Bevetésen a Szakosztály III.

2014.04.16. 22:01

Kora délután, nem sokkal a rövid ebédszünetet követően az előző órák megfeszített iramú menetelése ellenére is ruganyos léptekkel haladtak az erdei ösvényen a terepszínű ruhát viselő magyar honvédek. A reggeli felhők eltűntek az égről, napsütéses, kellemes kora őszi idő volt. A menet élén, jó 30-40 méterrel a többiek előtt, Rumka haladt felderítői szerepkörben. Erovics atlétatrikóra vetkőzve, gyöngyöző homlokkal egyedül gyalogolt, mögötte Wass és Erős, leghátul pedig Boba és Wolfsohn haladtak.

- Hadnagy úr, minden tisztelettel, miért nem katonai térképet használunk? Tényleg ennyire megbízhatóak ezek a térképek? – kérdezte aggodalmaskodva Erős, Wass ugyanis a cserkészet számára készített térképek segítségével tervezte meg az akciót.

- Ne aggódj, Samu! Ilyen jó térképet száz év alatt sem készítenének azok a piperkőcök a hírszerzésnél. Ezen minden vakondtúrás ki van jelölve – válaszolt magabiztosan Wass.

- De hiszen ez még a cseh megszállás előtti időkben készült...

- Csak nem megijedtél, tizedes? Ne aggódj, minden gördülékenyen fog menni, ha azt csináljátok, amit én mondok!

- Elnézést uram, természetesen nem kételkedtem a tervei helyességében.

- Az még csak hagyján lenne, de hogy a Franzstadtnak drukkolsz, az tűrhetetlen! – terelte el a szót tréfásan a hadnagy. – Tavaly a Duce csapatát győzték le a Mitteleuropa Kupa döntőjében.

- Bizony, fényes nap volt a magyar futball történetében! 4:2-re nyertünk, fél Pest ott volt az arénában.

- Talán a zsidó futball történetében volt fényes nap… Jó, ha három tiszta vérű magyar ember van a csapatban.

- Jó, ha az országban van annyi, uram! Egyébként már közel sincs olyan sok zsidó a csapatban, mint 10-20 évvel ezelőtt – mondta hirtelen Erős. Majd csipkelődve folytatta: - Szerencsére idén is megnyertük a nemzeti bajnokságot. De kérdem én, a Székesfehérvári MÁV mikor fog feljutni legalább az NB3-ba?

- Ha a vadásztölténygyár csapatot alapít, ahogy rebesgetik, pár éven belül a legfelső osztályban játszhatnak majd. A fegyverkezés okán nagy invesztíciók érkezhetnek a gyárhoz, lesz pénz a futballra. Egyszer talán még Közép-Európa Kupát is nyerünk! – szólt közbe Boba Bence.

Ekkor már Wolfsohn is bekapcsolódott a társalgásba, s fejét túlzott rosszállással ingatta: - Szent István emlékév, új invesztíciók, néha olybá tűnik, mintha még mindig Fehérvár lenne az ország fővárosa, pedig már régen nem az.

- De még lehet – viccelődött Boba. – Ne feledd, egykor minden magyar királyt nálunk koronáztak meg!

- Való igaz. De vajon tudsz-e nekem olyan királyt mondani, aki Székesfehérvárt született? – vágott vissza Wolfsohn. Kérdésére zavart pislogás volt csupán a válasz.

Wolfsohn Pongrác Tolna vármegye szülötte volt, vidéki értelmiségi család sarja. Civilben történelmet és magyar nyelvtant tanított a bonyhádi evangélikus gimnáziumban. Katonai szolgálati idejét kifejezetten élvezte, egy pillanatig sem bánta, hogy – bár rövidebb időre, mint a többségnek -, hátra kellett hagynia korábbi életét. Úgy érezte, ez a legkevesebb, amit a hazáért és a Kormányzóért tehet. Századában az első volt, aki önként jelentkezett a különleges kiképzésre és küldetésre. Wassal nem jött ki igazán jól, de szíve mélyén mégis kedvelte a fanatikus tisztet.

A remek sportember hírében álló Erovics lelassította lépteit és éppen hozzá akart szólni a témához, amikor Wass meglepődve felkiáltott.

- A hétszázát! Iván, neked meg mi bajod van?!

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr586044824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2014.04.16. 22:52:11

szimpatikus ez a wolfsohn gyerek, de azt az erovicset már eltalálhatná egy eltévedt csehszlovák golyó!
süti beállítások módosítása