olasz élménybeszámoló

2010.08.14. 14:54

Még kb. 1 hónappal ezelőtt Droid kért tőlem egy beszámolót az olasz utamról, így most pótolnám. Egy rövid összefoglaló.

A megcélzott terület Toszkána volt, konkrétan Pistoia és környéke. Az úton feltűnt hogy az olaszok mégis dolgoznak. Bezony, azt a sok alagutat valahogy össze kellett hozni, bár azt nem tudom milyen tempóban. Ez mindenesetre meglepetés volt, először jártam errefele. A szállásra sok szót nem vesztegetnék, egy kellemes kis ház, egy domb tetején. A vendéglátónk egy Monica nevű hölgy volt, ő főzött nekünk minden este. A vacsora pedig:nos, elégedetten dörzsölheti a kezét, aki a sztereotípiákat várta:) Előétes:sokféle, kenyér, olajbogyó, felvágott, sajtok stb és utána...dobpergés....PASTA!!...bizony, minden este volt valamilyen tészta, egészen változatosak és finomak, főfogásként pedig sült hús, vagy hal. "Az egész leöblítve egy pohár erős, 4-5%-os vörösborral" - ahogy Noked-lee írta anno. Nos igen, ez így volt, nem vagyok boros, nem tudok erről beszélni. Ittam már finomabbat is, de a Budget-et meggyőzően veri. (Igazából lakótársam hidraulikaolaj-állagú tokaji borát azt hiszem még egy jó ideig nem veri oda semmi). Azt viszont el kell ismernem, hogy nagyon ízlettek a kaják, degeszre ettem magam minden nap, és nem volt egyhangú azalatt a 4 nap alatt. Egy másik kedvelt témához is hozzászólnék. A háznál 6 macska is "lakott", kövér, jól fejlett példányok, de a számuk az ott tartózkodásunk alatt nem csökkent, tehát nem vágó/hízóállatként tartották őket.

Hogy mit láttunk?

Firenze: Nos, ez a hely nem kifejezetten tetszett. Zsúfolt, rettenetesen drága. Messze nem láttunk belőle mindent, de nekem pl. az Uffizi képtár nem is hiányzott. A szobroknak a kiállított másolata elég volt, az is tetszett (azért egy Dávid-szobor, az na:), a reneszánsz festészet pedig soha nem volt a szívem csücske. Az Arno folyóból is hiányott nekem a romantika - több helyen a Sió-csatornával rokon. Itt találtam a piacon az övcsatokat, valamit több ezer Brux-ot lát az ember. A katedráis szép, valamint a palota is, ilyen azért nem minden bokorban akad:)

Montecatini: Ez már (számomra) sokkal jobb volt. Nagyon hangulatos kisváros a szállás mellett, itt jót lehett sétálni. Kifejezetten élvezetes volt. Kicsit mintha "megállt volna az idő".

Lucca: Puccini szülövárosa, szép kastély, valamint a római-kori amfiteátrum alapja megmaradt, most főtérként funkcionál. Másik érdekessége, hogy megmaradtak a városfalak is, körbe lehet rajtuk sétálni/biciklizni. Szép, na:)

Vinci: Bizony, Leonardo barátunk szülőhelye, a múzeum fantasztikus, a remek makettekkel mutatják be a Mester elképzeléseit.

Pisa: nana, ez csak nem maradhatott ki;) Voltunk a katedrálisban, és láttuk a ferde tornyot is. Érdekes volt, sajnos nem tudtunk felmenni, az nagyon sok pénz/idő lett volna. Külön Jamal kedvéért jegyzem meg, hogy a parkolóban szimpatikus és nagyranőtt néger úriemberek árultak természetesen eredeti Rolex és Bulgari karórákat. Jó érzéssel töltött el, hogy az agyonkarcolt, sokat látott, 2000 Ft-os Casio-mat viselem.

San Gimignano: kirakatváros, rengeteg üzlettel. Az egykori 72 toronyból, (amik a nemesi családok hatalmát szimbolizálták) már csak néhány meg jó állapotban. Az egyikbe viszont fel is lehetett menni, nagyon szép kilátás volt a tetejéről. Nekem nagyon tetszett, kicsit vadregényes, toronyromok, benőve már gazzal, madárcsapatokkal.

Volterra: Régen fontos etruszk város volt, az ókori kőkapu még mindíg áll +szép múzeumuk van erről a témáról, valamint  remek (modern) börtönkomplexum A középkori épületek jelentős része megmaradt, pl. kormányzósági palota. Tetszett.

Összességében a nagyvárosok nem, de a Toszkán kisvárosok és maga a táj (dombok, szőlőültetvények, kis kőkúriák) elnyerték tetszésem. Nem igazán az én világom, ennek ellenére nagyon szívesen visszamennék még egyszer ide, nagyon hangulatos. Látnivaló is akadna még elég. Sajnos más olasz tájakkal összehasonlítási alapom nincs, de Toszkána nagyon szép. Pont:) Nem hiába játszódnak itt romantikus filmek. Összességében nagyon kellemes emlék utazás volt. Nem állítom, hogy jobban tetszett mint pl. Csehország, de örülök, hogy eljutottam ide. Ennak ellenére nem nőtt meg az orrom/mellszőröm, a hajam zsírossága is átlagos, valamint a Lecce-Modena meccsen sincs pulzusemelkedésem, így  bátram ajánlom mindenkinek. Igény szerint töltök fel 1-2 jobban sikerült/jellemző képet is.

Végezetül, hogy ne maradjunk gyűlölködés nélkül sem (enélkül lassan elképzelhetetlen egy poszt), az igényeket kielégítenedő:

"Nincs ostobább ember a francia ostobánál" - F. M. Dosztojevszkij (Karamazov testvérek)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr302221406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wertzui1987 · http://elmetomfa.blog.hu 2010.08.14. 17:49:11

Mit csinál az olasz volt konyhás/jelenleg matróz a hajóorrban?
- Tekintetével a horizontot pásztázza!

Droid 2010.08.14. 17:53:06

Tudnék azonosulni a hely szellemével! Csodálatos lehet ott élni!
Mért kell nekem itt rohadnom :S
Úgy irigyellek Uri!

Jamal_Fraser 2010.08.15. 21:48:48

Nos, nincs olasz poszt nigger komment nélkül. Természetesen a széles látókörűség és világfias gondolkodás teljes mellőzésével.

1, A cigányok továbbra sem dolgoznak, bizonyított tény, hogy az olaszimádó magyarok építettek ott nekik mindent meg a németek a 40es években. Forrás: Jamal Fraser: Európai cigány népek sorozat: az olaszok. Akadémia, 2010. Rók943.9F014

2, Újonnan bebizonyosodott, hogy Fjodor Mihajlovics a legjobb nem élő barátom!

sobri jóskáné 2010.08.16. 16:46:42

Ugyanezt a környéket jártam be, de én ismerősöknél laktam egy kis faluban, és direkt nem a turistalátványosságokat kerestem, hanem az ottaniak élete érdekelt. Nekem nagyon tetszett, úgyhogy javaslom a nyelvet valamennyire ismerőknek, hogy az olaszországi nyaralást próbálják ki egyszer úgy, hogy nem várost néznek, tengerpartra mennek, hanem összecimborálnak a legkisebb faluban a helyiekkel, és egy kicsit megismerik őket. Nekem megérte.
süti beállítások módosítása