Minden Prága, vissza drága!

2012.11.15. 00:48

Lassan egy hete tartózkodok Szent Vencel, Husz János és Reinhard Heydrich városában, a száztornyú Prágában. Egyelőre jóakaróimnál (barát, rokon) folytatok elég nomád életmódot, de azért egészen jól elvagyok. De kezdjük a legelején!

Csütörtökön, bár sokan vártak rám (legalábbis azt mondták), nem postakocsival, hanem vonattal érkeztem, mégpedig a Moravia és a Vindobona nevű EC-kel. Az út Párkány és Prága között mindössze öt és fél órát vesz igénybe. A jegy ára viszont elég borsos, mert a szlovák vasútnál nem adnak semmilyen kedvezményt a nemzetközi diákigazolványra. Szerencsére úgyse akarok túl sokszor hazautazni, másrészt valószínűleg most vonatoztam utoljára. Kiderült ugyanis, hogy elég sok felvidéki magyar jár ide autóval, akik általában önkéntes jelentkezőkkel töltik föl autójukat haza- ill. visszautazáskor.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy jól szervezett itt a magyar közösség. Az Ady Endre Diákkör levelezőlistáján nem csak az egyetemisták, hanem akár negyvenéves emberek is rajta vannak. Van Prágában magyar néptánc, magyar filmvetítés a Magyar Intézetnél, magyar sörözések. A magyarok 95%-a persze felvidéki magyar itt. A társasággal kapcsolatban nincs okom panaszra. Itt van ugye Lusta, akivel az elmúlt hétvége csak a kezdet volt, de van itt volt gimis osztálytárs, falubeli és rokon is. Örvendetesen intellektuális a társaság. Be is dobtak rögtön az elején a mélyvízbe, az első három napom közül három éjszakázásba fulladt.

A szórakozási/kikapcsolódási lehetőségek kiválóak. Se szeri, se száma a kocsmáknak (csehül hospoda a kocsma), amelyekben több tucatnyi sörfajta közül van mód választani. Az itteniek elmondása szerint mostanában nő a kereslet a kisebb sörfőzdék termékei iránt. Érdekes számomra, hogy Prágában szinte minden köpködőben lehet kaját is kapni. A legtipikusabb cseh sörkorcsolya az utopenec (virsli savanyúsággal és kenyérrel) és a nakladaný hermelín (pácolt camamber sajt hagymával, ecettel és persze kenyérrel). Mindenesetre szeretnék összegyűjteni egy szép söröskorsó-készletet Prágában (is). Nekem nagyon tetszenek a kávézók is. Ezekben lehet olvasgatni, sakkozni, kártyázni, eléggé hangulatosak. Számomra külön öröm, hogy itt szinte minden kocsmában, étteremben és kávézóban lehet dohányozni. Kíváncsi vagyok, hogy mikor fogják lefejezni ezt a mostani prágai kávéházi/kocsmai kultúrát a dohányzás betiltásával. Tudni kell még - ez saját tapasztalat - hogy pl. a Vencel-téren éjjel angolul kínálják a turistának látszó egyéneknek a prostikat. Gondolom azért csak angolul, mert a csehek úgyis tudják, hogy hol kell keresni,

Maga a város egyébként szép, tele van történelmi épületekkel. Annak én kifejezetten örülök, hogy csak fele akkora mint Budapest, emiatt ugyanis egy kicsit barátságosabb. A közlekedés eddigi tapasztalataim alapján elég jól meg van oldva. Itt is 3 metróvonal van, ezek viszont több ponton is metszik egymást, ami elősegíti a gördülékeny közlekedést. Megemlítendő viszont, hogy szerintem nagyon sok a hajléktalan, megtalálhatók mindenhol. A vonat beérkezése után a főpályaudvar előtt 2 perc alatt két csöves tarhált le cigivel, a második ráadásul kassai volt, és kiváló magyarsággal ismételte meg a mondatot magyarul, amikor elmondtam, hogy nem adok cigit, mert épp előbb a kollégájának már adtam egyet. Miután magyarul kérte, kapott azért persze.

A prágaiak kedvesek, általában segítőkészek. A legendás cseh humort, könnyedséget viszont még nem nagyon volt alkalmam megtapasztalni, illetve pár ember alapján nem szeretném ezt a tételt bizonyítottnak tekinteni.

Köztudott ugye, hogy a második világháborút megelőző mozgósítás a csehek szerint egy jelentős történelmi esemény volt (most tekintsünk el a posztmodern értelmezéstől és mondjuk ki: nem volt az). Nagyon büszkék a német megszállók elleni harc(?) áldozataira, ilyen emberek emléktábláival tele van a város (meg szerelemmel is.) Már első nap megcsodálhattam a Cseh Rádió épületének falán lévő kiírást, mely szerint ebből az épületből sugározták 1945. május 5-én a felkelésre fölszólító jelet. 6 év után, 3 nappal a Reich totális bukása előtt azért csak összeszedték magukat a derék csehek. Győztes állam lettek...

Majd még írok, egyelőre ennyi jutott eszembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr744906928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2012.11.15. 13:52:53

Kiváló, a poszt meghozta a kedvem, biztos öröm lehet ott lenni, irigyellek Kifli (bár Budapesten sokkal jobb, ugye)!

Azért nem tudok elmenni két megjegyzés megtétele nélkül:

Azt a bizonyos felkelést azért még gyorsan leverte a német acél.

A dohányzás betiltása nem a kocsmakultúra, hanem a másikra fittyet hányás kultúrájának végét jelenti. És már Oroszország is bevezeti. Több Szasszer, kevesebb Szolomájer!

Noked-Lee 2012.11.15. 14:22:50

"szeretnék összegyűjteni egy szép söröskorsó-készletet Prágában (is)"
úgy érted, összelopkodni, mint egy utolsó cigány?
amúgy már várom, hogy menjek.

Jamal_Fraser 2012.11.15. 15:10:57

szegény Kifli, kapja rendesen a savat a kommentekben :D

Jamal_Fraser 2012.11.15. 15:11:49

@Noked-Lee: az fel sem merül, hogy bemegy a boltba és megvásárolja?

Kiflee 2012.11.16. 12:57:28

@Noked-Lee: ha neked ebből ez jön le... :) másrészt vannak olyan helyek, ahol néhány sör elfogyasztása után automatikusan kapsz egyet. másrészt nem kell az erkölcsi lelkifröccs.
@Jamal_Fraser: mindenki tudja, hogy leverték őket. :) nem fogok parttalan vitába bonyolódni. akkor maradjunk annyiban, hogy a dohányzásos kocsmakultúra végét jelenti. és a kocsmához/fogadóhoz/kávéházhoz minimum az utóbbi kábé 100 évben hozzátartozott a dohányzás. mellesleg itt elég jó szellőztetőrendszerek vannak.

Jamal_Fraser 2012.11.16. 18:09:27

@Kiflee: bocsi, de nem lehet eléggé hangsúlyozni a csehek HŐSIESSÉGÉT.

Pedig imádom a parttalan vitákat! :)

a Viking 2012.11.20. 23:30:48

@Kiflee: ne a dohányzást tiltsák be, hanem a dohányosokat!!!
a másik pedig: Budapest kétszer akkora, az igaz. De ha mondjuk beköltözöl Bp belvárosába, akkor soha életedben nem fogsz elmenni csepelre, Lőrincre, Soroksárra, Pesterzsébetre, Békásmegyerre, újpestre, nem is látod ezeket a részeket, nem is érzékelsz belőlük semmit, olyan, mintha bp is csak 800 ezres lenne. tehát a barátságosság nem ezen múlik. És itt legalább be van tiltva a dohányzás.
Amúgy kiváló poszt :D

Kiflee 2012.11.21. 00:46:15

@a Viking: nekem ezen is múlik a barátságosság - jóval kisebb azért Prága. én nem a belvárosban lakok, de nagyon könnyen eljutok oda.
meg itt nincsenek olyan nagy és veszélyes gettók, mint Budapesten. továbbá - bár, ezt lehet csak beképzelem - elég nagy a rendőri jelenlét is, mondjuk a metróknál. :)

A csodálatos Óz 2012.11.21. 07:54:16

A veszélyesség=cigányság problémáját a csehek azért elég szépen megoldották a féregnyúlvány szétválásakor! :D

Jamal_Fraser 2012.11.21. 18:08:04

@A csodálatos Óz: Féregnyúlvány?! Azt ugye tudod, hogy te most Csehszlovákiáról beszélsz, ami sok millió ember otthona és hazája, neked hogy esne, ha a országodat így becsmérelnék, mi?!

Kiflee 2012.11.21. 21:15:19

@Jamal_Fraser: hehe, Jamal, látszik, hogy már 2 hónapja a székesfővárosban élsz, kezdesz elliberalizálódni! :D
süti beállítások módosítása