Bevetésen a Szakosztály II.

2013.01.12. 21:50

Wass és Rumka távozása után Erős Samu tizedes a parancsnak megfelelően levezényelte a reggeli erősítést, majd, mivel ő volt a rajnál a megbízott szakács is, gyorsan reggelit készített. Hat óra után, a derengő reggeli fényben már jóízűen falatozott a tűz körül az erdészlaknál maradt társaság.

- Tizedes, komolyan mondom, ilyen jól még anyám sem készíti el a babos húst, mint te! – lelkendezett Erovics Milos, aki nagyon büszke volt délszláv származására, de a nyelvet alig beszélte.

- Biztosan azért, mert a bab nem délszláv étel, gondolom, édesanyád inkább a hagyományos horvát étkeket részesíti előnyben, mint például a… mit is? Tényleg, Milos, hogy is van horvátul, hogy bab? – szúrt oda társának Wolfsohn. Ők ketten nem igazán kedvelték meg egymást az együtt töltött idő alatt.

- Ti komolyan még most is ilyen tréfás kedvetekben vagytok?! Csak engem aggaszt, hogy még most sem tudjuk, hova indulunk el ma reggel? – vetette közbe ingerülten Boba Bence. Az evést már befejezte, s immár második, albán dohányból csavart cigarettájára gyújtott rá.

- Szerintem azzal, hogy aggodalmaskodsz, nem jutunk előrébb. Egyébként is, nem hinném, hogy a hadnagy úr kevésbé félti az életét, mint mi – szólt nyugodtan Erős.

- Imádkozz, cimbora, ha ennyire félsz, nekem… Erovics nem tudta befejezni a mondatot, Boba dühösen félbeszakította.

- Kikérem magamnak, hogy én félek! Talán ti mondtátok Sashalmi ezredes szemébe, hogy szarok a zászlóalj érdekeire, vagy én?! Nem félek én senkitől az égvilágon, csak szerintem ennek így kurvára nincs semmi értelme... Nem bízok ebben a törpében. Gyerekkorom óta ismerem, nem katona ez, csak egy dilettáns bohóc!

- Ennek a bohócnak köszönheted, hogy nem kerültél hadbíróság elé! – intette le a tizedes. Majd rövid szünet után folytatta: - Egyébként is, fogd vissza magad, tudod, hogy nekem az ilyet jelentenem kellene! Gyorsan Vácott találhatod magad, ha nem vigyázol a szádra.

- Igazad van, tizedes – sóhajtott Boba, és Eroviccsal egyetemben újabb cigarettára gyújtott. – Ha ép bőrrel megússzuk a dolgot, mindnyájan vendégeim vagytok egy estére a New Orleans kávéházba!

- Ez a beszéd, Boba Bence! Majd kiderül, tényleg úgy bírod-e a konyakot, ahogy állítod! – kurjantott vidáman Wolfsohn.

Lassan kialudt a tűz, s a sűrű lombozaton egyre több világosság szűrődött át.

-Na, irány csomagolni, negyed óra múlva mindenki készen legyen! – utasította a többieket Erős.

 *

Fél óra múlva az egész raj feszült figyelemmel hallgatta Wass tájékoztatását.

- Katonák, ma átkelünk a határon és kiemelünk egy csehszlovák határőrt az egyik őrsükről. Egy hete két felderítőnknek veszett nyoma Ipolyság környékén. Mindenképpen meg kell tudnunk, hogy mi történt velük. Az ellenség számít az átkelésünkre a környéken, ezért innét 60 kilométerre keletre, Szécsény előtt lépjük át a határt. A részletes tervet majd a déli pihenő alatt ismertetem. Ha nincs kérdés, azonnal indulunk Isten és a Haza nevében!

 Wass éppen csak azt felejtette el megemlíteni, hogy Sziedelheim Balázs ezredes, a balassagyarmati katonai hírszerző iroda vezetője, reggeli telefonbeszélgetésük során az akció végrehajtását bizonytalan időre elhalasztotta, tekintettel a müncheni egyezmény jegyzőkönyvére, mely alapján szinte biztossá vált a csehszlovák-magyar határ békés úton történő kiigazítása Magyarország javára. Ennek fényében a két eltűnt felderítő leírható veszteségnek tűnt csupán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr135014637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A csodálatos Óz 2013.01.13. 04:46:46

Wass Gedeon, egy "betegesen hülye minidiktátor"! :D ismét parádés! csak így tovább!

Noked-Lee 2013.01.15. 15:41:35

alig várom a folytatást, remélem azt a milost lelövik, elég idegesítő karakter!

A csodálatos Óz 2013.01.16. 19:49:11

@vmalcsik: Fogadok, hogy a folytatásban te pofázol majd és engem lőnek le! emiatt érthető az aggodalmam és a számba adott szavakkal tökéletesen egyetértek! :D egyébként kérlek ne használd az igazi nevemet! köszönöm!

a Viking 2013.01.24. 14:03:39

zseniális Kiflee... alig várom a folytatást!
süti beállítások módosítása