Say no to racism!

2014.06.19. 13:35

Lement bőven egy kör a foci VB csoportmeccseiből és felrémlett bennem Sepp Blatter négy évvel ezelőtti kijelentése, melyben megígérte (?), hogy hamarosan eljön az idő, amikor egy afrikai csapat bejut a mundial legjobb négy csapata közé. Elnézve a fekete kontinens delegáltjait, azt hiszem ez nem Brazíliában fog megtörténni. Mi lehet ennek mégis az oka, hiszen Afrikában is vannak magasan jegyzett spílerek, akik nem egyszer több tízmillió eurókért váltanak klubbot. Közéjük tartoznak olyan nevek, a teljesség igénye nélkül, mint Samuel Eto’o, Didier Drogba, Yaya Toure, Mikael Essien vagy Assamoah Gyan. Mindannyian megállják helyüket a világ legjobb klubjaiban, Bl, EL és a legnívósabb bajnokságok aranyérmeivel büszkélkedhetnek, mégis valahogy a VB-ken nem jön ki nekik a lépés. Én személy szerint két dologban látom a hibát, bár lehet, hogy tévedek. Az első és talán a fontosabbik, hogy nem csapatjátékosok. A fenti nevek, ha hazatérnek a válogatottba egyből elkezdik az öncélú, arrogáns, ki ha én nem stílust felvenni és egy-egy cselért, akár az anyjukat is eladják. A Kameruniak VB előtti prémium-balhéjáról már nem is beszélek. Hozzájuk képest C. Ronaldo a portugáloknál maga a megtestesült csapatszellem. Láttunk persze már ellenpéldákat is, mint 2002-ben Szenegál esete, ám ott a VB előtt senki sem volt ismert játékos. Azonban ott felkerült a térképre El Hadji Diuf, Henri Camara vagy Mamadou Niang és hip-hop azóta sem láttuk őket világeseményen, még Afrika Kupán sem élték túl azóta a csoportkört… Pedig milyen kis szimpatikusak voltak! Hehe! :D No persze a siker relatív, mert a csoportkörből számos esetben képesek továbbjutni, akár a nyolc közé is beverekszik magukat, ám, ez minden esetben a szerencsés sorsolásnak köszönhető. Aki nem hisz nekem, annak egy kis adalék, amit a tegnapi horvát-kamerum meccsen mondott a kommentátor, majd magam is leellenőriztem. Afrikai csapat világbajnokságon utoljára 1990-ben győzött le európai gárdát, akkor a románok estek áldozatul a Roger Milla fémjelezte Kamerunnak (hát egy ilyen meccsen nem tudom, kinek szurkolnék).

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a motiváció, már ha lenne náluk, akkor sem elég a sikerhez, főleg nem egy ilyen közegben, ahol bizony-bizony a világ legjobbjaival kell megküzdeni. Tudjuk, hogy vannak jó csatárok Afrikában és találunk kiváló védő játékosokat is, esetenként még egy-egy védekező középpályás is előfordul, de igazi észjátékos nincsen. Egyetlen kimagasló színesbőrű irányítót nem láttam még, illetve egyet igen, de tényleg csak egyet, ő pedig Clarence Seedorf. Ő ugyebár a hollandokat erősitette suriname-i felmenői ellenére, de ez tényleg csak részletkérdés. Seedorf, szerintem vitán felül áll, hogy kiváló labdarúgó volt, a posztján is világklasszisnak számított, de mondjon valaki még egyet, csak egyetlen egyet is. Nincs ugye? Na jó, legyen, ott volt Ronaldinho, meg Rivaldo, csak azok közül akiket mi is láttunk játszani, de kérdezem tud manapság róluk valaki valamit is? Pedig előbbi még mindig aktív, de kb. 26 éves koráig ért valamit, azóta lejtő… Sok pénz, nők, kocsik, drogok, ami kell, motiváció meg semmi. Meg egyébként is, más közegben, más kultúrában nőttek fel és ugyebár tudjuk, hogy a kutyákat is be lehet tanítani egy-két trükkre. Ellenpéldaként ott van Andrea Pirlo, aki 35 évesen is felszántja a pályát, pedig ő már tényleg mindent megnyert, mégis szereti ezt a játékot, szereti a hazáját és 103. válogatott meccsén is megtiszteltetésnek fogja venni, hogy magára öltheti a squadra azzurra mezét. Rivaldo is hasonló cipőben járt 2002-ben otthagyta a Barcát, hogy 2012-es visszavonulásáig még 8 klubban játszhasson. Biztosan azért, mert mindenhol a szívét-lelkét kitette… A brazilok meg amúgy sem afrikaiak, hiszen a poszt róluk szól. Ott sem motiváció, sem kreativitás nincs, nem is értem minek veszik el a helyet, pl. Csehország és Svédország elől. De egy paraguayi válogatottat is megnéztem volna a kameruni vagy a nigériai kínszenvedés helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr206384365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2014.06.19. 13:46:45

rivaldo még él????????

amúgy paraguayt én is hiányolom a vb-ről :(
anilcm.files.wordpress.com/2010/07/paraguay1.jpg?w=645

Kiflee 2014.06.20. 13:00:31

Kamerun és Nigéria kritikán aluli tényleg. Elefántcsontpart és Ghána azért nem teljesít rosszul, főleg ezekkel összehasonlítva.
Ami nekem föltűnt, az az, hogy a dél-amerikai fekete játékosok mennyire más mentalitásúak és képességűek: kreatívak és atletikusak bár, de a fegyelem is jellemző rájuk, plusz még a cigánykodást is remekül átvették a latinoktól. :) Érdekességképpen említem csak meg azt a meglepő tényt, hogy Ecuador válogatottja nagyjából kétharmad részt fekákból áll annak ellenére, hogy az ország lakosságának csak kb. 5%-át teszik ki a feketék.
Egyébként meg kiváló fekete itányító Leonardo a Fradiban! :D
(A cikk utolsó bekezdésében nem Ronaldinhoról van szó egyébként?? Azt szerintem elírtad.)

A csodálatos Óz 2014.06.20. 13:27:42

Előbb Ronaldinhoról, aztán Rivaldoról írtam. Előbbi még mindig aktív, utóbbi abbahagyta két éve. Én nem tudom Kiflee, de az elefántoknál kb. az egész kezdő nagy nevekből áll, mégis a tegnapi meccsen egyetlen kulcspasszt nem láttam. Pontatlanok, esetlegesen öncélúak és ugyan a góljuk szép volt, de az is egyénieskedésből született.Persze a gólt nem kell magyarázni. Ghánát még ezen a VB-n nem láttam játszani, de a nem túl veretes amerikaiaktól is kikaptak, gondolkodom azon, hogy a németek ellen kettes hendiben rakom meg a fricceket, mert nem várok túl sokat Ghánától sem. Egyszer volt Budán kutyavásár, de akkor is agyonnyomta őket a teher!

A csodálatos Óz 2014.06.20. 13:30:19

@Kiflee: MIcsoda a Leonardo néger? Akkor hogyan játszhat a Ferencvárosban? :D

Jamal_Fraser 2014.06.21. 09:07:53

Pitiáner afrikai hozzáállás, elnézést kedves Olvasók, nem tudom máshogy mondani...

Kiflee 2014.07.03. 13:04:38

és azt még kihagytad, hogy a fekete afrikai válogatottaknál merül föl a leggyakrabban a bundavád is! emlékszem, már 8 éve is gyanús volt egy Brazília-Ghána nyolcaddöntő. most pedig a horvát-kameruni volt gyanús, bár én azért utánaszaglásznék a nigériai-irán meccsnek is! meg az is milyen, hogy az egyik változat szerint a szövetségen akartak bosszút állni a rossz szerepléssel a focisták.
@Jamal_Fraser: Jenőt picit kiegészíteném: pitiáner szarházi afrikai hozzáállás.
süti beállítások módosítása