A zsidó nevek eredete

2011.01.20. 00:58

Éppen vadul tanulok a vizsgáimra és beleásom magam a felosztott Lengyelország történetébe, amikor is a Norman Davies által írt Lengyelország története című könyvben egy érdekes bekezdésre leltem A zsidók című fejezetben, amit most szeretnék megosztani a tisztelt publikummal:

"Másfelől viszont, hogy adót tudjanak fizetni és be lehessen sorozni őket, arra volt szükség, hogy felvegyék őket a hivatalos névjegyzékbe, ehhez azonban vezetéknévre volt szükség. Ausztriában és Oroszországban az 1791-es évtől kezdődött meg a névjegyzék összeállítása, Poroszországban pedig, amelyhez abban az időben Varsó is tartozott, 1797-ben a Judenreglement alapján. Galíciában és Poroszországban a zsidóknak a német tisztviselők gyakran kényük-kedvük szerint adtak nevet, és ezekben az esetekben a hivatalnokok szívesen csillogtatták máskülönben szürke költői fentáziájukat. A világ így ismerhette meg az Apfelbaumokat, a Rosenblumokat, Weingartenenket, Goldfarbokat, Silbersteineket, Schwarzkopfokat és Weissmannokat. Az oroszországi tartózkodási övezetben a zsidók-az amerikai rabszolgákhoz hasonlóan- gyakran vették fel annak a városnak a nevét, ahol születtek, vagy annak a földbirtokosnak a családi nevét, akinek a birtokán éltek. A Wahrschauerek, Wienerek, Minskerek és Pinskerek mellett így születtek a zsidó Potockik, Czartoryskik és Wisnowieckik."

Érdekes és számomra eddig ismeretlen volt ez a tudásanyag, ugyanis én azt gondoltam, hogy szegény zsidók saját maguknak adták a neveiket, egyrészt egoizmusból, másrészt öniróniából.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr312599269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jamal_Fraser 2011.01.20. 18:14:54

szabadkőművesek, ezek ilyenek!
süti beállítások módosítása