A Vidi pedig elmehet a ...

2013.07.13. 14:12

Győzött a Honvédke, győzött a Honvédke, a Vidi pedig elmehet a g...be!

Lélektelen zsoldosok.jpg

Egyáltalán nem örülök annak, hogy a Videoton kiesett az Európa Ligából. De a sajnálatos és megérdemelt kiesés után több kérdés is fölmerült bennem. Azt persze nem tudom, hogy pontosan mi folyik a Vidi háza táján, voltak-e valamilyen előjelei a kudarcnak. Én a párharc előtt sima magyar továbbjutást vártam, de még az első meccs után is 95%-ig biztos voltam a Vidi továbbjutásában. Erre jött a meccs, amelyen a nagyon szerény képességű nevenincs podgoricai csapat a szerintem (is) teljesen lélektelenül játszó Tóth Balázsék  (azért emelem ki, mert nálam ő volt a csapat legjobbja) fölé nőtt és az első félidő után akár 2-3 góllal is vezethetett volna.

Nem lehet elmenni a Vidi általában portugál nyelvet beszélő légiósai mellett. Értem én, hogy egy portugál edző könnyebben tud elcsábítani egy játékost Portugáliából, Brazíliából vagy a Zöld-foki Köztársaságból... Ugyanez volt a helyzet  korábban a Fradi esetében az angol légiósokkal, jelenleg pedig a Honvédhoz olasz, a Fradihoz pedig holland légiósok érkeznek. Egyik barátom tegnap, Zé Luis Videotonhoz érkezése kapcsán csak ennyit írt, linkelve a kapcsolódó online-beszámolót: "'Látni rajta, hogy nem őszinte a mosolya." Szerintem ezzel remekül rátapintott a jelenség egyik lényeges pontjára, mint ahogy ezt a Vidi szurkolói is megtették a napokban. Az utánpótlás kinevelése elcsépelt kérdés, a Haladás, az MTK és Honvéd példája mutatja azért, hogy az se egy járhatatlan út; a Paks pedig azt bizonyította be két éve, hogy csak magyar játékosokkal is lehet ezüstérmet nyerni az MB1-ben.

zeluis.jpg

Ami még - újra - eszembe jutott tegnap: Vajon javult-e valamit világviszonylatban a magyar foci az utóbbi 10-15 évben, tehát amióta figyelemmel követem. A válasz szerintem egyértelmű igen, csakhogy szerintem ez a javulás nem elég nagy. A válogatott végre újra le tudott győzni erős csapatokat tétmeccsen (Svédország, Törökország), és egymást követően harmadszor is a végsőkig harcban van a 2. helyért a csoportjában. Ez azért biztató a 2000-es évek elejéhez képest. A klubcsapatok terén szerintem viszont még ennyi előrelépés sincs, sajnos. Nem hinném, hogy a 2000/2001-es Lengyel Feri vezette Dunaferrnél és a 2002/2004-es Lipcsei Peti vezette Fradinál erősbb lett volna a pár évvel ezelőtti Debrecen, vagy a tavalyi Videoton.

Játszunk el a gondolattal: Mi lenne, ha a kőkemény tényeket végre belátnák a vezetők és a nemzet? Ha mindenki belátná, hogy a magyar foci válogatott és klubszinten is, még Európában is csak nagyon középmezőny, és kiugró eredmény elérésére (nem önmagához képest kiugró) a közeljövőben nincs remény. Mi lenne, ha csak úgy létezne a foci, mint Izlandon, Finnországban, Ausztriában vagy Montenegróban? Komolyan gondolom, hogy ha nem lennének elvárások, lehet végre sikerülne legalább kijutni egy világeseményre (mint ahogy Szlovéniának, Lettországnak és Szlovákiának is sikerült). Tudom, hogy ez egy olyan országban,, ahol nem csak 70-80, de még 30 éve is világszínvonalú volt a foci, nem egyszerű, de lehet nem lenne butaság.

A végére pedig egy örömteli hír: Már csak két hét, és kezdődik a Mennyei Bajnokság!!!

 

(A képekk forrása: nb1.hu, sport365.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr515403034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A csodálatos Óz 2013.07.13. 19:05:41

A kieséssel kapcsolatos minden mondatoddal egyetértek! Ez szégyen volt és sajnos nemcsak a Vidinek, de az egész magyar focinak is! Ellenben szerintem nem baj, ha a csapatokban van egy-két olyan, esetleg nyugati légiós, aki komoly játékosmúlttal rendelkezik (Leonardo, Caneira. Luque), mert bár kifelé mennek a pályafutásukból, de a fiatal magyarok igenis sokat tanulhatnak tőlük, elsősorban mentalitás szempontjából. Azonban nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, nem kell telebaszkodni a csapatokat 3. osztályú olasz és spanyol játékosokkal. Legyen helye a fiataloknak, mint a Honvédnál vagy a Haladásnál. Egyébként a Paks ezüstjével példálozni kicsit demagóg, mert lássuk be óriási mázlival lettek másodikok, de hát szerencse is kell. Az, hogy melyik Fradi volt a jobb vagy erősebb-e a Vidi, mint a Dunaferr volt, felesleges kérdés, mert akkor azoknak, most meg ezeknek kell szurkolni, mást úgysem nagyon tehetünk.

Jamal_Fraser 2013.07.13. 19:29:19

Egyedül a válogatott háza táján van fejlődés, a ,,bohócligát'' pedig, tegyük szívünkre a kezünket, senki nem nézné, ha nem a hazai bajnokság lenne. Engem nem is a színvonala bosszant, mert tényleg vannak élvezetes, jó meccsek és jó képességű játékosok, hanem az a mérhetetlen, Magyarország semmilyen más szegletére (ez alól csak a 4-es metró kivétel) nem jellemző masszív amatörizmus és persze a nyomasztó provincializmus zavar. A klubvezetések hozzáállása pl. az edzőkérdéshez, vagy hogy vegyünk-ki-minél-több-pénzt-a-klub-és-a-szurkolók-le-vannak-toszva mentalitás, bár ezt ti nyilván sokkal jobban vágjátok. A legtöbb kritika ezekre irányul, valamilyen szinten jogosan.

Örülök, hogy a magyar foci témájú posztodban elkerülted a Szövetségi Kapitány Úr kritikáját, ezt nagyon bölcsen és végre belátóan tetted, mert ő egy Szent Ember!

Dolgozónép 2013.07.14. 09:53:12

Interjú T. F.-el, egy magyar NB1-es középcsapat középpályásával. (A monogramot a játékos kérésére megváltoztattuk, tehát nem a valódi kezdőbetűket tartalmazza)

K.G.: Mit szólsz a Videoton kieséséhez és a Honvéd szárnyalásához?

T.F.: Jól kerestek a srácok.

K.G.: Miből gondolod?

T.F.: Nem gondolom, tudom. Az eredmények magukért beszélnek.

K.G.: Szerinted bunda volt?

Teljes interjú: szepujvilag.nolblog.hu/

Kiflee 2013.07.14. 18:12:49

@A csodálatos Óz: de szerintem a Vidi túlzásba viszi már a légiósok szerződtetését.. ahogy a Fradi és a Győr is. miért demagóg a Pakssal példálózni? lehet nagy mákkal lettek másodikok, én már nem emlékszem, de gondolom azért végig első 5-ben lehettek, ha egyszercsak a 2. helyen találták megukat... vagyis versenyben lehet lenni az első helyek egyikéért csak magyar játékosokkal. szerintem mindenképpen be kellene vezetni a 6+5-ös (esetleg 7+4-es) szabályt az mb1-ben, hosszú távon biztosan hasznos lenne a magyar focinak. elképzelni sem tudom, hogy ezt miért nem vezetik be, kinek nem érdeke a dolog.
nem @Jamal_Fraser: Egervárit továbbra sem szeretem, sőt.. de mit lehet tenni, szurkolok a válogatottnak így is (mint ahogy a világháborúban is a magyaroknak szurkolok még akkor is, amikor már Szálasi az államfő :D ). valószínűleg az említett dolgok fölött sokkal könnyebben elsiklanánk, ha jó lenne a foci és sokszor lehetnénk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk egy-egy tétmeccs után..
@Dolgozónép: remélni tudom csak, hogy ez csupán a képzeletetek szüleménye.

Kiflee 2013.07.14. 23:41:58

@Jamal_Fraser: Jamal baszki, a blog egyik lényegi eleme évek óta, hogy a mozgalmi neveinket használjuk (legalábbis van egy ilyen törekvés), erre te meg egy csomó embert leleplezel, ráadásul vezetéknévvel! moderállak!

Kiflee 2013.07.14. 23:43:29

Jamal ezt írta az előbb:

Erre kivételesen emlékszem, a Paks előtte évben 14. volt, tehát majdnem kiesett. De abban az évben nem mákkal lettek másodikak, Óz ebben téved, otthon a rivális Ferencvárost és a Videotont is megverték tavasszal. Szerintem Viking se mondaná, hogy mák volt, együtt néztük végig azt a szezont.

6 pontot vertek végül a Fradira, ráadásul se a zöld-fehérek, se Vidi nem jutott olyan messzire nyáron a nemzetközi selejtezőben, mint a Paks. Nevetséges, de igaz.

Azt elismerem, hogy az egy egyszeri kiugró siker volt, amit nem tudtak megismételni, de akkor kérdezem, a Videoton bajnoki győzelme nem az volt? Arról nem is beszélve, hogy a két klub költségvetése között mekkora differencia van. Szerintem Kiflinek igaza van a sok jöttment semmit nem ad a magyar futballnak.

Noked-Lee 2013.07.15. 08:43:20

engem ez az egész nem érdekel, én nem néztem a meccset sem, nekem csak az a lényeg, hogy a feleségem, a gyerekeim, és az MB1 játékosai a MAGYAR FAJHOZ tartozzanak!
süti beállítások módosítása