Napi hír

2011.08.27. 14:24

A Hupikék törpikék után újabb klasszikust ért utol a nácizmus vádja. Konrad Adenhilf, a lipcsei egyetem irodalom tanszékének vezetője szerint A gyűrűk ura is a szélsőjobboldali ideológiák szellemiségében íródott. A professzor szerint a a trilógia világára a századeleji fajelméleti sztereotípiák nyomják rá bélyegüket leginkább.
Így a nordikus fajt képviselő tündék mind magasak, szőkék, a magas kultúrát képviselik Középföldén, és kiemelkednek a tudományok, mágia, erkölcs és harcművészet terén is. Adenhilf szerint az europid ám nem nordikus faj megtestesítői az emberek és hobbitok, akik jószándékúak ugyan, de semmiben nem érhetnek a tündék nyomába. Középfölde ellenpólusát az orkok és uruk-haiok jelentik, akiknek a való világban a negroid rassz tagjai felelnek meg: bőrük, hajuk sötét, testi erejük nagy, értelmük azonban kevés. Bűzben és mocsokban élnek, erőszakosak és nevelhetetlenek, vagyis tipikusan olyanok, amilyennek a századeleji európai lakosság a feketéket képzelte. Szauron seregeit erősítik továbbá a Keletlakók (mongoloid népek) is, továbbá megjelenik a zsidó bajkeverő is (Gríma vagy Kígyónyelv), akit klasszikus antiszemita jellemábrázolással ír le Tolkien.
Adenhilf -aki maga is holokauszttúlélő szülők gyermeke- ezért úgy gondolja, a sztereotípák leküzdésének érdekében nem kívánatos, hogy a jellemformálás szempontjából fontos kamaszkorban az ifjak ilyen burkolt rasszista olvasmányokon nevelkedjenek.



 

 









(az írás álhír, de most komolyan: simán elképzelhető, nem?)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr33183870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Viking 2011.08.28. 23:27:21

bákker. simán bevettem.

Droid 2011.08.29. 11:42:01

Nácik vagytok mind!

gabesz7004 2011.08.30. 21:26:12

B+ én is, de tényleg simán elképzelhető a hollóktól egy ilyen agymenés! Eddig is szimpatikus gyerek volt ez a Legolas, de most még inkább az! ;) Éljenek soká a tündék! Főleg kiszel tünde! :D
süti beállítások módosítása