Őrállásba!

2013.01.23. 21:13

A macedón történelem-hamisításról sajnos nincsenek naprakész információm, de remélem azért érdekes lesz. A minap egy elég ritka "történelmi dokumentumot" sodortak hozzám az internet hullámai:

Na stráž.jpg

A képen egy szlovák propaganda-plakát látható 1940-ből.

A főkép mondanivalója gondolom mindenki számára érthető: a hagyományos öltözéket viselő deli ősszlovák ifjú a Tátra halmain állva védi Szlovenszkót, mindebben segítségére van katolikus hite is (esetleg Szlovenszkó mellett a katolicizmust is védi). Fölötte egy szlovák zászló, egy szlovák címer, jobboldalt pedig talán egy Hlinka-címer látható.

A négy kis arcképen a szlovák fasiszta államban (amely Magyarországgal ellentétben tényleg fasiszta volt és amely ugye 1939-ben Németország oldalán részt vett Lengyelország lerohanásában) kultusszal bíró személyiségek láthatók. Fönn Andrej Hlinka pap, a Szlovák Néppárt egykori vezetője és Milan Rastislav Štefánik, a Köztársaság egyik atyja van, ők ekkor már nem éltek. Lenn az önálló Szlovákia államfője, Dr. Josef Tiso (aki egyébként szintén pap volt) és Martin Rázus író, aki ekkor már szintén halott volt (és egyébként evangélikus lelkész is volt) szerepel.

A baloldali, kék-fehér-piros kettőskeresztes címerben a "Szabadság 1939", a jobboldali fehér-kék-piros címerben pedig a "Győzelem 1918" felirat olvasható.

A csonka-Szlovákia (ezzel nehéz betelni...gyönyörű, hihihi) alatti szöveg jelentése a következő: "Mi semmit nem akarunk, csak azt, ami nekünk jár, a sajátunkat nem adjuk a Moravától a Tátráig." Alatta nagy betűkkel a "Na stráž" azt jelenti, hogy "Őrségbe" (esetleg "Őrállásba").

A háttér egy kicsit "szecessziós", de a színek egész jó összhatással bírnak.

Tudtak a szlovákok is keménykedni, úgy látszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://rnrszakosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr935039705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A csodálatos Óz 2013.01.24. 13:40:16

Igazából csak keménykedni tudnak, mert mögötte nincs semmi...

Kiflee 2013.01.24. 14:26:54

@A csodálatos Óz: hehe, de jól néz ki azért. :) amúgy úgy látszik, hogy bécsi döntés által visszacsatolt részeket annyira nem is tartották "sajátjuknak". a kép alapján inkább csak a maradékot akarják védelmezni a magyaroktól. :)

Noked-Lee 2013.01.24. 16:23:29

"Csonka Szlovákia nem ország, egész Szlováki sem ország!"

vmalcsik 2013.01.24. 18:44:07

Nagyon keménykedik a hegyi tót azzal a szar fokossal! Egy magyar huszár szarrá kaszabolta volna a kardjával.
süti beállítások módosítása