Az EU elődje

2009.09.11. 13:29

bizonyára mind megtanultuk (legalábbis tanították) az európai unió történetét. így talán triviális kérdésnek tűnik a következő: mi az EU elődje?
a montánunió? az egk?
ezt mondják. a minap azonban jamal, óz, viking, kiflee, és persze jómagam megtaláltuk a valódi elődöt, ami nem más, mint a Harmadik Birodalom.
bizony, a német birodalom röpke 4 év alatt megvalósította a teljes európai egységet!

1938-ban még csak ausztria és csehország csatlakozott az alapító németországhoz, de 1939-ben lengyelország is, 1940-ben dánia, norvégia és persze franciaország mondta ki csatlakozását, 1 évvel később pedig már európa nagy része tagország volt. az igazsághoz hozzátartozik, hogy 1940-ben nagy-britannia is tett egy erőtlen próbálkozást a csatlakozás érdekében, de az eu soros elnöke (németország) nem érezte méltónak erre a briteket.
vegyük most szemügyre a két közösség működését, és hatékonyságát.
az eu egyik sokat emlegetett előnye, hogy úgymond eltűnnek a határok. ez azonban csak maszlag. mi -bár uniós tagállamok vagyunk- bármerre indulunk, személyi nélkül nem léphetjük át a határt. a régi szép időkben (pl. 1942) viszont bretagne-tól a krímig úgy lökhettük a gázt tigrisünknek mercedesünknek, hogy határőrt még távolról sem láttunk. (maximum pár ss-hadosztályt)
az eu másik sokat szajkózott pluszpontja a közös pénz. azonban ez is álságos állítás. mert ugyebár ahhoz előtte el kell érni egy bizonyos gazdasági szintet. ezzel szemben a Reich ennél sokkal toleránsabban keblére ölelte a szörnyen szegény ukrajnát vagy szerbiát is. ebben a korszakban szinte bárhol európában elfogadták a birodalmi márkát.
továbbá az eu büszkén állítja magáról, hogy biztosítja a munka, és a tanulni vágyó fiatalok szabad áramlását. ugyanezt a német birodalom is biztosította. fiatalok ezrei tehettek sétarepülést london felett, ejtőernyőzhettek krétán, vagy barangolhattak sztálingrád utcáin. a munkaügyi mobilitás szintén magas volt a harmadik birodalomban, igaz, ez egyedül a lengyel főkormányzóság területére összpontosult.
az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a kisebbségvédelem még kissé kiforratlan volt, és a rendszer is enyhén militáns volt, de mint arthur seyss-inquart, ausztria majd hollandia birodalmi biztosa kijelentette: "Az új Európában, mely a népei közti szolidaritás és együttműködés alapján fog állni, a határok megszüntével beköszönt a bőség kora" -bizonyítva, hogy a katonai jelleg kizárólag a békét szolgálja.
végezetül álljon itt egy kampánykép:


 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr561375064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Viking 2009.09.12. 10:48:15

Ne felejtsük ki a munkaerő és a Wehrmacht szabad áramlását!

Kiflee 2009.09.12. 11:48:45

megelőztél Noked-Lee. bizony szépen integrálódott európa, spanyolország és portugália, aztán nagy-britannia csatlakozása következett volna, ha a barbár vörösök nem köpnek a levesbe.

Jamal_Fraser 2009.09.14. 13:56:14

Történelmi pillanat, egy külsős a blogunkon :O

Jamal_Fraser 2009.09.14. 13:56:53

Jah, különben a Dead Snow beteg egy film XD

Noked-Lee 2009.09.15. 15:31:36

dehogy külsős. ki más bújna egy ronda zsidó nácivadász bőrébe, mint a mi ronda zsidónk? :)
süti beállítások módosítása