A drága piros vér

2012.04.20. 13:21

Remek írásra akadtam a Komáromi Lapok egyik 1918-as számában. A szerző az elzászi kérdést, a világháború céljait, a szövetségi hűséget boncolgatja. Kissé ugyan propagandisztikus a mellékíze, de a kor gondolkodását jól szemlélteti.

A drága piros vér

- ugy látszik – már csak Elzász-Lotharingiáért ömlik.

Másfélezer év óta törik magukat utána a germánok és franciák. Utoljára negyvennyolc évvel ezelőtt – véres háború árán – ujra németek birtokába jutott.

Azóta nem mult el nap, hogy rá ne gondoltak volna a franciák. Nem mult el év, hogy a visszafoglalás vágya és akarata ne zaklatta volna a szívüket.

Költők dalában, iskoláskönyvekben, kamarai szószéken, művész ihletében, hadsereg szervezésében, templomi imádságban, ünnepi áhitatban, örömben és balsorsban ott volt a reváns eszméje.

A párisi Straszburg-szoborra ennek a jegyében kötöttek gyászfátyolt a franciák s ennek jegyében zarándokolnak oda tüntető menetben minden év julius hó tizennegyedikén.

Az elzászi kérdés teremtette meg a Boulanger-botrányt, a Dreyfus-pört az Agadir válságot, az elzászi franciák irredenta forrongását.

Emiatt nem mehetett Vilmos császár francia földre s nem mentek francia politikusok, írók, művészek – kevesek kivételével – Németország földjére. Emiatt van félelmetes, áthidalhatatlan szakadék Európa két nagy nemes nemzete között, akiket a közös hivatás, az emberiség és civilizáció egymásra utalnak.

Elzászért szövetkezett a szabad francia köztársaság a népeket elnyomó cári uralommal. Elzászért békült meg halálos ellenével, az orleánsi szüz gyilkosával, Napoleon porkolábjával, a francia gyarmatpolitika megrontójával: a gyűlölt és rettegett brit birodalommal.

És nem Szerbiáért, nem Oroszországért, nem a népek szabadságáért szállt a világháború véres sodrába Franciaország, hanem egyedül Elzász-Lotharingiáért. És a világ békéjének is csak azért áll még utjában a franciák hazája, mert egyetlen és igazi hadicélját, Elzász-Lotharingiát vissza nem szerezhette.

De vajjon a kicsi Elzászért, a világbéke egyetlen és utolsó akadályáért kell-e, szabad e nekünk magyaroknak is tovább hullatnunk vérünket?

Hát igen: szabad és kell, sőt erkölcsi kötelesség. Ránk nézve nincsen külön elzászi kérdés, ahogy Németországra nézve nem lehetett külön kárpáti kérdés és erdélyi kérdés.

A nemzeti birtokállomány védelme kölcsönös kötelesség egymással szemben. Akár egy négyszögméterről, akár egy egész országról van szó. Akár a háború első órájában, akár ma, a világtragédia utolsó felvonásában.

A szövetségi hűség nyilvánvaló megszegése lenne, ha másképp gondolkoznánk, ha másként cselekednénk. E tekintetben maga koronás királyunk jár elől jó példával, aki Vilmos császárhoz intézett táviratában a szövetségi hűséget szentnek és sérthetetlennek jelentette ki.

A mint hogy szent és sérthetetlen is, mert hűséget a magyar nemzet még soha meg nem szegett s most sem fog megszegni.

(Komáromi Lapok, 1918. április 13.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr14462947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2012.04.20. 22:32:41

érdekes cikk, de nekem úgy tűnik, hogy a felvezetésből logikailag nem következik a konklúzió.
a második alaknál kik amúgy az elszaladó alakok? mert nem mindet tudtam elolvasni.

gabesz7004 2012.05.01. 18:39:56

A legfelsőt én sem, de a többi: Japán, Anglia, (megállj kutya) Szerbia, Franciao., Oroszo., Belgium.

Kiflee 2012.05.01. 23:34:25

az olaszokat meg biztos nem ábrázolták volna olyan kicsinek, valszeg még 1914-es a plakát. valszeg Montenegro lesz a legfölső.(más nem nagyon lehet, Hollandiával ugye nem álltak hadban)

gabesz7004 2012.05.03. 17:05:44

@Kiflee: Igen, én is Montenegróra gyanakodtam, de guglizva sem találtam sokkal jobb képet.
süti beállítások módosítása