Műelemzés mesterfokon

2012.10.15. 23:01

Ennek az új(fent beteg) posztnak a gyökere G. Lajos legénybúcsújában keresendő. 
Ott mondta el az azóta büszke férjjé vált férfiú, hogy nagymamája ugyan sokszor már őt sem ismeri fel, de egy vers/dal/mondóka -részlet kitörölhetetlen az emlékezetéből, amit így gyakran mondogat.
A szöveg így hangzik:
"Éljen a Szálasi, meg a Hitler, 
üssük a zsidókat bikacsökkel!"
Ezután sokat röhögtünk ezen a "bunkócska" mondókán, de a szikrát természetesen az alkohol szolgáltatta. Félszigeten ugyanis (életem legnehezebb berúgása közben) felmerült a kérdés: hogy nézne ki ennek az elemzése, ha Mohácsy Károly egy hungarista szemléletű irodalomkönyvet írt volna?
Az akkor megírt verzión kicsit módosítottam, de a lényeg változatlan maradt. Megpróbáltuk megválaszolni az imént feltett kérdést:

"Az 1944-ben íródott szerzemény a kommunista rémuralom előtti magyar költészet egyik utolsó remeke. Az ismeretlen szerző a magyarság két megmentőjét élteti, majd a virtuóz páros (a-a) rímeléssel játszva a zsidóságot vádolja az elmúlt 1000 év balsorsáért. A mű kidolgozottságára jellemző, hogy verselése szimultán: a kétütemű tizenegyes sorok a magyar népdalok ősiségét emelik be a versbe, a lendületes daktilusok lüktetését pedig a sorvégi komor trocheusok törik meg, melyek szinte megidézik a bikacsök gyors, erőteljes csapását. Nem véletlen a bikacsök említése sem: a 'bika' említésével a költő a mondabeli Europé történetét eleveníti fel, emlékeztetve az olvasót arra, hogy a magyar és német honvédek az egész nyugati civilizációért ontják vérüket a judeobolsevista ármánnyal szemben. A mindössze kétsoros alkotásnak éppen rövidsége is hozzájárul ahhoz, hogy mondanivalója frappáns, és meghökkentő maradjon: a magyarságot további harcra szólítja fel a mételyező zsidóság ellen. A sodró lendület, a nagy erejű költői képekkel való operálás egyértelműen az expresszionizmus hatását jelzi, miközben a mű megérdemelten emelkedik Balassi, Arany, és Babits költői munkásságának sorába."

Mohácsy Károly: Irodalom 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr224851021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiflee 2012.10.16. 12:24:52

nekem az első verzió, talán "rövid frappánssága" miatt jobban tetszett, de ez sokkal alaposabb, ezt tény. :) ez már gimnáziumi szint!

vmalcsik 2012.10.16. 22:58:52

azért még kiegészíteném azzal, hogy van a csasztuskának még 2 kis sora. "mert a zsidó kóser fajta/ jól esik ha ütünk rajta" :)

Egyébként nagyon üt! Félsziget hiányom juttatja eszembe

Droid 2012.10.17. 01:30:29

Kiraly lett, de azt mond mar mit ertesz "nehez berugas" alatt?

Noked-Lee 2012.10.18. 09:07:38

@Droid: 4 nap folyamatos piálás és minimális alvás után az utolsó nap eléggé rottyon voltam már, és minden megivott sör után abban bíztam, hogy elmúlik már végre a másnap, és részeg leszek helyette. nem ment könnyen.
@vmalcsik: jaja, én mostanság is álmodok még a félszigettel!

gabesz7004 2012.10.26. 09:18:38

Az említett nóta elhangzott a Jób lázadása című filmben. Mivel a film témája a holokrausz, ti pedig nácikok meg még fasisztákok is vagytok kötelező megnézni! Addig én elhatárolódok!
süti beállítások módosítása