munkára, nem nevelt soha gyermeket, és nem gondolt a jövőre ifjú évei alatt; azt tulajdonképpen miért kéne még mesterségesen életben tartani?
Persze a nyugdíjnélküli rendszerben is vannak még buktatók, tudom én. De mégis egy lépés lenne egy olyan világ felé, ahol nem a múltba, hanem a jövőbe invesztálnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr4011913691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása