valószínűleg elsőre nem érthető, mi köze egymáshoz a címben szereplő három fogalomnak - mindez a szlovákiai népszámlálás kapcsán jutott most eszembe.

még tavaly nyáron történt, hogy az otthoni szőlőhegyen lefutott pár kilométer után négy kullancsot is el kellett távolítanom a lábamból, illetve a lábamról. ez bizonyára nem túl meglepő. viszont rögtön hozzá kell tenni, hogy addig életemben nem volt még bennem ez az undorító élősködő, és aznap sem számoltam a fertőződés veszélyével. alapjában véve ugyanis a szőlőhegyet behálózó földutakon nincs fű, tehát a kullancs összeszedésének esélye szinte a nullával egyenlő, amúgy is mozgás közben nehezebben másznak föl az emberre valószínűleg.

a hegyre történő megérkezés után viszont szembesülnöm kellett a megdöbbentő ténnyel: az "újhegy" a pusztulás határán van, a még 10-15 évvel ezelőtt is összefüggő szőlőültetvények között  elhagyatott vagy üres parcellák tucatjait látni... be kell valljam, nekünk sincs ott már szőlőnk, vagyis pontosabban fogalmazva van, de más műveli. bizony, ezt hozta a harmadik évezred, a fiatalabb nemzedékek időhiánya, életstílusa és az európai unió. a kevés szőlő miatt pedig egyre kevesebb autó, traktor és egyéb jármű jár az utakon, melyeket így újra be tudja nőni a fű és a gaz, melyben pedig ott rejtőzködnek az arra futó Péterre veszélyes kullancsok. (persze én a magas gaz láttán tudatosítottam a veszélyt és ennek ellenére követtem ez előre kigondolt útvonalat, úgyhogy nem csak az unió hibája a dolog.)

és nem csupán a szőlőtőkék fogynak mifelénk, hanem a magyarok is sajnos. az idei népszámlálás során minden bizonnyal kiderül- nem kell hozzá nagy jóstehetség vagy szakértelem - hogy a magyarság száma szlovákiában kevesebb mint fél millió. sokan lélektani határnak tartják a számot és ezzel én is egyet kell értsek. teljesen máshogy hangzik az, hogy 450 ezer felvidéki magyar van, mint az, hogy fél millió...

a népesség- és egyéb fogyatkozás persze nem új dolog. nagyszerű versben emlékezett meg a jelenségről Gál Sándor egy 1978-ban megjelent versében (mely egyben az egyik kedvenc versem is tőle).

GÁL SÁNDOR: távolodók

 

mennek

egyre csak mennek

szemükből kihullnak

a tetők

a temetők

kifordul utánuk a csend

az ajtók száján

kifordul utánuk

a küszöb a kapu

és a sötét kapubálvány

az udvart mögöttük

papsajt útifű növi be

lüktet benne zölden

az üresség szíve

kutak mélyén meghal a forrás

beléomlik pár ölnyi agyag

magával rántva a kútkávát

minden percben valami kettéhasad

üveg deszka út tűzhely kemence

s mintha minden félrész

a távolodókkal menne

mindennap

kevesebb a szó kisebb a lélek

s egyre csak mennek

mennek a tájak a vidékek

síkságok vonulnak

dombok döcögnek

a folyópartok kettétörnek

és száll a semleges ég

az elmenőkkel

az öntudatlan vétkezőkkel

a nyelvük vesztett tétovákkal

akik csak mennek egyre mennek

akik egyre csak távolodnak

önmagukból is kitántorognak

apáik szavát elfelejtik

tegnapjukat rejtve rejtik

néz utánuk küszöb kapu

néz a sötét kapubálvány

s kifordul az emlékük is

a megnémult ajtók száján

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr112930515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2011.05.25. 09:25:38

a vers szép, de túl szomorú.
inkább: kassa, pozsony, galánta és komárom! őrt állunk a lengyel magyar határon!
amúgy a kullancs téma szerintem valami burkolt zsidózás lehet. :)

Jamal_Fraser 2011.05.25. 16:31:40

végre újra egy intellektuális poszt, persze hogy Kiflitől, köszönjük! Egyébiránt a népszámlálás eredményét ne tessék oly komolyan venni, már előre több felvidéki szakértő és politikus jelezte: a nyelvtörvény ésatöbbi miatt a szokásosnál is több magyar fogja magát szlováknak vallani, de attól ők még magyarok.

@Noked-Lee: az a szúnyog!!!

brux_88 2011.05.25. 22:18:22

igenigen...tényleg fel lehet sorolni rengeteg ilyen tényezőt...de azt is hozzá kell tenni, hogy például az Elégia című J.A. mű rajzát figyelve, ez a tendencia (mármint a gazzal benőtt épületek látványa) hiába majd évszázados (sőt...), ennek ellenére azért mégiscsak éldegélünk valahogy...bár rinyálni azt ugye tudunk ( index.hu/belfold/2011/05/25/a_magyaroknal_nincsen_boldogtalanabb_nep_a_fejlett_vilagban/ )
nekem mégis az az érzésem, hogy volt már rosszabb...ne vegyétek ezt ilyen nyálas liberális dumának, de ha volt rosszabb, és túléltük, talán ezt is túl fogjuk...

(a tévedés lehetőségét természetesen fenntartja a szerkesztőség)

a Viking 2011.05.26. 01:50:28

@brux_88: tévedsz
Érdekes ez a népszámlálás dolog. Az is kérdés, mit mondanak a több ezres-százezres-milliós cigány tömegek (pl Kassán). Lehet azt mondják szlovákok, de nem azok. Lehet azt mondják magyarok, de ... értitek. Amúgy.. nincs is olyan, hogy magyar, meg szlovák. Emberek vannak. A többi nem számít. (Ettől az utolsó 3 mondattól természetesen elhatárolódom)

Kiflee 2011.05.26. 03:19:56

hogy ennél volt-e rosszabb korszaka (az utóbbi 70 évnél) a magyar nemzet történetének, azzal végképp nem értek egyet - vagyis szerintem nem.. persze azért nem kell a kardunkba dőlni, sőt... mindenki jobbá tudná tenni egy icipicit a helyzetet - nem olyan nagy dolgok ezek.
aki ma nem meri magát magyarnak vallani (azért mégse akasztgatnak minket halomra a zsolnai főtéren) - az máskor se fogja, kivéve, ha Vona Gábor bevonul, mert akkor jobban megérné. az viszont igaz Jamal, hogy egy kis határmódosítás után gyorsan kiderülne a rejtőzködő és kettős identitású magyarok valódi száma a felvidéken :). (kiváló példa a városi polgárok villámgyors asszimilációjára kassa esete 1938-41 között... ha jól emlékszem, a korábbi 65% szlovák - 35% magyar arány hirtelen az ellenkezőjére fordult)
most, újra elolvasva jöttem egyébként rá, hogy a vers sajnos ugyanúgy aktuális manapság magyarországon is, mint szlovákiában.... ugyanúgy veszik el ott is a Magyar vidék, főleg a dunától keletre.

Noked-Lee 2011.05.26. 10:05:14

esztergomon magyar zászló, de vár még révkomárom! A pozsonyi séta tér, és a kassai várrom! (csak hogy kompenzáljam a pesszimista hangulatot)

a Viking 2011.05.26. 12:24:41

@Kiflee: egyetértek. De a magyar vidék azért veszik el, mert nem elég progresszív és halad.

brux_88 2011.05.26. 13:15:39

@Kiflee: írtak már rólunk olyat, hogy Magyarország kétszáz év fennállás után megszűnt létezni...

vagy -bár akkor sok tekintetben más volt azért a pite- nem hiszem, hogy a 150 éves török uralom jobb volt...

azt hiszem Vikingnek van igaza, liberálisnak kell lennünk...ez a megoldás...

brux_88 2011.05.26. 15:17:53

tulajdonképpen nem nehéz liberálisnak lenni, csak a józan észre kell hallgatni, hiszen a szellem természete megkívánja ezt...

Kiflee 2011.05.27. 00:08:52

@brux_88: legyen mindig igazad (ne, de most igen) és puha az ágyad! :)
@a Viking: én burkoltan cigányozni akartam, de végül is ha belegondolok, nem volt igazam és a cigányság ugyanúgy ápolja és tiszteli a magyar hagyományokat, kultúrát, életvitelt, mint a kihaló és elköltöző őslakosok.. (DE, IGAZAM VAN) egy része viszont tényleg azért veszik el (már ha elveszik) a vidéknek, mert halad...

a Viking 2011.05.27. 00:22:43

@Kiflee: ejh. öregszem. egy egyértelmű burkolt cigányozást nem veszek észre. hmm. Ebben az esetben természetesen jól látod. Lakótelepeket a falvakba!!!!

Noked-Lee 2011.05.27. 09:48:41

@a Viking: meg kurvanagy horthy-szobrot! (najó, azt inkább a gellért-hegyre)

Jamal_Fraser 2011.05.29. 14:50:04

@Noked-Lee: szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Horthy-szobrok végső soron megoldást jelentenének az ország összes proglémájára, egészségügy, oktatás, államadósság.
süti beállítások módosítása