A revízióról hideg fejjel

2011.05.19. 00:01

A revízió egy érdekes téma manapság Magyarországon. Egyrészt pulóverekről, autómatricákról, poszterekről láthatjuk Magyarország originál rántotthús-alakját, másrészt viszont még a radikális érzelműek közt is kisebbségben vannak azok, akik a határmódosítás bármilyen formáját megvalósíthatónak tartják.
Én viszont ehhez a kisebbséghez tartozom, és gondoltam, most megpróbálom hideg fejjel átgondolni, milyen esélyeink vannak a közeli-, és távoli jövőben.
A leggyakrabban eldurrogtatott mondat a kétkedők részéről, hogy "ezen már nem lehet változtatni", "ezt korábban kellett volna meglodani", "a 21. század Európájában már csak a nemzetiségi jogokért küzdhetünk", "persze jó volna, de ez a hajó már elúszott 1920/1944/1947/1989 tájékán".
Nos, minden hidegvérrel kijelenthetem, hogy ez baromság. Nem tudom, miből gondolja a magyar lakosság túlnyomó többsége, hogy a határok teljességgel megváltoztathatatlanok. A kevésbé jó memóriájú emberek is emlékezhetnek arra, hogy néhány éve a semmiből jött létre egy ország a szerb őshaza területén, egyetlen csepp vér nélkül. Akkor annyira elképzelhetetlen, hogy mi is lecsípjunk valamit az elkövetkezendő tíz, ötven, száz évben?
Gyakran emlegetett érv továbbá, hogy a magyarság fogy, a határon túli magyarság pláne, a nemzetközi helyzet meg nem olyan, ami esélyt adna egy határmódosításra. Ez vitathatatlan. Az ezzel érvelők azonban mindig abba a hibába esnek, hogy a jelenlegi tendenciákat vetítik előre, holott sosem tudhatjuk, mit hoz a holnap.
A 20. század elején a legtöbb román még amiatt kesergett, hogy fogy a román, Erdély teljesen elmagyarosodik, a román fiatalok beolvadnak, vagy külföldre mennek. A kor statisztikusai is azt vizionálták, hogy az ezredfordulón egy 30 milliós Magyarország uralja majd Közép-Európát, melynek majd 70%-a magyar ajkú lesz. Az akkori tendenciák ugyanis ezt mutatták. Senki nem látta előre a mindössze pár évre rá következő világégést, sem az azt követő számtalan sorsdöntő eseményt. Ugyanígy most sem láthatjuk, mit hoz a 21. század, így kár lenne még temetni magunkat, fordulhat újra a kerék.
Végezetül örökös fegyvertény, hogy egy csomó szomszédunkkal ugyanannak a katonai szövetségnek (NATO) vagyunk tagjai, plusz még EU tagok is, hozzánk hasonlóan. Nem hiszem azonban, hogy ez is vaskos érv lenne: Romániával, és Szlovákiával is szövetségben álltunk a 30-as, 40-es években, mégis sikerült egy elég szép darabot lenyisszantanunk belőlük.
Lássuk tehát, merre lehet keresnivalónk, jöjjön egy kis jósolgatás:
Szerbia:
Részemről Szerbiával szemben érhető el talán a legkönnyebben határmódosítás. A felhalmozott feszültség, és a Balkán örök "puskaporoshordó" jellegének köszönhetően könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a század folyamán (talán még a mi életünkben) a térség ismét háború színhelye lesz (szerb-koszovói, szerb-horvát, szerb-bosnyák, horvát-bosnyák, stb. ellentétek). A zavaros politikai helyzetet kihasználva jó diplomáciával Magyarország visszaszerezhetné a Délvidéket, vagy legalábbis egy részét, akár nemzetközi jóváhagyással is (a szerbek tettek róla, hogy nemzetközi megítélésük tré legyen)
Románia:
No igen, talán ez a legkeményebb dió. A népesedési tendenciák megfordulása esetén talán kieszközölhetővé válna egy népszavazás Észak-Erdélyben, ehhez azonban román szavazatok is kellenének, amit csak csodával határos gazdasági kiemelkedéssel lehetne elérni. Románia komoly konfliktusba várhatóan nem fog keveredni szomszédaival, bár Moldova kérdésében elképzelhető érdekellentét Ukrajnával, Dobrudzsa esetében Bulgáriával. Értelemszerűen nekünk ezt kellene kihasználnunk.
Ukrajna:
Kárpátalja megszerzésére talán az nyújthat reményt, hogy a terület (főképp annak magyarlakta része) Ukrajnához mérten elenyészően apró, az ország számára nem kulcsfontosságú. A magam részéről egyébként azt sem tartom kizártnak, hogy a század folyamán Ukrajnát újra bekebelezi Oroszország, ez esetben nyilvánvalóan szintén kínálkozik egy lehetőség.
Szlovákia:
Gyakran úgy érzem, Szlovákia esetében lenne a legkevesebb dolgunk. Az öreg Slota és mozgalma már párszor fenyegetőzött azzal, hogy betámadják Budapestet, könnyedén el tudom képzelni, hogy a század folyamán az öreg autótolvaj, vagy valamely eszmei követője néhány feles után valóban megpróbálja.
Ausztria, Szlovénia, Horvátország:
Ezekkel az országokkal külön nem foglalkoznék, tekintve a magyar ajkú lakosság kis számát, illetve viszonylagosan jó körülményeit. Persze, ha úgy hozza a sors, szívesen köszönteném a magyar hazában újra a Lajtabánságot, vagy a Muraközt, de ezekel majd foglalkozzunk akkor, mikor a többi irányban már csillapítottuk az éhségünket.
Természetesen tudom, hogy mindez egyelőre fikció. Regényes ábránd, nem több találgatásoknál. De még egyszer hangsúlyozom: senki nem tudhatja, mit hoz a holnap, szóval jobb, ha felkészülünk az ilyen eshetőségekre is.
Ti hogy látjátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr12915543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Viking 2011.05.19. 13:57:14

kell a francnak az a sok szar

Droid 2011.05.19. 17:47:56

Először a spanyolkérdéssel kellene foglalkozni aztán lehet revízionálni a többit...

Noked-Lee 2011.05.19. 19:09:24

@Droid: jogos, 1050 évvel ezelőtt magyar katonák taposták azt a földet, most is így kell lennie!

Kiflee 2011.05.21. 01:26:15

egyet kell értsek a szerző majd minden megállapításával. bár..
jómagam a magyar népességfogyás megállására a szomszédos országokban nem nagyon látok esélyt, de legyen igazad. alig titkolt kormányzati cél romániában, szlovákiában és szerbiában is a magyar kisebbség asszimilálása (saját szempontjukból nézve teljesen érthető módon), csak manapság puhábbak a módszerek, mint 50-60 vagy akár 20 éve.
sikeres revíziós politikához csak egy gazdaságilag nagyon erős, egységes Magyarország kellene... - jelenleg szerintem elsősorban ezért vízió az egész (még a kérdés fölvetése is sajnos)
viszont ha valamikor tényleg szóba kerülne a dolog, én csak a határ menti, nagyobbrészt magyar lakosságú területek megszerzésére látnék esélyt.. népszavazás esetén is úgyis csak ezek kerülnének vissza. vagyis - figyelembe véve a mai adatokat - a területnyerés nem lenne nagyobb 10 000 négyzetkilométernél és nagyobb városok nem is kerülnének vissza komárom, beregszász és szatmárnémeti kivételével. mindenesetre én simán belemennék ebbe is. :)
háború meg ne legyen, de ha mégis, akkor a vajdaság északi felét a ferenc-csatornáig le lehetne tényleg csípni.
nem mellesleg szerbia ellen most lehetne keménykedni, mert Mo szavazata is kell ahhoz, hogy beléphessenek az unióba...
kárpátalja valóban elenyésző terület egész ukrajnához képest, de stratégia jelentősége van... a közvetlenül határ menti területek visszaszerzése viszont reális lehetne, ha az ukránoknak valamiért épp a mi seggünket kellene valamiért nyalniuk (ki tudja..)
"a három igazi revizionista szakosztálytag egyike :DD"

a Viking 2011.05.21. 10:29:33

kell a francnak a revízió. pont jó ez így, ahogy van.

Noked-Lee 2011.05.21. 10:47:37

oké, azt már tudjuk, hogy viking nincs köztük :)

Noked-Lee 2011.05.21. 10:54:37

amúgy a salma hayekes logikát alkalmazva:
mennyi az esélye, hogy románia nekünk adja erdélyt?
75%!
mi biztosan szeretnénk, a románok meg vagy igen, vagy nem!

A csodálatos Óz 2011.05.21. 18:37:39

Amúgy Szatmárnémetiben sajnos már nagyon nincsen magyar többség! egyébként találkoztunk egy szíriai sráccal, akinek pont az ország feldarabolásáról magyaráztunk, amit csak idővel sikerült felfognia! mindenesetre ő a jó arab megoldást javasolta: indítsunk háborút!!!

a Viking 2011.05.21. 23:29:10

@A csodálatos Óz: hehe, classic megoldás.@Noked-Lee: te ellopnád más nemzet földjét?

Noked-Lee 2011.05.21. 23:58:46

dehogy lopnám! megvenném egy fehér lóért! (párszor már gondolkodtam rajta, hogy mekkora jófejség lenne egy elnöki találkozón mondjuk a gasparovicnak egy fehér lóval kedveskedni)

Jamal_Fraser 2011.05.23. 14:32:48

Csak hogy legyen egy ellenpontja a liberális viking érvelésnek, én tiszta fejjel azt mondanám:

Pozsonyt vissza,
Mindent vissza!

és

Ezer évig nem bírtátok,
most sem adjuk!

Jamal_Fraser 2011.05.23. 14:37:46

@Kiflee: különben szerinted valóban keménykedni is fognak a szerbekkel? itt a rendszerváltás óta a 4-5. lehetőség, legalább pl a bácskai magyar népirtás miatti bocsánatkérésre. ha más nem is, ennyit megtehetnének a barbár rácok, szerinted meg fogják? őszintén...

Kiflee 2011.05.23. 15:34:21

@Noked-Lee: még egyszer Jamallal beszéltük, hogy a Szakosztályban csak három igazi revizionista van (persze ez csak a mi véleményünk): Jamal, Te és én.
@Jamal_Fraser: nem fognak keménykedni a szerbekkel sajna, pedig kellene - én csak annyit állítottam, hogy lehetne.
mondjuk a szíriai srác tanácsai után újra - sokadszorra - szembesültem azzal, hogy mennyire de mennyire kibasztak velünk trianonban...

gabesz7004 2011.05.23. 19:58:07

Sziasztok! Ezzel a töketlen kormánnyal tuti nem lehet semmit tenni a trianoni (párizsi) határok megváltoztatására! Ahhoz nem ilyen tolvaj banda kell, hanem egy kemény II. Horthy Miklós vezette állam! Ezek a liberális majmok még a temerini fiúkért sem tesznek semmit! Én már nagy lépésnek tartanám Székelyföld autonómiáját is. Középtávon (80-100 év) gyerekekkel kellene benépesíteni a Kárpát-medencét, akkor minden visszatérhetne!

Noked-Lee 2011.05.23. 20:33:25

@gabesz7004: ez vitathatatlan. mindennemű revízió alapfeltétele a nemzeti kormány, és az ütőképes hadsereg.

gabesz7004 2011.05.24. 09:05:08

@Noked-Lee: Ezektől viszont egyre távolabb vagyunk! :(

Kiflee 2011.06.05. 14:40:54

egy igazi szakértő hozzászólása a témához 2007-ből (érdemes végignézni, a végén Csurka beszól Havasnak!)
tv2.hu/mokka/video/vissza-a-vajdasagot-csurka-istvan-elnok-miep

a Viking 2011.06.05. 18:22:18

@Kiflee: hehehe. van itt azért érvrendszer :)
süti beállítások módosítása