Köszönjük Kurt Cobain!

2011.04.30. 11:50

egy-két hónapja néztem meg a pankrátor c. (egyébként kifejezetten jó) mickey rourke filmet, ahol egy jó kis metálszám felcsendülésekor így szól a főszereplő a nőjéhez:

-francba, hogy már nem zenélnek úgy mint rég!
-a 80-as évek baszki, az volt a csúcs!
-naná, guns'n'roses a király!
-a crüe!
-ja!
-def lep!
-aztán jött az a pöcs cobain gyerek, és mindent elcseszett!
-mintha baj lenne, ha valaki jól érzi magát!
-utáltam a szaros 90-es éveket!


ez a beszélgetés nyitotta fel a szememet. a grungeot az utolsó rockforradalomnak szokás tartani, de ezzel együtt is megölte azt, ami sokszor komikus, de mégis szeretnivaló volt a glam-metalban. eltűntek a sérók, a szikrázó gitárok, a heavy-metal umlautok, a gitárszólók, a színpadi show-k.
helyette meg kaptunk egy nirvana számot, amire jókat lehet ugrálni szenesben, meg egy csomó depit, ami talán már az emo előszele volt. igen, ki merem jelenteni: kurt cobain korának bill kaulitza.

ezzel a témával kapcsolatban osztanék meg veletek pár részletet paksi endre (paul trent): sztárvendég a halál c. krimijéből, mely meglepő módon egy 80-as évekbeli rocksztárról szól, aki megpróbál újra befutni a 90-es években.

lássuk hogyan írja le a főszereplőt paksi:
"Testreszabott bőrnadrágot és díszes bőrdzsekit viselt egy olyan időszakban, amikor kinyúlt, koszos pulóvert és gyakorlónadrágot illik hordani. Kirobbanó életkedve is szöges ellentétben állt az új generáció világfájdalmas nyavajgásával."

és hogy írja le a korszakot:
"Akkor tört be a zenei életbe a seattlei zenei mozgalom. Nirvana meg a többi... Hirtelen mindenki borzasztóan alternatív, elvont és világfájdalmas lett. cikissé vált dallamos, jópofa rockzenét játszani. Bulikról, csajokról, vidámságról énekelni."

és hogy hogyan értékeli a regényben a jól sikerült koncertet:
"Ezen az estén bemutatta, miről szól a ROCK AND ROLL. Hogy jöhetnek kinyúlt pulóveres zsíros hajúak, és eladhatnak több millió hanghordozót,ez a zene alapvetően nem erről szól. Hogy akkor miről? Az életörömről, a lázadásról, az energiáról."

szóval hagyjuk már ezt a szerencsétlen kurtöt, aki szinte annyira túlhájpolt, mint egy középszar tarantino film, és kövessük inkább paksi vezért, és az igazi rákenrollt!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr362866439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2011.04.30. 12:24:57

ja, és még egy idézet, ami ugyan nem kapcsolódik a témához, azért mindenképp megmosolyogtató:
"A lányokat is kipróbálta annak idején gondűzőnek. Mohón szomjazott valamire, és nem is elsősorban a szexualitásra. Mire is? Talán a megértésre. De amikor a hatszázhuszadik butácska szempárba meredt, és érezte, hogy gondolatai sötét vízbe hullanak, a lányokról is leállt. Nem találta az "Éjféli lányt"."

Droid 2011.04.30. 12:58:52

Bizony ezzel egyet kell érteni. A 80-as évek az a 80-as évek.
Mötley Crüe, Def Leppard, Alice Cooper :D,Motörhead, Van Halen most jutnak így hirtelen eszembe.

Jamal_Fraser 2011.05.01. 09:19:55

Megint az lett a vége, hogy paksi endre a király. Nincs mit tenni.

Luusta 2011.05.01. 13:47:48

Én azért bevédeném a Nirvanát és Cobaint, lévén 5-6 éve a kedvenc zenekarom volt, gyűjtöttem a Kurthöz kapcsolódó kiadványokat stb. Még eredeti Nirvana CD-im is vannak :)) Engem anno pont ez fogott meg bennük: "Testre szabott bőrnadrágot és díszes bőrdzsekit viselt egy olyan időszakban, amikor kinyúlt, koszos pulóvert és gyakorlónadrágot illik hordani. Ezzel a fajta stílussal én sokkal könnyebben tudtam azonosulni akkoriban, mint a sörözős-bőrdzsekis rock&roll világgal:) A Kurt-Bill párhuzam meg:D Kurt sokak számára maga az isten, sokak számára egy drogos senki, az igazság sztem nagyjából a 2 között van. Azt viszont, hogy hatalmas hatást gyakorolt a zenei életre nem lehet tagadni, valamint azt sem, hogy egy nagyszerű előadó volt. A Nirvana nem egyenlő csupán a Smells Like-al - ahogy a KISS sem az I was made for loving you-val. Nem voltak virtuózok, de nem is törekedtek rá. Az embereket viszont megfogták vele, többek közt engem is. Erre egy jó példa: www.youtube.com/watch?v=quZ5rE8ujcA

Luusta 2011.05.01. 13:50:45

Nirvana - Where Did you sleep last night
(1994 Unplugged)

www.youtube.com/watch?v=lwsgMzZl3PI

ez még jobb, eredetileg ezt akartam

Noked-Lee 2011.05.01. 14:32:11

@Luusta: azt, hogy nagy hatással volt a zenére, nem is tagadtam. csak azt mondom, hogy ez a hatás rossz volt :)
nem véletlen, hogy a metálcicák ( www.youtube.com/watch?v=eT0bC9zy4kY )
sem a a depis-alter vonallal győztek tavaly penen! :)

Kiflee 2011.05.01. 21:28:50

én is szeretem a Nirvánát, van néhány nagyon jó számuk.. meg szerintem volt fantázia meg rock&roll a Kurt gyerekben.
de ami leginkább érdekel: szereztetek Paksi-regényt? óriási!!! kell nekem is! :D
mélyen egyetértek Jamallal, az az ember isten, egy zseni... (milyen mondat már, hogy "a lányokról is leállt" - mintha valami drog lenne :D

Droid 2011.05.03. 00:22:08

@Kiflee: Bruxot kérdezd a női drogról :)

A csodálatos Óz 2011.05.03. 02:08:56

Cobain nem volt szar, csak 'más' volt! manapság ezzel a szóval mindent meg lehet magyarázni!

HELL BENT FOR JUDAS 2012.04.29. 00:27:42

A grunge nem zene, csak egy unalmas és
buta csörömpölés.Cobain zaja nem depressziós csak simán pocsék.
Bénán keverte a punk/alternatív dolgot és elsősorban az mtv tette híressé őt.
Nem csinált ő zenei forradalmat, mivel az mtv nem minden.
És nem volt ő más, hiszen élvezte a fogyasztói társadalom előnyeit és ki is használta azokat.
süti beállítások módosítása