ezen cikkemet egy monumentális sorozat első darabkájának szánom, melynek fő feladata leírni, milyen is lett volna a történelem, ha a szakosztály 10, 100, 1000 évvel korábban alakul meg, következzék tehát az első novellácska, melyet -ha a közönség tetszését elnyeri- újabbak követnek.

időszámításunk kezdete előtt 44 évvel sebes léptek kopogtak róma kövezett utcáin. az elfüggönyzött gyaloghintóban maga vulpus maierus caesar ült, ki gondolatban már a párthiai hadjáratának részleteit tervezgette. elmélkedése azonban mind-mind visszakalandozott a főjósra. a vén lustus ugyan megint talaj részeg volt, tegnapi jövendölése azonban bogarat ültetett róma vezérének fülébe. vajon tényleg a mai lesz utolsó napja e földön? vajon tényleg összeesküvést szőnek ellene a szenátusban? a thrák rabszolgákat egy szerencsétlen, lepukkant, utolsó koldus, az öreg ozus tartotta fel. a vén csöves benézett a gyaloghintó ajtaján, majd remegő hangon megkérdezte:
-bocs főnök, nincs egy cigije?
-cigi? azt nem ismerem -felelte kimértem caesar, majd megszánva ezt a csövesférget, egy bronzpénzt vetett a koldus lába elé.
-kösziköszi! -integetett a gyorsan távozó gyaloghintó után ez a fogatlan szerencsétlen.

mindeközben a theatrum pompeiumban lázas készülődés folyt. az összeesküvés főszervezője a germán származású vikingus, és ikertestvére, (a furcsmód szláv származású) bruxus volt, de szinte mindenki támogatta a merénylet tervét. egy ifjú iudeai követ is jelentkezett vikingusnál:
-mi a neved, zsidó? -kérdezte a germán.
-nem vagyok zsidó. római vagyok! -felelte öntudatosan a fiatal-amúgy nokedlus a nevem.
-és mit tennél te az ügyért, nokedlus?
-arra gondoltam, hogy fejbeszúrom caesart.
-hah, már vagy 20 ember jelentkezett, hogy ő akarja ledöfni. nincs rád szükség, bocsi. mert aztán túl nagy lenne a fejetlenség hehehe. amúgy tudod, mi a neve annak a szervezetnek, amiben minden péter benne van? hát pán-péter szövetség! hehehehe. és azt tudod, hogy mi a különbség.... -folytatta volna mondanivalóját vikingus, ám ebben a pillanatban a színház bejáratában egy magas szőke férfi, vulpus maierus állt meg. a teremben dermedt csönd lett úrrá. az összeesküvők zavartn keresték egymást tekintetét, az egyetlen nyugodt szenátor a kis cigánybajszos kiflus volt, aki halkan dünnyögött magában:
-2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 23, 29, 31...
caesar végignézett a szenátuson. nem tudta mire vélni ezt a fagyos, ellenszenves csendet.
-na, srácok, lássunk is hozzá! -próbálta oldani a feszültséget. -szerintem először is beszélnünk kéne a lictorok jelképéről. mert ez a vesszőnyalábba tűzött bárd kicsit kompomittáló valamiért. vállalhatatlan. meg a lictorok tógája. jó az a bordó, nem az, de nem lenne jobb narancssárgában? hm?
kérdésére most sem érkezett válasz. vikingus, bruxus, valamint egyre több szenátor azonban lassan felálltak székükről, és megindultak vulpus maierus felé, többek kezében tőr villant. caesar próbálta zavartalanul folytatni beszédét, a képviselők azonban egyre közelebb értek.
-na de mégis mit jelentsen ez? ez egy összeesküvés? hát jaj de szhaaar! -bökte ki még a szőke férfi, mielőtt vikingus lesújtott volna. a márványpadlóra vér fröccsent, caesar elkerekedett szemekkel nézett merénylői, köztük bruxus arcába.
-et tu mi fili, bruxe? -suttogta maga elé.
35 késszúrás után a padló vérben úszott, a szenátorok vörösre ázott tógáikban lihegve néztek egymásra. apillanatnyi csöndet ajtók csapódása törte meg, melyeken felfegyverzett légiósok rontottak be, és sün alakzatba rendeződve körülállták a gyilkosokat. a véreskezű szenátorok még fel sem fogták, mi történik, mikor teljes döbbenetükre a halottnak hitt caesar lassan megemelte fejét, majd felegyenesedett.
-hát de szarok vagytok, azt hittétek heccsat nélkül meg lehet ölni engem? vöhöhöhö. hát ez vállalhatatlan! -szavai visszhangoztak a teremben.
-gyere csak jamal, -intett afrikai rabszolgájának- és intézkedj ezekről a hitszegőkről!
-úgy lesz, lógni fognak egytől egyig, fellógatom őket! mennyire beteg már, hogy merényletet készítenek elő, mennyire beteg! fellógatom őket, mindet felakasztom! -helyeselt habzó szájjal a néger.
így vulpus maierus caesar méltóságteljesen lépkedett ki a theatrum pompeium épületével, tudva azt, hogy legyőzte a halált, ám még csak nem is sejtve, hogy alig egy hét múlva egy ifjú iudeai célozza meg íjjával, majd könyörtelenül FEJBESZEDI!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr731140687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2009.05.24. 15:35:32

:D A fogatlan koldus a legjobb :D

Jamal_Fraser 2009.05.25. 13:04:05

Ja, még valami. Azt a részt, mikor a Minyit meg Kiflit fellógatom, azt esetleg részletesebben is kifejthetted volna. Mondjuk úgy, hogy mindkettejüket egyszerre, 1-1 kézzel húzom meg, mert ugye bengerős nigger gorilla vagyok, és ilyet is tudok... vagy valami legyen már!

brux_88 2009.05.25. 14:13:06

tu mi fili bruxe...hülye vagy

a Viking 2009.05.26. 00:32:56

Szerintem teljesen hiteles! Nagyon tetszik! Jó!
süti beállítások módosítása