Csajozós latin

2014.08.24. 16:18

Sajnos nagyon későn, csak a hatodik Pécsett töltött év végén döntöttük el, hogy a latinul-tudás csajozós. A döntés meghozása után, még a piálás megkezdése előtt, sebtében össze is szedtük a szerintünk legcsajozósabb latin mondatokat. Gondolva az alkohol hatására, én gondosan fölírtam ezeket egy cetlire.

A gyűrött cetli, mely aznap a Szenesben is a zsebemben lapult, most is nálam van, ennek köszönhetően tehát közre tudom adni a hét legfontosabb latin mondatot. Mivel a Szakosztály tagjai igazi humanista tudósok, egy percig sem volt számunkra kérdés, hogy módszerünket megosztjuk az utánunk következő, a Szenesben és egyéb helyeken szerencsét próbáló nemzedékekkel is! (A latinos műveltséggel nem rendelkező olvasók miatt leírom a mondatok magyar jelentését is.)

 

1. Iuventus ventus. (Fiatalság bolondság.)

2. Inter arma silent Musae. (Fegyverek közt hallgatnak a múzsák.)

3. Esse oportet ut vivas, non vivere ut edas. (Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.)

4. Errare humanum est. (Tévedni emberi dolog.)

5. Graeca fides, nulla fides. (Görög hűség nem hűség.)

6. Fortes fortuna adiuvat. (Bátraké a szerencse.)

7. Macte, puer, macte, sic itur ad astra! (Rajta, fiú, rajta, így jutsz el a csillagokig!)

 

Ezek tehát azok a mondatok, amelyeket bármelyik buliban, bármilyen helyzetben a siker komoly esélyével lehet elsütni a gyengébb nem képviselőinek. Az esélyeket tovább növeli, ha valaki történész, esetleg jogtörténész!

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr386631231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2014.08.25. 22:51:55

azóta pedig tudjuk, hogy goethe erlkönigje és otto wöhler beszéde is elkééééééépsztő bugyinedvesítő hatással van a lányokra!
süti beállítások módosítása