What the hell is Rock'n'Roll?

2009.02.15. 11:26

szakmai körökben gyakran felmerülő kérdés, hogy van-e mindenkiben rock and roll? vannakvajon, akik elnyomják? vannak vajon, akik megjátszák? ahhoz, hogy ezeket az égető kérdéseket meg tudjuk válaszolni, tisztázni kellene, mi is az a rákenroll? a wikipedia szerint zenei stílus, de ez nyílvánvalóan hülyeség. a neurotic száma óta azt is tudjuk, hogy a rockandroll az nem egy tánc. no de akkor mégis mi? amikor részegen ezt kérdezgetem, csak egy választ tudok elfogadni: egy életérzés. alaposan elcsépelt, és fellengzős kifejentés ez, de mégis talán ez áll a legközelebb a valósághoz. hiszen például tehet-e valami RnR-osat egy discos ribanc, vagy egy feka rapper? naná, hogy tehet. de mi is számít olyan rockandrollosnak? alapvetően megegyezhetünk abban, hogy a rockandrollos viselkedés alapköve a polgárpukkasztás. az, ami beleillik az egyszerű nyárspolgári gondolkodásba, az már semmiképp sem lehet rockos dolog. hogy egyszerű és lájtos példáknál maradjunk: utcán táncolni, énekelni, szökőkútban fürdeni, bokorba ugrálni rockandroll, villamosra várni meg mondjuk nem. vagy mégis? ha mondjuk a pécsi sétatéren vársz villamosra, hogy hazavigyen (mint az már egyszer velem megesett, bevallom, kissé ittasan), az már mindjárt rockosabb kicsit, tehát fontos, hogy minden cselekedetet kontexusában vizsgáljunk. valamint fontos, hogy legyünk nyitottak a duplaerr minden formájára. ismér egy példát mondanék: s. tamás csoporttársunkat valószínűleg sosem fogjuk látni félmeztelenül szenesben pogózni (b. balázs, és v. gábor csoporttársunkkal eltérően), viszont fokossal vaddisznóra vadászni simán van ekkora rock'n'roll. eddigi példáimból tehát úgy tűnik: ez a csodás esszencia mindenkiben megvan. mindenkiből mást és mást hoz ki, más tettekben nyilvánul meg, és más mennyiségben tör elő, de ott lappang mindenkiben. de járjuk rendesen körbe a kérdést, és vegyünk egy szélsőséges példát: van-e rockandroll n. mariann egyetemi oktatóban? súlyos, fogas kérdés. kinézi-e bármelyikünk, hogy n. mariann élete folyamán valaha lázadt valami ellen? vajon volt valaha részeg? adta már ki magát olasz cserediáknak, hogy bejusson egy buliba? pofozott már fel bkv-ellenőrt, firkált már padra, vagy vette ki részét bármi más minimális rockandrollból? esetleg csurig van vele, csak egész életében elnyomta? nos, összességében úgy gondolom, hogy nem. benne egyszerűen nincs. talán van az emberiségnek egy szűk, és szerencsétlen csoportja, ami mentes minden rákkendrolltól. szomorú belegondolni, de én ezt tartom logikusnak. és ti?

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr62944118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiflee 2009.02.15. 22:32:17

szerintem mindenkiben van rakkenról, de épp az a lényeg, hogy valakikben csak elenyésző mennyiségben, vagyis azt már nem is szabadna annak nevezni. ez ugyanolyan, mintha azt mondjuk, hogy mindenki tud rajzolni - persze, mindenki tud, csak valaki szarul. vagyis mégsincs mindenkiben rock ´n´ roll.

vikelany 2009.02.17. 09:56:16

Fekete körömmel BTK-n tanítani igenis r n' r...;)
süti beállítások módosítása