Könyvajánló - Švejk

2010.04.12. 20:33

Bizonyára mindenki hallott már Jaroslav Hašek katonájáról, Švejkről, aki túlzott naivságával (?) őrületbe kerget szinte mindenkit maga körül, de feletteseit mindenképpen. nos, a  Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban című majdnem ezer oldalas remekművet az egyetem harmadik éve alatt végigolvastam. bizony, ez elég hosszú idő, ez azonban nem a regényt minősíti, hanem sokkal inkább engem. Egyébként emiatt tapasztalatból állíthatom, hogy a történet követéséhez nem kell naponta olvasnunk, amolyan olykor-olykor olvasott, rosszkedvűző könyvnek is kitűnően megfelel Hašek műve. Az egyszerű, "hétköznapi" humort kedvelők valószínűleg nem csalódnak benne, de mint történelmi korképet nyújtó mű sem jelentéktelen.

Kedvcsinálónak pedig lássunk néhány nekem nagyon tetsző, jellemző részletet a Švejkből, melyek közelebb hozhatják a regény hangulatát.

" - Megáll az eszem, hogy maga milyen hülyén tud játszani. Nem látja, hogy ő betlire megy? Nekem nincs tököm, és erre maga nem adja ki a nyolcast, hanem odateszi a makk alsót, mint egy marha állat, és ez a trotli mindent megnyer.

- Mit bőg úgy, amiért elvesztett egy vacak betlit? - felelte illedelmesen a számvivő őrmester. - Maga is úgy játszik, mint egy idióta. Az ujjamból szopjam ki azt a tök nyolcast, vagy honnét? Nem volt egy árva tököm se, csak erős zöldem és makkom, maga szarházi."

"Az őrsparancsnok, mikor a kocsmába való belépésük előtt azt mondta, hogy egy stamperli ugyan meg nem árthat, fölöttébb optimista kijelentést tett, mert megfeledkezett a többes számról, és a tizenkettedik stamperli után igen határozottan kijelentette, hogy a körzeti csendőrállomás parancsnoka három óráig úgyis ebédel, tehát kár lenne korábban odaérni, azonkívül pedig odakint hóvihar készül. Ha délután négy órára beérnek Písekbe, akkor is elég korán lesz. Hat óráig bőven van idő. Majd sötétben mennek, olyan idő van máma. Különben is mindegy, hogy most indulnak-e vagy később. Nem fut el az a Písek."

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr931915893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luusta 2010.04.12. 20:51:30

Remek ajánló, a könyv pedig hatalmas kedvencem:) Soha nem felejtem el amikor először olvastam, olyan 10 éve, meg kellett állnom többször egy bizonyos résznél, mert nem bírtam egyszerre végigolvasni, annyit nevettem. A rész pedig? Amikor Hasek kb. 6 oldalon keresztül hihetetlenül részletesen elemzi és mutatja be (én mostmár azt is elmondhatom, pontosan) a tábori lelkész teljes részegségét. Azóta többször elővettem, és mindíg találni benne új, remek poénokat, alakokat, jellemzéseket.

Kicsit más: a kalados életű és hányattatott sorsó Hasek írásait az utóbbi 2-3 évben kezdték el összegyűjteni és kiadni. Ezek többnyire néhány oldalas humoreszkek, rövid novellák. Ezek legnagyobb gyűjteménye a Dekameron, de több, kisebb kötetet is kiadtak pl. Betyárhistória, A szerencsétlen kandúrhistória, vagy az általam nemrég olvasott Szenecsétlen rendőrfőnök. Ezek a rövid humoreszkek hasonló térben és időben játszódnak mint a Svejk és bár az "alapmű" színvonalát nem érik el, rendkívül szórakoztatóak. Ajánlom mindenkinek bármelyiket.

Kiflee 2010.04.12. 21:27:58

@Luusta: ha a novelláskötetek közül valamelyik megvan Neked itt pécsen, akkor azt bátorkodom júniusig elérni. ideális olvasmánynak tűnik vizsgaidőszakra.

Luusta 2010.04.12. 22:03:33

@Kiflee: van, holnap átviszem

Jamal_Fraser 2010.04.13. 18:17:15

,,Hetet bele, mint Szarajevóban!'' :D

Óriási könyv.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.04.19. 17:02:24

Mindenképp keressétek meg a "Szemelvények a törvény keretein belül mérsékelten haladó párt történetéből" című remekművet. Nincs 200 oldal, de olyan durván tömény hülyeség, hogy hetekig lehet rajta röhögni. A Párt egyébként valóban létezett, az 1913(?)-as választásokon 37 szavazatot kapott, gondolom azoktól, akikkel együtt ivott.
Elméletileg itt meg lehet venni:
book.hu/konyv/2044/Szemelvenyek-a-torveny-keretein-belul-mersekelten-halado-part-tortenetebol.html
A szakosztály ruházzon be rá, adjátok körbe, kibaszottul emlékeztet rátok az egész.
süti beállítások módosítása