kinek hazudnak?

2009.01.24. 13:29

a szlovák-magyar államszintű bohóckodást valószínűleg senki sem veszi túl komolyan. az államilag jóváhagyott magyarverés és a magyar gárda létezése közé tett egyenlőségjel viszont már erős volt, hogy csak a közelmúltra utaljak és ne térjek vissza az alattomos, önmagát megverő - meggyalázó, fogyatékos, magyar-világösszeesküvő magyar lányhoz. a baj az, hogy ezeket az ostobaságokat a magyar emberek egy része is elhiszi. ez pedig nem a szlovákok hibája.

persze senkinek sem érdeke, hogy szítsuk az indulatokat, éljünk békében egymás mellett úgy, mint az előző 100 évet megelőző 900 évben tettük. hisz Voltaire óta minden klasszikus műveltségű ember - és néhány olyan félművelt is, min én - magáévá teheti a bölcs mondást: először ember vagyok és csak utána francia, szlovák, esetleg magyar. a francia gondolata nekem jobban tetszik egy kis változtatással: ember vagyok és magyar. a nemzetiség szerintem majdnem ugyanolyan evidencia, mint emberi mivoltunk. saját esetemben ez mindenképpen így van.

éppen ezért érintette rosszul selymes, felebarátaim iránti szeretettel teli lelkemet, amikor a napokban újra szembesültem azzal, hogy szlovák felebarátaim bizony hazudnak. félreértés ne essék, nem a szlovák nemzet egészéről van szó, hanem a közszereplők, azon belül is az értelmiségiek egy kis csoportjáról, a történészekről. egészen pontosan két középkortörténész hazugságairól. szándékos hazudozásaik alól mindössze az menthetné föl őket, ha szakmai hozzáértésükbe kötnénk bele. azt azonban nem tudom elképzelni, hogy a legjobb, legnevesebb történészek közé sorolt egyének ne értenének latinul, németül, magyarul, esetleg szlovákul és emiatt értelmeznék rosszul a forrásokat. nem, itt a források szándékos félremagyarázásáról, illetve figyelmen kívül hagyásáról van szó. mindkét általam olvasott műből kiviláglik, hogy azokat elsősorban nem valamiért, hanem valami ellen írták. célirányosan azért, hogy saját igazukat védjék a "magyar történelem" ellen.

már a könyvcímek magukért beszélnek: szlovákia a nagymorva korban és a középkori szlovákia. a gond ezekkel az, hogy nincs hozzátéve terület, illetve területe szó. helyesen tehát valahogy így hangozna: a mai szlovákia területe a középkorban. ugyanakkor horvátország esetében kiemeli a szerző, hogy a mai horvátország területén(!), pedig horvátország Tomisláv hatalomra kerülése óta létezett, korábban, mint a magyar királyság. ugyanezt próbálja - mármint szlovákia létezését - bizonyítani Lázár deák sokunk számára ismert térképével is, amikor abból kiragad egy részletet és mellé ezt írja: szlovákia legrégibb térképe Lázár deáktól. ebből egyáltalán nem világlik ki a valóság, vagyis az, hogy az említett deák a történeti magyarországról készített térképet és abban ugye, benne foglaltatott a mai szlovákia - jogosnál picit nagyobb - területe is. a tájékozatlanabb szlovák olvasó ebből arra következtethet, hogy a derék deák készített egy térképet szlovákiáról. holott a középkorban az északi felföld a magyar királyság teljes mértékben integráns részét alkotta, szó sem volt a terület megkülönböztetéséről, nem még részleges vagy teljes különállásáról, főképp nem annak a területnek az esetében, mely leképezné a mai szlovákiát (esetleg a nyitrai dukátus részleges különállását lehetne ellenpéldának fölhozni, mely különállás azonban részleges és időben is eléggé behatárolt volt). szlovákia a középkorban nem létezett, sőt először mint teljesen önálló terület 1939. március 14-én jött létre. és itt érkeztünk el egy súlyos problémához - idézett szlovák történész nem csak önmagának hazudik, ez ugyanis nem lenne baj. sok ember teszi gyarló módon ezt. a baj az, hogy ő könyve által sok más embert, szlovák embert megtéveszt. akik aztán később az esetlegesen hallott igazságot vélik - az ő szemszögükből teljesen érthetően - hazugságnak, vagy csak részben igaznak. ezek a történészek tehát bíznak a régi, "sokszor kell ismételni a hazugságot és igaz lesz" tézisben, sajnos jogosan. ezt lehetne közönnyel is figyelni, akkor azonban az előbb említett tétel szerint a végén nekik lenne igazuk.

a magyar és szlovák történészek közötti, általam észlelt különbségekre mutatnék még rá. egyetlen magyar történésznél sem tapasztaltam még, hogy arcátlan módon magyarosította szlovák vagy szláv emberek nevét. a szlovák történészek zöme viszont nyugodt szívvel írja le a szlovák helyesírás szerint Hunyadi János, Dózsa György, Széchenyi István és a többi magyar személyiség nevét (Ján z Huňadu, Juraj Dóža, Štefan Séčeni). ennyi erővel mi is írhatnánk Stúr Lajost, Král Jánost, stb. fönti jelenségre magyarázatot még nem hallottam, de kíváncsi lennék, mint mondanak. lehet azt, hogy annyira magukénak tartják őket, hogy szinte már szlovákok? mindenesetre számomra ez a dolog is történelemhamisításnak tűnik. "elveszik" nagyjainktól magyar identitásukat, ugyanúgy mint a magyar királyságtól a magyarország megnevezést. szlovákul ugyanis az 1920 előtti magyarországot nem maďarsko-nak, hanem uhorsko-nak nevezik. vagyis Hunyadi és Széchényi nem magyarok, hanem "uhorok" voltak - nyugodtan le lehet írni szlovákosítva a nevüket. Csák Máté biztos szlovákként való ábrázolására, arra, hogy a tatárokat az egyik szerző több alkalommal csak ferdeszeműeknek nevezi és a többi hasonló dologra már nem térek ki.

aki hazudik az csal, aki hazudik az lop. lopnak tőlünk, de lopnak önmaguktól is. lehetne még egy csomó közhelyet írni, hogy miért ne hazudjanak a szlovák történészek. egyszerűen azért, hogy ne csapjanak be egyszerű embereket, és mert élhetnénk akár békességben is. és ez rajtuk is múlik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr71899567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiflee 2009.01.25. 09:51:24

kedves Mäjer, az elmélet lényegét egy sorban sikerült kifejtened, tehát az immár fölösleges.

Brux 2009.01.26. 09:16:13

felhívnám a figyelmet a fent író urak politikailag inkorrekt viselkedésére. bizony történelmi tény, hogy mikor a Duna-Tisza közt még csak rohangáltak a magyarok, a szlovákok már államalakulatban éltek. ezt tessék figyelembe venni!

Kiflee 2009.01.28. 20:38:30

vicceltek? egyes források tanúsága szerint Kr.e. 1000 körül a szlovák kereskedők kanadai dollárral fizettek az északi-sarkköri eszkimóknak a bálnazsírért! (a forrás másik, valószínűleg téves értelmezése szerint néhány szláv juhsajttal adózott frank földesurának)

Jamal_Fraser 2009.02.02. 12:31:11

Remek és igen művelt poszt.

Emellett igazán kellett már ide egy ,,szakmai'' jellegű bejegyzés is.

Noked-Lee 2009.02.20. 14:47:23

most vettem észre, hogy súlyos szakmai hibát vétettél, kedves kif-lee. azt írtad, 39ben jött létre a független szlovákia. na és a szlovák tanácsköztársaság? önálló, és hosszú életű államhatalom volt az is!

Kiflee 2009.02.21. 13:04:44

tudtommal az az állam csak de jure létezett... ha ennek jelentőséget tulajdonítunk, akkor Óz forradalmi szándéka az alapítás éjszakáján is megtörtént forradalomnak számít.
süti beállítások módosítása