Kommunizmus és liberalizmus

2012.03.11. 21:33

Sokáig úgy gondoltam, a kommunizmusnál kártékonyabb eszme nem létezik a földön. A 100 millió áldozat, a még több tönkretett élet, a szellemi rombolás hatalmas mértéke vagy épp Szolzsenyicin szavai is mind ezt igazolták. Mostanában azonban gyakran érzem úgy, hogy a 21. század "ordas eszméje" az ártalmatlannak tartott liberalizmus lehet.
No persze tudjuk le gyorsan a kötelező történelmi köröket: a liberalizmussal a 18. században még semmi baj nem volt, sőt. A vallásszabadság, szólásszabadság és egyéb alapvető célok ma már azon jogok közé tartoznak, amikről nem szívesen mondanánk le, és amikkel -ezen poszt is bizonyítja- rendszeresen élünk is.
Az elkorcsosulás pont ezen célok teljesülésével vette kezdetét. Hiszen ha már általános a választójog, egyenlőek a nők, és mindenki beleszólhat az ország irányításába, mi lehet még egy liberális célja? Milyen téren akarhat változást? Márpedig ha egy eszmének többé nincs új feladata, nem képes alkalmazkodni az új korokhoz, akkor menthetetlenül eltűnik a történelem süllyesztőjében.
A liberalizmus, amelyet egykoron John Locke vagy Kossuth Lajos neve fémjelzett, az ezredfordulón szerte Európában a melegházasságért, abortusz-könnyítésekért, drogliberalizációért küzdött és küzd ma is. Az alapvető értékekért való küzdelmet felváltotta az alapvető értékek teljes tagadása. A forradalom lassan felfalja gyermekeit. 
A kommunizmus terrorja legalább magán hordta egy abszurd ideológia hordhatatlan köpenyét, a liberalizmus deviáns maszkja mögött viszont az égadta világon semmi sincs. 
Felszólalni ellenük azonban mindig veszélyes, hiszen mindig ők mondják meg, ki a szabad, ki az elnyomott, ki a haladó, ki a kirekesztő, és hogy mi a modern út, és mi a túlhaladott anakronizmus. 
Ők mondják meg, kire terjed ki a szólásszabadság, ők döntik el, kit véd a jogállam, ők határozzák meg meddig és kire érvényes a véges toleranciájuk. A demokrácia és béketűrés bajnokai ugyanis mindenkit tolerálnak, csak azokat nem, akik nem hozzájuk hasonlóan gondolkodnak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr364310487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A csodálatos Óz 2012.03.12. 09:10:52

Ezt maga Vona Gábor is írhatta volna! nem vagy te egy kicsit intoleráns? :D

Kiflee 2012.03.12. 18:00:01

holnaptól már töltve a puska :)

Jamal_Fraser 2012.03.12. 18:57:36

egyetértek, de továbbra is tartom, hogy olyan rövid lett ez a poszt, még fikázhattad volna a deviánsokat! :)

Noked-Lee 2012.03.12. 22:57:20

@Jamal_Fraser: sajnálom, hogy csalódást okoztam, de úgy éreztem, hogy a gondolatmenetemet végigvittem, a többi már csak öncélú gyűlölködés lett volna, ami rendkívül távol áll tőlem :)

gabesz7004 2012.03.13. 09:11:33

Nagyon korrekt lett. Én szívesen olvastam volna még némi öncélú gyűlölködést, de ha nem, hát nem! Majd megyek a gyülieli-re. Azt beleírhattad volna, hogy Mo.n vannak a kommunistákból lett liberálisok, akik a legrosszabbak.

a Viking 2012.03.15. 13:43:52

@Noked-Lee: egyet értek, de számomra érthetetlen módon nem tértél ki faji kérdésekre, pedig a liberalizmus és a FAJ elválaszthatatlanok.
süti beállítások módosítása