A Dszungel Királya

2009.05.21. 13:02

mai, deformált lelki alkatom kialakulásához nagyban hozzájárult gyerekkorom ifjúsági irodalma. ez nálam nem merült ki a a pál utai fiúkban, a tüskevárban és az egri csillagokban, részét képezte egy csomó "kalandregény" is. a fönti címet viselő fogalmazás három éve született, a "példaképem" témára, magyar órára. úgy érzem, aktualitásából a mai napig nem veszített.

 *

Valamikor a XX. század elején egy amerikai író, bizonyos Edgar Rice Burroughs fantáziájában megszületett Tarzan, a majomember alakja. A hős majomember méltán lett a világirodalom egyik legismertebb figurája. A történetet már az 1930-as években filmvászonra vitték. Az emberi társadalom nagy része így vagy úgy - könyvből vagy a filmvászonról - de ismeri Tarzan kalandjait. A kamaszkoromban elolvasott majd´tucatnyi Tarzan-történet talán feljogosít arra, hogy a - sajnos létező - kisszámú laikusnak megpróbáljam bemutatni a legendát.

Amerre a szem ellát - és amerre nem, ott is - , mindenhol a titokzatos vadon. Közép-Afrika vadregényes dzsungelében minden lépésünknél ezer veszély leselkedhet ránk. Civilizált ember számára még adrenalin-növelő kalandtúrának is sok egy séta itt. Kísérő nélkül egy hatalmas útvesztő az egész. Pedig van egy ember, aki úgy él itt, mint Marci Hevesen. Neki ez az otthona, amit önként választott. A földön és a fák ágai közt éppoly otthonosan mozog. Nincs félnivalónk, ha egyszercsak egy csapat óriásmajom élén elénk toppan a Dzsungel Királya. Ő ugyanis az igazság bajnoka, a gyengék és elesettek védelmezője.

Mondhatnánk, hogy talpig úriember, ugyanis, bár ez hihetetlenül hangozhat, egy angol lordhoz van szerencsénk. John Clayton szinte teljesen meztelen, eltekintve egy lenge párducbőr ágyékkötőtől. Sudár termetű, kemény fickó. Bronzszínűre sült  bőre alatt acéldrótszerű izmok feszülnek. Egy jó anatómus az ember minden izmát megfigyelheti testén különösebb erőlködés nélkül. Testfelépítésének tökélyét leginkább egy görög istenhez hasonlíthatjuk. Hosszú fekete haja csapzottan hull alá. Arcformája szabályos, vonásai erőteljesek, de nyugodtak. Fekete szemében vad szenvedély lobog. Egész fellépése tekintélyt követel.

Erős kezei büntetni és segíteni is tudnak Emberek és állatok ugyanolyan társai. Dzsungelbeli élete során tökélyre fejlesztette az oroszlán megölésének módját, amit egy kis gyakorlás után bárki elsajátíthat - legalábbis így leírva egyszerűnek tűnik. Az ember felmászik egy fa lehajló ágára és megvárja, míg a fa alá megy egy gonosz oroszlán. Ekkor hirtelen a hátára ugrunk, fél karunkkal átfogjuk a nyakát, stabil pozíciót veszünk fel. Szabad kezünkkel egy vadászkéssel könnyedén elpusztíthatjuk a fenevadat.

Ebből a példából is láthatjuk, hogy Tarzan nem véletlenül lett népszerű és sok fiú példaképe.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr541135337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noked-Lee 2009.05.21. 21:42:04

neked nem david hasselhoff a pédaképed???

Jamal_Fraser 2009.05.22. 00:34:42

Aki villogó bőrdzsekiben koncertezett a berlini-falnál? De mit adott elő???

Kiflee 2009.05.23. 19:51:45

dévid számomra több is egy kicsit, mint példakép. amikor a fogalmazás született, még nem ismertem annyira behatóan az életművét, mint manapság.
igen, as looking for freedomot adta elő, 1989 szilveszterén
süti beállítások módosítása