SZEKSZÁRDI

2010.08.28. 20:14

Szekszárd igencsak fontos város a Szakosztály életében, tekintve, hogy egyik tagunk szülővárosa, valamint hogy ketten is oda jártak közülünk középiskolába. Ezek alapján ki lehet jelenteni, hogy Szekszárd legalább olyan jelentős számunkra, mint Budapest, sőt tulajdonképpen Tel-Aviv és Jeruzsálem után holtversenyben áll utóbbi két magyar város a harmadik helyen a rangsorban. (Pécs versenyen fölül áll.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vannak azonban páran, akik Jamal szúrós pillantásai ellenére is elég gyakran ócsárolják ezt a barátságos dél-dunántúli várost. M. J. például többször porfészeknek nevezte és utalásokat tett arra, hogy Szekszárd igazából szerencsével és méltatlanul lett csak megyeszékhely, s így "jelentős" város. Az ilyen kijelnetések biztosan maradandó sebeket hagynak Jamal és Noked-Lee bajtárs lelkében, ezt orvosolandó ajnároznám picit a szekszárdi borokat Hamvas Béla írásának felhasználásával.

"(...) Szerelmeslevélhez persze, a viszony természete szerint mást és mást; szenvedélyes szerelemre csak SZEKSZÁRDIt. Igen, a SZEKSZÁRDI. Amíg nem jártam arra, nem is volt igazi és helyes képem róla. De amióta láttam a várost a fák közé rejtőzve, fölötte a dombbal, a messze kifutó szőlőkkel, szippantottam levegőjéből, azóta tudom, hogy itt csak ilyen bor teremhet. A SZEKSZÁRDI kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonlítanám, erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszaba-dulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel. A SZEKSZÁRDI a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba. A merő tiszta Vénusz-bor. A fiatal SZEKSZÁRDIt sohase keverd, de az öreget soha ne igyad tisztán, ha nem akarsz vesztedre törni."       (Hamvas Béla: A bor filozófiája. Szentendre, 2000, EDITIO M Kiadói Kft. 62-63. oldal)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr912255030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Viking 2010.08.29. 00:21:43

Egyet kell értenem Hamvas Bélával. Egyébként Szekszárd nekem is fontos város, illetve a környéke az. Nekem ez a vidék jelenti gyermekkorom vidék-képét.
Jó hely!

Droid 2010.08.29. 01:56:27

Szekszárd... hmhm ismerős hely. Van róla emlék és szép és a bor jó a lányok meg szépek.
Jamal pedig józanul vérnáci részegen meg a vérnácikat basztatja ál-liberalizmusával :D

Jamal_Fraser 2010.08.29. 13:48:23

Köszönöm a posztot Kifli, születésnapi ajándéknak se kaphattam volna (vona?!) szebbet!

No, még annyit, hogy M.J. nem engem bánt a faszságaival, hanem magára haragítja Szekszárd Istenét, és sietteti igen-igen véres elmúlását. Rohadt kommunista disznó.
süti beállítások módosítása