kvizi

2012.12.27. 17:32

Kedves Fehérek!

Eszembe jutott, hogy a néhol már-már unalomba süllyedő szent ünnepünk után tornásztassuk meg az agyunkat. A kvíznek és a teljesen unalmas, de annál is haszontalanabb műveltségünk szánalmas fitogtatásának hála Istennek ősi hagyománya van társaságunkban (melynek köztudomásúlag már 2009 óta vége, köszönhetően Lusta aljas aknamunkájának, ugye), ezért arra gondoltam újfajta, máshol bejáratott, ám itt eddig ismeretlen fejtörővel jelentkezem.

Ha eddig nem tűnt volna fel, kedves blogolvasó, mi kurvára olvasottak vagyunk. Na mármost, a számomra is legkedvesebb irodalmi műfaj (műnem?), a próza sajátos jellemzői miatt kialakult egy érdekesség a művekkel kapcsolatban: nevezetesen, hogyan lehet felismerni egy-egy művet az első mondatáról. Ez sok esetben nagyon könnyű (Svejk, Karamazov), néhol meg szinte lehetetlen. 

Összeállítottam imigyen hát egy, egyébként szerintem könnyűnek nevezhető fejtörőt. Alább írók neveit olvashatjátok, a mű megjelölése NÉLKÜL (ne legyen túl könnyű dolgotok mihaszna bölcsész cigányok!), ezt követően pedig a szerzők egy ismertebb írásának első mondatát citáltam. Párosítsd őket össze, majd írd le a mű címét! Ha nagyon nem megy (amit kétlek, mert kizárásos alapon, egy gyereket leszámítva, bármilyen földi organizmus meg tudja oldani), segítek a címekkel.

Igyekeztem köreinkben is népszerű, többek által olvasott alkotásokat felvenni a listára, de minden szentnek maga felé hajlik a keze: ezek többnyire a kedvenc regényeim. Remélem az is sikerrel veszi őket, aki valamelyiket nem olvasta.

Aki a legtöbbet eltalálja, az a vendégem egy általa választott röviditalra, ha találkozunk, kivéve Vikinget és Ózt, mert ők Unicumot illetve Jack-et kapnak. 

No lámsza!

1, Móricz Zsigmond 2, Rejtő Jenő 3, Szent Benedek 4, Irwin Shaw 5, F. M. Dosztojevszkij 6, Molnár Ferenc (tudtátok, hogy zsidó?) 7, Adolf Hitler 8, E. M. Remarque 9, Gárdonyi Géza 10, Joseph Heller, 11, H. Sienkiewicz

A ,,Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor a természetrajzi terem katedraasztalán hosszú és sikertelen kísérletek után végre-valahára, nagy nehezen, izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobbant egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület, melyről a tanár úr be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette, mondom: pont háromnegyed egykor, épp abban a diadalmas minutumban megpendült a szomszéd ház udvarán egy zongora-verkli, s ezzel minden komolyságnak vége szakadt.'' Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

B ,,Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.'' J. Heller: A 22-es csapdája

C ,,Kilenc kilométernyire tanyáztunk a front mögött.'' E.M. Remarque: Nyugaton a helyzet...

D ,,Július elején, egy rendkívül meleg nap alkonyatán, fiatal férfi lépett ki a Sz... utcai házból, ahol albérletben lakott, és lassan, láthatóan határozatlanul, elindult a K... híd felé.'' Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

E ,,A falucska úgy ragyogott a havas alkonyatban Tirol hófödte csúcsai között, akár egy karácsonyt ünneplő, kivilágított szoba ablaka.'' E. Shaw: Oroszlánkölykök

F ,,A Sárga Rózsában csak Borbíró ült egyedül.'' Móricz Zs.: Úri muri

G ,,A szerzeteseknek négy faja van.'' Szent Benedek: Regula!!!!!!!!!!!!!

H ,,Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta.'' Rejtő J.: Három testőr Afrikában

I ,,A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány.'' Gárdonyi G.: Egri csillagok

J ,,Isten kegyelmébõl Braunauban az Inn mellett születtem.'' A. Hitler: Mein kampf

K ,,Egy verőfényes őszi napon árnyékos lugasában ült Andrzej Kmicic uram, ebéd utáni mézborát iszogatva.'' H.Sienkiewicz: A kislovag

Pasarán!

JF.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr354983689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiflee 2012.12.28. 00:55:04

1, Móricz Zsigmond: Úri muri F
2. Rejtő Jenő: A három testőr Afrikéban H
3. Szent Benedek: (valamiféle szabálykönyv, gondolom) G
4. Irwin Shaw: Oroszlánkölykök E
5. F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés D
6. Molnár Ferenc: Liliomfi B
7. Adolf Hitler: Harcom J
8. E. M. Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan C
9. Gárdonyi Géza: Egri csillagok I
10, Joseph Heller: A 22-es csapdája A
11. H. Sienkiewicz: A kislovag K

amelyiket olvastam, azt tudtam, néhányat kikövetkeztettem, a műveket többször csak tippeltem. ez amúgy piszok jó játék lenne, főleg ha nem lenne google... akkor aztán komoly versenyeket lehetne csinálni!

Jamal_Fraser 2012.12.28. 01:06:36

@Kiflee: nagyon szép megfejtés, de nem tökéletes! nem árulom el mit rontottál és mennyit, hátha más is játszik még! :)

különben nem a google a gond, mert én senkiből nem nézem ki, hogy így csaljon, főleg, hogy nincs igazi tétje, csak egy kis fejmunka. engem inkább az zavar, hogy az első megfejtés után túl könnyűvé válik a következő játékosoknak!

A csodálatos Óz 2012.12.28. 10:33:09

A.:Molnár: Pál utcai fiúk
B.:Heller: A 22-es csapdája
C.:Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan? (ezt nem tudom, mert nem olvastam, de ez maradt és csak ezt ismerem tőle)
D.: Dosztojevszkij: Bűn és bűnhódés
E.:Shaw: Oroszlánkölykök
F.:Móricz: Rózsa Sándor a lovát ugratja
G.: Szt. Benedek: Passzolom a mű címét
H.:Rejtő: Három testőr Afrikában
I.: Gárdonyi: Egri csillagok
J.: Hitler: Mein Kampf
K. Sienkiewicz: Özönvíz

Tényleg jó a kvíz, azért el kellett rajta gondolkodnom!

Noked-Lee 2012.12.28. 16:54:10

1 f
2 h
3 g
4 e
5 d
6 a
7 j
8 c
9 i
11 h

szerintem.

Noked-Lee 2012.12.28. 16:55:28

ja és
10 b
ez kimaradt

Jamal_Fraser 2012.12.28. 18:01:01

@Noked-Lee: és a címek? olyan szoros a mezőny, hogy azokat is pontosan kell! :)

Noked-Lee 2012.12.29. 13:24:34

fú.

A - pál utcai
B - passz
C - nyugaton a helyzet
D - bűn & bűnhődés
E - oroszlánkölykök
F - passz
G - regulák :)
H - három testőr
I - egri
J - harcom
K - a kislovag

Jamal_Fraser 2012.12.31. 12:08:23

Szóval végeredményt hirdetek, köszi a játékban résztvevőknek az aktivitásukat.

Rendkívül szép megfejtések születtek, bevallom nekem szerintem nem sikerült volna ilyen jól. Kifli érthetetlen módon összecserélte a Pál utcai fiúkat és a 22-és csapdáját, ha ez nincs, talán nyert volna. Ezen kívül két cím nem pontos.
Óz megfejtése is szép, de most csak egy második helyre elég, mert 2 cím nem sikerült és ő se tudta a Regulát. Nem hittem volna hogy ezen múlik :)
Noked-lee nyert 2 rossz címmel, a többi pontos.

Fáj a szívem, mert nehéz volt dönteni, de a rendkívül értékes 5 cl tömény alkohol leendő büszke tulajdonosa Rózsa.

Kiflee 2012.12.31. 16:21:01

picsába! :D de legalább megúszod olcsón, 5 cl kommersz vodka max. 250 ft
süti beállítások módosítása