A költészet világnapja

2011.04.12. 01:41

 Ma volt a költészet világnapja (ill tegnap már). Ezért fogadjátok szeretettel tőlem ezt a hazafias alkotást, egy vérbeli hazafitól:

 

Így gondozd a magyarodat.

 
Kis segítség magyartartóknak:

- A magyar géniusznak két archetípusa van. A bartók és a puskás. A bartók sovány, a puskás kövér.
- A magyarod élete lokális, szerelme globális. Mit akar ezekkel a magyarokkal? Was für ein magyar?
- A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk. Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk.
- Nehogy megrohadjon a magyar. Az összement magyart a savó leöntése és Trianon után túrónak használhatjuk...
- A magyar emlõs. Egy magyar nem csinál nyarat.
- A magyar a sötét, ahová Európa ugrik.
- A magyar az új nincs. Az új semmi. Az árnyék.
- Ki tartson magyart? Kezdõ magyarbarát inkább kanmagyart tartson, ne szukát! Tanácsosabb fajtiszta magyart beszerezni, mint valami bizonytalan származású magyart.
- Öreg magyart ne vegyünk! A magyart következetesen dicsérjük vagy dorgáljuk! Lágy, barátságos hang: jól van, jó magyar, illetve keményen, határozottan: pfuj, magyar, helyedre!
- A sárgamagyar... a tágasság érzetét kelti. A narancsmagyar....mámoros. A vörösmagyar....meleg. A jómagyarember.... az már a járásáról megismerszik. Mint komor bikáé. Levegõt minden magyar igényel, de nem huzat formájában. A Kárpát-medence huzatos.
- A magyar a tartós fogyasztási cikkek kategóriájába tartozik.
- Olcsó magyarnak híg a leve! 

Esterházy Péter
 
Tippelős játék: vajon kapott volna-e Eszterházy Péter Kossuth-díjat és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztet, ha ezt a versét úgy írja meg, hogy a magyar szót mindenhol kicseréli: cigányra, szlovákra, zsidóra, négerre? Aki szerint a válasz igen, az fizethet nekem egy sört a szerdai szakesten.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr992819153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2011.04.12. 02:36:39

Ismertem már ezt a remekművet, fel is bosszantott, de most magam is meglepődtem, hogy még mindig képes vagyok megsértődni és elszomorodni Esterházy Péter, ünnepelt zsidó költő sorain, de sajnos így van. A többit lenyelem, de az első két sor különösen fáj. Elérted a célod, köszi szépen, Péter!

Noked-Lee 2011.04.12. 07:05:09

zsidó? pedig ősi nemesi neve van! jó hogy nem mondjátok azt, hogy betlen jános is zsidó!

Droid 2011.04.12. 14:19:25

"Nagy karriert futott be az Így gondozd a magyarodat című írásom, amit nem kisebb értelmezői csoport tett először szóvá, mint maga Torgyán József. Az mégis kellemetlenül ért, mert úgy volt sok ember indulatos, hogy még a szöveg közelébe se kerültek, de ez nem zavarta őket. A mai napig se. Ha elolvassák, akkor látták volna, hogy ez egyszerűen egy hazafias írás. De persze lehet belőle idézni megbotránkoztatót, igaz, negyedannyira se éleseket, mint Berzsenyitől vagy Adytól."

index.hu/kultur/klassz/ep0413

Teccik látni kedves Viking Ady és Berzsenyi is írt ilyeneket. Mert mi magyarok szar-szemét-szar alakok vagyunk.

Kiflee 2011.04.14. 00:36:40

ez vers??? szerintem nem, de mindegy.
én is ismertem már a művet. nem gondolnám, hogy ez nemzet- avagy magyarellenes lenne... viszont nagy hibának tartom, hogy ilyesmit így leírt, mert rendkívül félreérthető és emiatt mindenképpen káros. bár tény, hogy nem érződik ki belőle az a hangulat, ami például Ady egyes műveiből..
nem mellesleg én egyáltalán nem hasonlítanám össze Esterházy Pétert a Kertész Imre- vagy Konrád György-félékkel.
CSAK EGY PÉLDA:
Amikor Kertész Imre regényei négy-öt évvel ezelőtt megjelentek német nyelven, a szerző a következőket mondta: "visszafogott elégedettséggel figyelem, hogy egy nagy nyelven meg lesz mentve mindaz amit írtam. Mert magyar nyelven mindez eléggé kétséges.
ESTERHÁZY REAKCIÓJA: Én nemcsak tisztelem, hanem szeretem is Kertész Imrét, de ez a mondata nekem idegen. Nekem ezek nagyon távoli dolgok, nagyon egzotikusak, egyedül a magyar megjelenés az, ami igazából valóságos.

egyébként ha valaki csak belelapoz a Harmonia Caelestisbe, rögtön tapasztalhatja, hogy Esterházy elképesztően sokat tud a magyar történelemről (is).
Játék: más nemzetek sorsával, bajával szerintem nem illik élcelődni - milyen jogon avatkozna bele az ügyeikbe? Vagy miért érdekelné egyáltalán?

a Viking 2011.04.14. 11:57:54

@Kiflee: Ez szerintem sem vers.
De hogy ezek a sorok magukért beszélnek, az fix. "A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk. Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk." EZ nem magyarellenes? AZ hogy sokat tud a magyar történelemről, még nem jelenti azt, hogy azonosul vele, vagy szereti.
Mire gondolsz más nemzetek ügyeibe való beleavatkozással? Nem értem.

a Viking 2011.04.14. 12:02:12

Nem mellesleg ezt ő hazafias írásnak tartja. Szerintem nagyjából ennyire hazafi.

Jamal_Fraser 2011.04.14. 13:44:47

@Kiflee: Farkasházy Tivadar is sokat tud a magyar történelemről, mégse szeretjük.

Esterházy Péter írása félreérthetetlen kritikát fogalmaz meg egy olyan nemzetről, melybe teljesen egyértelműen saját magát sem sorolja be. Kritizálni lehet, kell is, de ez az írás visszataszító, aki kicsit is tiszteli honfitársait, az nem hasonlítja a magyarságot egy kutyához, mely egy csodás állat, mégis alacsonyabb rendű az embernél.

Kiflee 2011.04.14. 23:22:59

@Jamal_Fraser: @a Viking:
dehogy kell szeretni Esterházy Pétert, erről szó sem volt. mindenesetre nekem eléggé közömbös, de szeretem a stílusát (bár nem sorolnám kedvenceim közé annak ellenére, hogy az Utazás a tizenhatos mélyére c. könyve szerintem zseniális).
ostorozza a magyarságot itt (csak nem pont úgy, mint teszem azt Ady, Berzsenyi, Kölcsey) de hogy pontosan mit gondolt amikor ezt írta, azt szerintem csak ő tudja. persze, lehet nemzetárulással vádolni, de azért óvatosan szerintem. még egyszer mondom, nekem sem tetszik ez az írás, sem a tartalma, sem a szóhasználata... azt pedig, hogy magát nem sorolja be a magyar nemzetbe, teljes mértékben kétlem. honnan veszitek?
a más nemzeteknél arra gondoltam, hogy ő teljesen érthetően a magyar nemzet sorsáért aggódik és gondjaival törődik (ezért ostorozza teszemazt), nem a szlovákéval vagy a gabonival.
mikor mondta azt Esterházy, hogy nem érez sorsközösséget a magyar nemzettel??? (Emmerich Kertész valóban mondott hasonlókat...)

a Viking 2011.04.15. 08:05:03

@Kiflee: Nem mondta, hogy nem érez, az igaz, csak onnan vettem, hogy egy kutyához hasonlítja a saját fajtáját, meg ... a már idézett sorok. Jó, rendben, oké. A szlovákot vedd ki. Cigány, zsidó, ezzel helyettesítsd... És itt a kérdés nem az volt, hogy miért nem róluk írt, hanem hogy ha ilyen hangnemben írt volna a zsidókról, vagy a cigányokról (szintén magyarok helo!!) akkor semmiféle díjat nem kapott volna, és besorolnák utolsó habzószájú rasszistának. Így persze jó az egész. A magyart alázzuk nyugodtan. Azt szabad. Azt ki lehet magyarázni. Szóval a kérdés igazából nem Eszterházyra vonatkozott, hanem azokra, akik a díjat adják. Kiflee. Szerinted kapott volna díjakat? Őszintén!
Halgass meg vele beszélgetéseket a régi a la carte-ból, vagy zárórából.

Jamal_Fraser 2011.04.15. 10:27:24

@Kiflee: igen, egyet kell értsek Vikinggel. Szerintem az is sokat elmond az öregről, hogy a baloldal ünnepelt és agyonhájpolt írója, Kertésszel karöltve. Vass Albertről ez ugye nem mondható el például, de ő nem is írt hasonlókat!

Droid 2011.04.15. 14:10:33

Ady, Berzsenyi is írt ilyeneket. Nah én csak Adytól citálok.

Nekünk Mohács kell

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

A maga korában ez is nagyon felháborító (mai fejjel aktualitásokat figyelembe véve, nincs annál felháborítóbb ha cigánynéppel vonnak egy csoportba...) volt, de Adynak legalább volt magyarázata, hogy miért írt ilyeneket. Le lehet vezetni ,hogy a magyar történelem nagy vészkorszakai egyben a magyarság összefogásának a fényes bizonyítékai is voltak. Egyfajta vegyes érzelmet kelt bennem, hiszen tragédiák történtek, de legalább a pillanat töredékére érdekazonosság alakult ki a társadalom széles rétegeiben legszembetűnőbben 1848-ban.Látszik benne a félelem, az aggódás a saját nemzetéért még ha azt a vers elején le is cigányozza...

Ezzel szemben itt mi Esterházy célja? Van-e vmiféle tanulság? Indul ez valahonnan és tart vmerre? Van konklúzió?
Vagy csak egy sértődött hangvételű, pökhendi módon írt felsorolás, mely saját véleményét takarja.
Egyszerűen feltüntethette volna, hogy nem az ő véleménye. Csak többes szám harmadik személyben kellett volna írnia és az egész azt jelentette volna, hogy "mások, gonosz emberek" bánnak velünk. De nem tette. Végül annyit, hogy általában a lovak tartásáról is lótenyésztők szoktak írni könyvet, ahogy a magyartartásról is egy "magyartartó".

a Viking 2011.04.15. 17:28:05

@Droid: Végül annyit, hogy általában a lovak tartásáról is lótenyésztők szoktak írni könyvet, ahogy a magyartartásról is egy "magyartartó" gigalájk!!!!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.04.16. 17:55:36

@Kiflee: Ez egy kicsit ilyen liberális záptojás-szagú szerecsenmosdatás...
a kérdésedre a válasz: a mi belügyeinkba folyamatos beleugatás megy, Isten tudja mióta, de az elmúlt néhány évben mindennél jobban, pont az ilyen idiótáknak köszönhetően.
Eszterházy hazaszerető? Meglepődnél, hány pedofil védekezik azzal, hogy "szereti a gyerekeket."
Van olyan szeretet, amiből nem kérünk.
süti beállítások módosítása