Kire ismersz?

2011.07.06. 14:42

Jamal-Fraser hívta fel erre a bejegyzésre a figyelmem a modoros.blog.hu-n, hogy egy régi-régi barátot ismerhetünk fel benne. Persze nem minden szó igaz, de egyes mondatrészek a megszólalásig érvényesek.

 

 

Helló Tibi!

Nem tudom, megvan e a kategória, de szerintem ütnivaló. Ja meg múltkor ilyet hallottam parancsolj helyett, hogy narancsolj. Majd használd fel, ha gondolod.

Légy rossz!

cs.mate (ld. a modoros pókerest és a csocsóst)


 

Minden baráti társaságban akad valaki, aki a leggyakrabban forszírozza a közös ivást, kocsmázások során leghangosabban meséli ezeréves vicceit, ő a "csapat lelke". A legújabb internetes mémeket is tőle hallod először, ugyan ezek aktualitásával nem foglalkozik, bármikor rázendít a Bikicsunájra

A nap 24 órájában be van jelentkezve msn-re, személyes üzenetek kiírása során maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló helyet, ezekben általában több az emotikon mint a betű. Ha közelebbi ismerősöd, biztos, hogy előbb-utóbb rád aggat egy becenevet, amit csak ő használ és találkozáskor már messziről kiabálva ezen a néven szólít, hozzáfűzve az épp aktuális modoros köszönését. Ilyenkor még meg lehet próbálni elfutni, de ez a manőver az esetek többségében nem jár sikerrel. Mindezek ellenére az arc első találkozáskor megtévesztő tud lenni. Laza stílusával, vicceskedő beszólásaival könnyen becsapja az embert, akár azt is hihetjük tényleg jó fej az illető. Azonban ha egyet sikerül beazonosítanunk, könnyebb lesz a többit is felismerni. A túl erős kézfogás az első aggasztó jel. Ha bemutatkozáskor, találkozáskor valaki szélesen mosolyogva, úgy megszorongatja a kezed, hogy utána percekig fáj, el is kezdhetsz gyanakodni, hogy Kompenzátorra akadtál.

Öltözködésükkel kapcsolatban nehéz általánosítani, talán a vicces/feliratos pólók átlagnál gyakoribb hordása észrevehető. Ezek a pólók persze egyáltalán nem viccesek, általában a sörivás/dugás téma köré központosulnak. Néha találkozhatunk még valamilyen furcsa, csak rá jellemző kiegészítővel (karszalag, nyaklánc), amire nem felejti el felhívni mindenki figyelmét. A különleges kiegészítőkhöz különleges történetek társulnak (a nyakláncot az első szerelmétől, a karszalagot egy indián törzsfőnöktől kapta családi kalandtúrája során), amelyet minden adandó alkalommal elmesél. Nőnemű kompenzátorra ritkán akadunk ez a kategória alapvetően férfiaknál jellemző.

A Kompenzátor turbózott középszerűsége általában az eredetiség, és a valódi lazaság hiányára vezethető vissza.

Már az első beszélgetés során megfigyelhetőek bizonyos panelek, amelyeket minden Kompenzátor előszeretettel alkalmaz. Gyakori témaváltásokkal dörgöli az orrod alá felszínes ismereteit, kínosan ügyelve arra, hogy gyorsan elterelje a szót, ha bármi olyan dologról folyna a beszélgetés, ami téged is érdekel, esetleg nála jobban értesz hozzá. A film/zene kötelező körökre is bevett stratégiát alkalmaz. Zene tekintetében ő "mindenevő, bármit meghallgat, amit mutatnak neki, talán csak az igénytelen tuctuc-ot és a hörgős metált nem szereti" (van olyan ember, aki pont ezt, pont így nem hallotta már legalább negyvenszer?). 

A filmek terén kicsit trükkösebb: általában bemond 5 filmet, amivel tudja, hogy nem nyúlhat mellé, mert korosztálya minden filmkedvelő tagjának illik ismerni/szeretni/isteníteni. Remek példák erre: Harcosok Klubja, Rekviem egy álomért, Donnie Darko, Pillangó-hatás, és a szinte kötelező Ponyvaregény, amiből az elvetemültebb fajta néha nekiáll idézgetni is. A beszélgetés nem tarthat sokáig mert a Kompenzátornak mennie kell. Régi haver, jó csaj a pultnál, de az sem kizárt, hogy egy másik társaság várja egy másik helyen (amúgy is elég jellemző rájuk a partyhopper-jelleg). Esetleg még egy utolsó csocsó, puszi a csajoknak, ha mázlid van, a kézfogást megúszod.

Kocsmán kívüli létükről inkább tudomást sem vennének, ennek ellenére mindig remek indokaik vannak tanulmányaik/magánéletük esetleges sikertelenségére. Az átbulizott gimis évek után szülői kényszerre ugyan elhelyezkednek valamilyen jobb nevű egyetem sosem hallott szakán, de itt már nem veszik túl nagy sikerrel az akadályokat. A csajozásra hatalmas hangsúlyt fektetnek, néha sikeresen rá is másznak a kiszemelt részeg lányra, emellett többszöri visszautasítás ellenére is rendszeresen bepróbálkoznak a baráti kör női tagjainál. Ha bármi összejön, arról hetekig sztoriznak, a történet minden elmesélés alkalmával jelentősen változik. A másik lehetőség az, hogy van egy több éves kapcsolata a csúnyácska gimis barátnőjével, amire nagyon büszke, durvább esetben azt is számolja, hogy hány napja vannak együtt.

(Érdekes, de létezik egy olyan csajtípus, aki a Kompenzátorokra bukik, kétségbeejtő tud lenni, ha dögös lányismerős módszeresen ilyen majmokkal jön össze.)

Sokukra jellemző a fentieken kívül egyfajta művész-attitűd. Szinte biztos, hogy játszik valamilyen hangszeren, amit társaságban az első adandó alkalommal elővesz, és elnyomja a kötelező dalokat (Ha az életben, Egyszerű dal, rosszabb esetben 8 óra munka, A börtön ablakába stb.). Ehhez kapcsolódóan néha saját dalokat/verseket is ír. Ezeket, ha kicsit többet iszik, kis győzködésre (napersze) eljátssza/felolvassa. A végeredmény általában egy nagy nyálas közhelyhalmaz, a butább nőismerősöknek, ennek ellenére néha párás lesz a tekintete az "előadás" után.

Megpróbálhatjuk a pozitív oldalát is nézni annak, ha van egy ilyen arc az ismeretségi körünkben. Kihasználhatjuk megfeleléskényszerével összefüggő nagylelkűségét, és galád módon lenyúlhatjuk cigivel vagy meghívathatjuk magunkat valamire. De ettől eltekintve, ha meglátunk egy Kompenzátort, a jól bevált módon kell eljárni: sarkon fordulni és hanyatt-homlok elrohanni. 

 

a modoros.blog.hu engedélye NÉLKÜL!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr193044526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2011.07.06. 17:06:31

jaja, mikor modoroson olvastam, nekem is rögtön beugrott! :D

a Viking 2011.07.07. 00:43:05

appám! óriási. micsoda hasonlóság!

a Viking 2011.07.07. 00:46:04

tiszta Noked-Lee.... BÁÁÁHHHÁÁÁHHÁÁÁÁ
süti beállítások módosítása