koboldéria - Warwick Davis

2010.09.09. 12:44

    
    Ezt a posztot  már egy ideje tervezem megírni, célja kettős. Egyrészt röviden bemutatnám a Szakosztály által nagy becsben tartott "Gyilkos kobold" filmeket, valamint méltatás és javallat. Élőszóban már felmerült, de legyen a dolog hivatalos. Warwick Davist tiszteletbeli tagnak! 
(a youtube linkeket mindenki saját felősségére nyissa meg)
Akkor kezdjünk bele...Az első koboldról már írtam, egy remekmű. A (gondolom) elsöprő siker arra inspirálta a készítőket, hogy folytatása legyen a dolognak. A színész már adott volt, hősünk, a kipróbált Warwick Davis. Ekkorra már elismert művész volt (és nem csak a kobold miatt). Kezdetben a Star Wars filmekben tűnt fel, alacsony szereplőket játszva. Az első igazán komoly szerepét 1988-ban kapta meg mégpedig a Willow című fantasy filmben (a megalkotásához ötleteivel is hozzájárult, nem csak a játékával). Gondolom itt tett szert az "alapokra", a pozitív főhős "manót" játsza, ebben az egyébként jó moziban. De visszakanyarodva. Az 1993-as Gyilkos kobold 1-ben újra bizonyított, sokan a mai napig a legjobban sikerült koboldfilmnek tartják. 
A fanatikus rajongóknak egy évet kellett várni az új borzongásra. A sztori szerint a kobold csak 1000 évente nősülhet meg, és mivel anno ezt Írországban elszúrták neki, most a '80-as évek Los Angelesében próbálkozik. Hiába robbantották rá az első részben a szárazkutat, ez nem akadályozza semmiben. Azt jó leszögezni, hogy ilyen téren a kobold filmek SEMMI logikát nem mutatnak fel, talán még kronológiai sorrendről sem lehetne szó, ha a segítőkész alkotók nem számozták volna be a filmeket.
  A második rész talán a leggyilkosabb kobold, mivel főhősünk érthetően dühös. És kanos. Itt vannak a legkitaláltabb halálok, gondoljunk csak a a ventillátorra, vagy a sörcsapra. Az is epikus pillanat amikor a koboldot leitatják - de még másnapos is lesz. A koboldnak 2 fő ellensége van, a lóhere és a kovácsolt vas (valamint nehezen viseli a vákuumot is, de erről majd később). Ebben a  részben jelenik meg Jamal nagy kedvence a kapzsi nagybácsi, (elnyeri méltó büntetését) valamint folytatódik a jól bevállt felállás, ami a filmeket viszi: kobold + jó nő (valamint a férfi főhős, de valljuk be, egyikben sem igazán marandó). Maga a rész kellemes volt (még Droid hiéna-röhögésével is). 
A harmadik már jobban tetszett. Maga a kezdés egy igazán remek húzás, a kicsit balfasz (de természetesen jószívű és szerethető) férfi főhős, találkozik a magabiztos és szép nőivel, aki éhbérért dolgozik a kaszinóban. Szóval a srác Óz és Brux legszebb hagyományaihoz híven a TELJES tandíját elveszti ruletten. Igen, utána pedig a kobold aranyát veszi el, ami soha nem a legjobb ötlet. Sajna ez a rész kicsit homályosabb, de az hatalmas jelenet, amikor Davis egy Elvis-imitátorral pózol.Van itt minden, robotsuna, amit akartok. Az se semmi, amikor kobold először megszépíti a gonosz nőt, majd felfújja és felrobbantja. Eszméletlen. Ja és közben szóviccekben/rímekben beszél (ezenek a nagy része - szerencsére? - elveszik a magyar szinkronnal) Szintén ebben a  részben történik meg a kobolddá alakulás is ("Állj át a ZÖLD oldalra") majd a végén a katarzis. Ja a kórházas jelenetet kihagytam, az is frenetikus, akinek panasza van az ellátással szemben az forduljon Vasihoz, vagy nézze meg ezt. Létezik-e  jobb és szakszerűbb ápolás, mint amit egy kobold nyújthat? Kétlem. Ez a rész büntet (igazán megfelelő kifejezés rá), talán a személyes kedvencem. 
A negyedik rész több tekintetben vízválasztó. Egy merész húzással az űrbe helyezték a cselekményt. Már az elejétől beindul a film, egy perc lazítás sincs. Adott egy zsoldoscsapat, akihez egy szép orvoshölgy (aktuális jósuna) csapódik, valamint az őket felbérelő 2/3 gép, 1/3 ember doki (nem vicc, látni kell - vagy mégsem?) és a másik oldalon a kobold és az általa elrabolt hercegnő (neki még szerep jut) . A film első 15 perce minden képzeletet felülmúl. A koboldot felrobbantják, de ez mint tudjuk nem lenne baj. Úgy meg főleg, hogy (komolyan!) az egyik szereplő - már elnézést - lehugyozza!!!!! a darabokat (ez soha nem jó ötlet) így a gonosz esszencia a hímtagjába költözik. Ez még talán "elmenne", de amikor használni kéne (és nem a vizelésre gondolok...) kibújik belőle a KOBOLD!!! Innen már lehet tudni, hogy ebből a részből SEMMI jó nem lesz, és így is van. Random jelenetek váltogatják egymást, sztori nyomokban lelhető fel, és gyakorlatilag az összes elmebeteg ötlet, ami az alkotóknak eszükbe jutott, az belesürítették. Ezt anno megnéztem volna egy ősbemutatón, moziban, öltönyös filmkritikusokkal, józanul. Vagy részegen. Szóval embereink a hajón rekednek, ahol a kobold szépen lassan kicsinálja őket (pl a kemény zsoldoskatonából traszvesztita énekest), kivéve persze a tesis-beütésű (tisztelet a kivételnek) főhőst és oldalbordáját. A srác szájából csodálatos párbeszéd hangzik el, amikor a dokinőt fűzi a film elején. Valahogy így:
-És maga..orvos?
-Biológia szakon végeztem az egyetemen!"
-Akkor maga...biztosan nagyon...okos..."
De ez még nem minden! A film egyik tetőpontja, amikor a dokiba pók/skorpió-koktélt fecskendeznek, így alakítva át őt egy hatalmas és leírhatatlan kreatúrává. Aki a Gyűrűk Ura banyapókjának az ősét akarja tanulmányozni, az itt megteheti. A másik jellemző vonás, amikor a hercegnő megmutatja a melleit, egy-az-egyben. A magyarázat errepedig az, hogy az ő bolygóján ez jelenti a halálos ítélet kimondását. A módszer, amellett, hogy elképesztően olcsó trükk, ismert lehet a "szatírkultúra" "hagyományaiból". A végén a kobold megnő (a méret igenis számít), de legyőzik, kieresztik az űrbe, de marad egy elvarratlan szál, amikor a kabinablak előtt elúszik a nemzetközi jelet mutató keze.
Az ötödik rész már sokkal, újszerűbb, másabb, viszont a készítők szerintem öngólt lőttek. Maga a történet a gettóban játszódik, a négerek között. A főhős 3 szerencsétlen rapper, akik "ki akarnak törni". Ebből a részből kihagyták a jó nőt (a zombilánykák nem pótolják) valamint a kobold is kisebb szerepehez jut. Hiába van húzónévként Ice-T (a nagymenő gengszter), nem pótolja. Maga filmet sem értem. Jó, az eddigieket sem nagyon, de ez...most ez társadalomkritika a feketékről? Gettó, fegyverek, rap, anyázás, gengszerek stb.? Mit keres itt a kobold? A zavart tovább fokozza, hogy megjelenik egy furulya, amivel befolyásolni lehet az embereket. A vége azért megmenti picit a dolgot, Davis-kobold 5 perces nagyrappje, valamint maga az, hogy életben marad és győz. Olyan ez egész, mint amikor egy híres csatárt az utolsó 15 percre cserélnek be, de akkor lő egy mesterhármast. Ja egy jó jelenet van, amikor a nőnek öltözött rapperek elszívatják a kobolddal a füves cigit, amibe lóherét (kobold's natural enemy) kevertek. Eszméletlen.
A hatodikat sajna még nem láttam, de elvileg ennek az egyenes folytatása lesz, reméljük méltó és megnyugató része a saganak.
 
Összességében a Kobold filmek remekművek (nem) és látni kell őket, ha más nem Warwick Davis alakításai miatt. Mert azért tényleg érdemes. Csodálam a türelmét és nagyságát, hogy ebből 6 részt kibírt. Végezetül néhány szó róla: 1970-ben születtett, törpe színész 107 centi magas. Fő szerepei: Star Wars - Wicket W. Warrick, Harry Potter - Professor Flitwick, a kobold filmek, Narnia króniakái, a már említett Willow és  Marwin, depressziós robot a Galaktikus útikalauzból. Házas, egy fia és egy lánya van, ők is törpék. Könyve jelent meg: "Size matters not" -  "A méret nem számít" címmel. Fontosnak tartom megemlékezni magyar helytartójáról (miképp Elvisnek Komár Laci) V. Gáborról.
 
A hivatalos honlapja: itt
 
Ezek alapján Warwick Davis méltó, hogy a Szakosztály tiszteletbeli tagja legyen,nagyszerűen szórakoztunk a Kobold filmeken, sokszor idézzük őt.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr342282607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brux_88 2010.09.09. 14:34:58

hogy is hívták az aktuális jónőre ráúszó tesiszakos kommandóst? (tudom, öngól, csak a teljesség kedvéért...)

egyébként abban a részben a leginkább megkapó jelenet, mikor a főgonosz doktor pókká átváltozik, valamint mikor letépí a doktornőről (aki mint tudjuk nagyon...okos lehet) a nadrágját...

Noked-Lee 2010.09.09. 14:38:14

heh, én csak a 4es részt láttam, de az is cirka 10 millió agysejtemmel végzett.

Kiflee 2010.09.09. 14:58:02

azért ez nagyon kemény, hogy még TE IS bevallod, aki látta, figyelemmel követte, hogy nem teljesen világos. ez valami félelmetesen szarnak tűnik, sajnálom, hogy még egy részt sem láttam belőle (az írás alapján főleg a 4.rész tűnik elképesztő betegnek..)
mi a műfaja? vígjáték-horror? vagy horror-paródia?

Jamal_Fraser 2010.09.09. 17:21:53

@Kiflee: természetesen nem szar, a legzseniálisabb filművészet a maják óta! én kötlező jelleggel taníttatnám az általános iskolában.

Különben eddig tényleg a 4es a legorbitálisabb faszság, de kezdő koboldozóknak az 1-2-es részt ajánlom bevezetésenek. A leghihetetlenebb az egészben különben az, hogy Vikinggel éjszaka valamikor VÉGIGnéztük a 4-est, pont ugyanakkor, a többi már történelem... mi volt ennek az esélye? Elképesztő!

Droid 2010.09.11. 20:42:53

Talán ez az a trilogia amire nem tudok mondani semmit, mert nincsenek rá szavaim.

Viszont hogy mégis valami értelme legyen a hozzászólásomnak: nemsokára ismét képernyőn lesz warwick davis ugyanis szerepet kapott Peter Jackson Hobbitjában.

a Viking 2010.09.13. 12:37:57

Uralkodó te nekem gyanús vagy. Vagy mérhetetlenül kifinomult emlékezőtehetséggel rendelkezel, vagy újranézted az egészet.

Jamal_Fraser 2010.09.13. 16:48:35

@a Viking: és nem csak neki gyanús Lusta... tisztázd a neved!
süti beállítások módosítása